VDU rektoriui – Mariupolio universiteto regalijos

Trečiadienį Mariupolio valstybinis universitetas, kuris dėl karo šiuo metu veiklą tęsia Kijeve, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektoriui prof. dr. Juozui Augučiui įteikė Garbės daktaro regalijas.

Pasak VDU rektoriaus, tai pripažinimas visam Vytauto Didžiojo universitetui už pagalbą Ukrainai ir Mariupolio universitetui. Pastarojo universiteto rektoriaus Mykola Trofymenko teigimu – Vytauto Didžiojo universitetas ir jo akademinė bendruomenė – buvo pirmieji atėję į pagalbą.

„Kai 1989 metais Lietuvos laisvės sąjūdis kartu su Lietuvos diaspora iškėlė idėją atkurti tarpukariu Lietuvoje veikusį Vytauto Didžiojo universitetą man teko dalyvauti atkūrimo procese, kas davė neįkainojamą patirtį. Aš labai tikiu, kad galėsiu šia patirtimi dalintis su jumis, kadangi Mariupolio universitetas, kaip ir VDU, iš dalies kuriamas iš naujo. Labai gerai žinau, kiek vargo ir problemų tai sukuria jums. Tačiau tuo pačiu metu tai atveria ir naujas galimybes bei perspektyvas“ –  sakė J. Augutis.

Pasak jo, atkuriant VDU buvo dvi galimybės: lengvesnė –  apjungti dvi sovietinio tipo mokyklas, Kauno politechnikos institutą ir Kauno medicinos institutą, buvusius VDU fakultetus į vieną ir toliau tęsti kaip VDU veiklą, bet buvo pasirinktas antras, nors ir sunkesnis kelias.

„Buvo nutarta kurti visiškai naują laisvą ir nepriklausomą Universitetą. Universiteto modeliu buvo nutarta pasirinkti laisvųjų studijų artes liberales sistemą, kokią turi Harvardo, Jeilio ir kiti geriausi Jungtinių Amerikos Valstijų ir pasaulio universitetai. Būtent toks universitetas ir tokios studijos buvo reikalingos laisviems nepriklausomos šalies jauniems žmonėms. Buvo tikrai nelengva tada, o tiesą pasakius, nelengva ir dabar. Matau, kad Mariupolio universitetas renkasi pažangiausius mokymo ir studijų metodus, universiteto dėstytojai ir studentai yra partneriai. Universitetas tampa vis labiau tarptautinis. Labai džiaugiuosi, kad Mariupolio universitetas tapo Europos universitetų aljanso „Transfor4Europe“ asocijuotu nariu. Manau atėjo laikas tapti ir tikruoju nariu“, – teigė VDU rektorius.

Kalbėdamas apie bendrą ateitį J. Augutis sakė: „Suprantu, kad dabar vyksta karas ir neįmanoma pasakyti, kada jis pasibaigs. Tačiau vienas dalykas aiškus – jis tikrai pasibaigs ir pasibaigs Ukrainos pergale. <...> Manau, kad Mariupolio universitetas gali tapti vienu iš lyderių tarp Europos sąjungos skleidėjų Ukrainoje ir Ukrainos pristatymo Europoje. Tam galima panaudoti ir jau esamus kanalus – Mariupolio universiteto centrą VDU, bei Ukrainos Centrą Vytauto Didžiojo universitete Vilniuje. Rusijos propaganda visomis jėgomis stengiasi paniekinti Ukrainos, kaip Europinės valstybės vaidmenį. Stengiasi supriešinti Ukrainos ir kitų Europos šalių bendruomenes iškraipydama istoriją. Kas, jeigu ne universitetai padės žmonėms suprasti tiesą, kas, jei ne universitetai primins bendrą mūsų tautų istoriją? Tai uždaviniai, kuriuos turime daryti dabar nelaukdami nei karo pabaigos, nei tinkamesnio tam laiko“, – tikino VDU rektorius savo kalbą pabaigdamas „Slava Ukraini“ šūkiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Už ką

0000,

0000, portretas
belyciu fiesta,,,,,,

Aš tų regalijų neimčiau

Aš tų regalijų neimčiau portretas
Kai vyksta karas, priiminėti regalijas, labai neetiška. Tas pats, kas garsiam komikui laidyti juokelius apie karą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių