Mirė žymus visuomenininkas M. Bairaševskis

Antradienį, eidamas 92-uosius metus, mirė visuomenės veikėjas, žymus Lietuvos totorių kultūros ir istorijos puoselėtojas žurnalistas Mensaidas Bairaševskis.

Velionis buvo Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo delegatas, Lietuvos kultūros fondo prezidiumo narys, atsakingas už tautines mažumas.

Lietuvos radijuje jis ilgus metus rengė laidas, skirtas totoriams. Apdovanotas Nepriklausomybės medaliu už nuopelnus atkuriant ir įtvirtinant Lietuvos nepriklausomą valstybę 1990–2000 metais.

„Netekome puikaus žmogaus, savo gyvenimą ir darbus paskyrusio Lietuvai ir šalies totorių bendruomenei. Šią liūdesio valandą dėl M.Bairaševskio mirties nuoširdžiai užjaučiu šeimos narius ir artimuosius, visus bendražygius“, – sakoma ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus užuojautoje, išplatintoje trečiadienį.

Vilniaus apskrities totorių bendruomenės pirmininkė Galina Miškinienė BNS teigė, jog M.Bairaševskis buvo vienas iš sutelkusių totorių bendruomenę - 1989 metais jis inicijavo Lietuvos totorių kultūros bendrijos įregistravimą, informaciją apie totorius skleidė žiniasklaidoje.

„Jis propagavo, susipažindino su savo tautos kultūra, papročiais ir tradicijomis. Jo šviesi atmintis liks kiekvieno Lietuvos totorio širdyje“, - BNS sakė G.Miškinienė.

M.Bairaševskis buvo Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo delegatas, taip pat apdovanotas Nepriklausomybės medaliu už nuopelnus atkuriant ir įtvirtinant Lietuvos nepriklausomą valstybę 1990–2000 metais. Pastarąjį dešimtmetį velionis gyveno Druskininkuose.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 2700 totorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių