Briuselis: „užsienio įtakos“ įstatymas būtų didelė kliūtis Sakartvelo kelyje į ES

Europos Sąjunga antradienį įspėjo Sakartvelą, kad priėmus prieštaringai vertinamą įstatymą dėl „užsienio įtakos“ bus apsunkintas šalies siekis prisijungti prie bloko.

„ES šalys narės labai aiškiai suvokia, kad jei šis įstatymas bus priimtas, jis taps rimta kliūtimi Sakartvelui siekiant europinės perspektyvos“, – sakė ES atstovas spaudai Peteris Stano (Peteris Stanas).

Antradienį Sakartvelo parlamentas planuoja priimti įstatymą dėl užsienio įtakos nevyriausybinėms organizacijoms, nepaisant kelias savaites trunkančių protestų ir didėjančios įtampos.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili, atsiribojusi nuo valdančiosios partijos politikos, pažadėjo vetuoti įstatymą, jei jis bus oficialiai priimtas per trečiąjį svarstymą. Tačiau valdančioji partija turi pakankamai parlamentarų, kad galėtų atmesti veto.

Įstatymą oponentai pasmerkė kaip panašaus represinio teisės akto Rusijoje dėl „užsienio agentų“, kuriuo Maskva slopina kritikus ir siekia užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą, analogą.

Protestuotojai, daugiausia jaunimas, yra įsiutę dėl įstatymo projekto, sakydami, kad jis sužlugdys Kaukazo šalies viltį įstoti į ES ir reikš demokratijos pabaigą šalyje.

Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“, kuri pernai buvo priversta atsisakyti panašaus įstatymo projekto dėl didžiulio visuomenės pasipriešinimo, tvirtina kad juo siekiama tik padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.

Jei įstatymas bus priimtas, visos nepriklausomos nevyriausybinės (NVO) ir žiniasklaidos organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio, turės užsiregistruoti kaip „organizacija, veikianti pagal užsienio valstybės interesus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kas incijavo pavadinima salies tai pati jav nes ir pas juos yra 1 gruzija /dzordzija ir patys gruzinai galejo nesutikt pakitymams nes dar jav nebuvo kai sie augino vynuoges gere su kaimynais skanu sveika vyna matomai uz ta sukurta vela valdantiesiems gerai sumoketa ???referenduma ir koznas gruzins pasakys savo nuomone pats stalins /koba/ netektu zado kad jo neatsiklause ?????

Užtenka smegenis mums plaut

Užtenka smegenis mums plaut portretas
O JAV galiojantis panašus užsienio agentų įstatymas ne kliūtis jai būti Lietuvos strateginė partnere?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių