ES ataskaita: smurtas prieš LGBTQI asmenis pasiekė naujas aukštumas

Smurtas prieš LGBTQI asmenis Europoje ir priekabiavimas prie jų per pastaruosius kelerius metus pasiekė „naujas aukštumas“, sakoma antradienį paskelbtame Europos Sąjungos teisių agentūros tyrime.

Net jei daugiau LGBTQI žmonių jaučia galintys atvirai kalbėti apie savo tapatybę, jie vis dar susiduria su didele diskriminacija, o smurto, priekabiavimo ir patyčių yra kaip niekad daug, nustatė Europos Sąjungos pagrindinių teisių agentūra (FRA).

Per vieną didžiausių tokio pobūdžio tyrimų FRA apklausė daugiau kaip 100 tūkst. LGBTQI žmonių 27 ES valstybėse, taip pat Albanijoje, Šiaurės Makedonijoje ir Serbijoje.

14 proc. respondentų sakė per penkerius metus iki 2023-iųjų, kai buvo atliekamas tyrimas, patyrę fizinį ar lytinį užpuolimą. Labiausiai su smurtu susiduria interseksualūs žmonės.

Užpuolimą patyrusių LGBTQI žmonių dabar yra trimis procentais daugiau nei 2019 metais, kai FRA atliko panašų tyrimą.

Laipsniškos pažangos atvirumo srityje ženklu vadinama tai, kad žmonių, per vienus metus iki tyrimo patyrusių diskriminaciją, sumažėjo iki 36 proc. – nuo 42 proc. 2019 metais.

Išvados, nors ir yra paradoksas, siunčia aiškų pavojaus signalą, sakė FRA direktorė Sirpa Rautio.

„Viena vertus, žmonės atviriau kalba apie savo seksualinę orientaciją, – ataskaitoje sakė S. Rautio. – Kita vertus, kasdieniškas priekabiavimas, patyčios mokyklose, neapykantos nusikaltimai ir nerimą keliantis didelis smurto mastas byloja ką kita.“

„Dauguma [LGBTQI žmonių] vis dar vengia viešumoje laikytis su partneriu už rankų, baimindamiesi užpuolimo“, – sakoma prie ataskaitos pridėtame pareiškime.

Vienoje įsikūrusi agentūra pažymi, kad apie itin daug incidentų nepranešama.

Neapykantos skatinamą priekabiavimą dabar patiria daugiau kaip pusė LGBTQI žmonių, nors 2019-aisiais jų buvo trečdalis.

Smarkiai padaugėjo patyčių mokyklose: daugiau kaip du trečdaliai respondentų sakė, kad iš jų buvo tyčiojamasi. 2019 metais tokių respondentų buvo pusė.

Vengrijoje, kur pastaraisiais metais LGBTQI žmonių teisės buvo suvaržytos, tik 3 proc. respondentų sakė, kad vyriausybė kovoja su prietarais ir netolerancija jų atžvilgiu. Tai mažiausias skaičius ES, kurios vidurkis yra 26 procentai.

Kad būtų galima veiksmingiau kovoti su dezinformacijos kampanijomis prieš LGBTQI ir neapykanta internete, FRA paragino šalis nares „spręsti algoritmų šališkumo rizikos [klausimą] ir užtikrinti skaitmeninių platformų atskaitomybę pagal ES įstatymus“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atvirkščiai

Atvirkščiai portretas
Nuolat didėja LGBT smurtas prieš normalią visuomenę. Jų propaganda skleidžiama vis labiau ir labiau. Net per perėją neina pereiti.

naujas seimas

naujas seimas portretas
greiciausiai paskelbs sita shaika antivalstybine organizacija

Taskas G

Taskas G portretas
Ta LGBT padare viska, kad ju labai labai NEKESTU!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių