Sakartvelo NVO: mes niekada nesiregistruosime užsienio agentais

Didžiausios Sakartvelo moterų teisių organizacijos vadovė Baja Pataraja praėjusio savaitgalio rytą atsibudusi pamatė, kad jos gyvenamasis namas sostinėje Tbilisyje apklijuotas plakatais su jos veidu ir užrašu „užsienio agentė“.

Tokie pat atvaizdai taip pat buvo išklijuoti laiptinėje, vedančioje prie jos buto durų, ant kurių buvo užpurkštas oranžinis grafitis „dotacijas ryjanti lesbietė“.

„Mano kaimynai juos nuėmė ir tai buvo nuostabus jausmas“, – sakė B. Pataraja.

Aktyvistai, nepriklausomi žurnalistai ir opozicijos politikai ištisas savaites susiduria su smurtu ir grasinimais nuo tada, kai šalies vyriausybė praėjusį mėnesį pristatė teisės aktų, nukreiptų prieš nevyriausybines organizacijas (NVO), projektus.

Vyriausybė teigia, kad šiuo įstatymu siekiama užtikrinti „skaidrumą“, aiškindama, kad tokios užsienio finansuojamos organizacijos, kaip B. Patarajos, kenkia Sakartvelo suverenitetui.

Tačiau žmogaus teisių stebėtojai ir Vakarų šalių vyriausybės įspėja, kad tai pakenks Tbilisio keliui į Europos Sąjungą ir dar labiau pakurstys įtampą Kaukazo šalyje, kurią nuo 1991 metų, kai ji tapo nepriklausoma nuo SSRS, drasko poliarizacija.

B. Pataraja atmetė prielaidą, kad ji kelia grėsmę. Jos organizacija „Sapari“ remia moteris, kenčiančias nuo smurto šeimoje ir diskriminacijos. „Kad ir ką daryčiau, darau tai dėl savo žmonių, savo šalies ir tikrai ne dėl ko nors kito“, – sakė ji.

Mėnesius prieš antradienį priimant įstatymą, pasak B. Patarajos, vyriausybė griežtino požiūrį į NVO, vykdydama prieš jas nukreiptą kampaniją žiniasklaidoje.

Tačiau tokios NVO, kaip B. Patarajos, išlieka nepaklusnios. „Aš niekada gyvenime nesiregistruosiu kaip užsienio agentė“, – sakė ji AFP.

Plakatai „Išdavikė“

Įstatymo projektas, pavadintas „Rusišku įstatymu“ dėl panašumo į Kremliaus priimtus represinius teisės aktus, sukėlė kelias savaites trukusius masinius protestus.

Jei jis bus įgyvendintas, bet kuri organizacija ar žiniasklaidos grupė, gaunanti bent penktadalį savo lėšų iš užsienio, turės registruotis kaip „užsienio įtakos agentė“.

Panašūs plakatai prieš B. Patarają buvo nukreipti ir anksčiau. Kai valdančioji partija „Kartvelų svajonė“ praėjusiais metais pirmą kartą bandė priimti šį teisės aktą, jos veido atvaizdas su  žodžiu „išdavikė“ buvo iškabinti Tbilisio metro stotyse.

„Tačiau tai pirmas kartas, kai jie pasiekė mūsų namus“, – sakė ji. Neužsiregistravus valdžios institucijose, grėstų neįmanomos baudos arba uždarymas.

Prie tarptautinės organizacijos „Transparency International“, kovojančios su korupcija, Sakartvelo biuro būstinės kabojo panašūs plakatai, grasinantys šios organizacijos vietos vadovei Ekai Gigauri.

E. Gigauri, atvirai kritikuojanti Sakartvelo vyriausybę, nebuvo nustebusi. „Tai reiškia, kad jie gali įšaldyti mūsų turtą“, – sakė 46 metų moteris.

„Transparency International“, kaip ir daugelis Vakarų finansuojamų grupių, kurios atsirado Tbilisiui atgavus nepriklausomybę, Sakartvele veikia jau 24 metus.

E. Gigauri sakė, kad į šią NVO nusitaikyta dėl jos pranešimų apie korupciją šalyje ir kad ji „niekada“ nesutiks, jog jai būtų klijuojama agento ar šnipo etiketė.

Gali „nustoti egzistuoti“

Nors valdžios institucijos nurodo, kad pagrindinis naujojo įstatymo taikinys bus žmogaus teisių stebėtojai, užsienio finansuojamos NVO labai svarbios remiant ir kitus humanitarinius tikslus.

Jei neužsiregistruosime, tikriausiai nustosime egzistuoti.

Tbilisio pakraštyje Nato Šavkaladzė nerimauja dėl to, kaip, įgyvendinus įstatymą, išliktų jos saugūs namai, skirti nuo smurto šeimoje bėgančioms moterims.

Vaikščiodama po kuklų pastatą, kuriame prieglobstį rado apie 20 moterų, ji AFP pasakojo, kad vienas aukštas buvo suremontuotas Lenkijos ambasados lėšomis, o kitą finansavo Japonija.

„Šį šaldytuvą padovanojo Izraelis“, – kalbėjo ji prieglaudos virtuvėje, pridurdama, kad dotacijų buvo gauta ir iš Estijos. Jai kalbant, aplink bėgiojo mažamečiai vaikai, o svetainėje miegojo kūdikis. „Kalbame apie gyvybių gelbėjimą“, – sakė N. Šavkaladzė.

Sakartvelo NVO tinklas yra labai priklausomas nuo užsienio dotacijų, o ši NVO iš savo šalies gauna tik 20 proc. lėšų. „Jei neužsiregistruosime, tikriausiai nustosime egzistuoti“, – sakė N. Šavkaladzė.

Kitoje Tbilisio pusėje Sara Modzmanašvili-Kemecsei svarstė, kaip jai pavyks išlaikyti savo šunų prieglaudą.

„Mums klijuojama etiketė už tai, kad darome tai, kas atitinka visos visuomenės interesus, – sakė ji. – Tai neturi nieko bendro su skaidrumu.“

Paklausta, ką mano apie tai, kad „Kartvelų svajonės“ rėmėjas milijardierius Bidzina Ivanišvilis kaltina NVO revoliucijų rengimu, ji atsakė: „Norėčiau, kad jis ateitų kartu su manimi valyti šunų išmatų ir pamatytų, kaip mes dirbame siekdami nuversti valdžią“.

Ji parodė į šunis: „Štai čia yra tie užsienio jėgų interesus įgyvendinantys subjektai!“



NAUJAUSI KOMENTARAI

och ach... kaip nepatinka sis ,,uzsienio agentu,,,

och ach... kaip nepatinka sis ,,uzsienio agentu,,, portretas
priimtas istatymas Soroso . Svabo , Geitso apmokamiems libersoskem su libersosais LGBTQ istams , Beje tas istatymas NE RUSISKAS, Pirmiausiai jis buvo senu senovej priimtas AMERIKOJ , ir kitose vakaru salyse ir tik [o to visiskai nesenai rusijoj... Manau jis labjausiai reikaalingas Lietuvoj kurioje -- visi uzsienio agentai , Soroso apmokami jau 33 metus -silinde siandiena y vyriausybe , Seima, kariuomene , Teismus , KT , ir visas slaptas tarnybas ....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių