Lietuva ir NASA pasirašė susitarimą dėl kosmoso tyrinėjimų

  • Teksto dydis:

Lietuva pasirašė JAV Valstybės departamento ir kosmoso agentūros (NASA) inicijuotą „Artemis“ susitarimą, kuriuo įtvirtinami praktiniai saugaus ir tvaraus kosmoso tyrinėjimo principai.

Lietuva tapo 40-ąja šį susitarimą pasirašiusia šalimi, trečiadienį pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

„Šalies kosmoso sektorius auga, o mūsų inovatyvios kosmoso įmonės kuria pasauliniu mastu konkurencingus sprendimus. Pasirašę „Artemis“ susitarimą pradedame naują etapą ir įsipareigojame kosmoso srityje vadovautis atsakingumo, saugumo ir tvarumo principais. Šis susitarimas taip pat atvers naujas inovacijų taikymo ir bendradarbiavimo kosmoso srityje galimybes“, – pranešime teigė ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotr.

Lietuva įsipareigojo, kad planuojamos kosmoso misijos, tarp jų kosminės erdvės išteklių gavyba ir naudojimas, įskaitant bet kokį jų išgavimą iš Mėnulio, Marso, kometų ar asteroidų, vyks vadovaujantis Kosminės erdvės sutartimi bei remiant saugią ir tvarią veiklą kosmose.

Susitarimas nustato ir kosmoso šiukšlių mažinimo bei kitus principus vykdant kosmoso misijas. Šalys taip pat susitarė bendradarbiauti ir konsultuotis.

Pirmieji susitarimai įgyvendinant „Artemis“ su septyniomis šalimis pasirašyti 2020 metais.

2021 metais Lietuva tapo asocijuota Europos kosmoso agentūros (EKA) nare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia  portretas
stumt kosmosa i dėmesio centra kai patyliukias periminėji sau Lietuvos geležinkeli ar kita Valstybės turtą

Čiubaka

Čiubaka portretas
kosmose nėra oro, tai pratinasi prie kanapių

pas tokia ir tokia tvarka,skraido pa debesiais,

pas tokia ir tokia tvarka,skraido pa debesiais, portretas
Pusdurne,geriau tikrink kas dedas lietuvoje,KUR borkos ,pakso draugo rumai lietuvoje,kas ten dedas,puse lietuvos po zeme ruso rankose,o ji mat nori tikrinti kosmosa,bet nemato kas dedas po nosim,
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių