„Atšilo oras – pakilo noras“ – juokaujama, tačiau ši frazė yra gryna tiesa: kokios to priežastys?

  • Teksto dydis:

Turbūt pastebėjote, kad atšilus orams tampate daug aktyvesni – vis norite kur nors važiuoti, linksmintis ar susitikti su draugais. Tad ne veltui gimė ir frazė „Atšilo oras – pakilo noras“. Ją žmonės dažnai vartoja ir norėdami apibūdinti padidėjusį seksualinį potraukį, vos termometro stulpelis šokteli aukštyn. Pasirodo, kad ši frazė – ne vien paprastas juokelis – mokslininkų duomenys rodo, kad atšilus orams žmonės išties nori dažniau mylėtis. O kokios to priežastys?

Seksualinį potraukį didina net šiltas vėjas

Atlikę įvairius tyrimus mokslininkai atskleidė, kad šilta oro temperatūra žmonių seksualinį potraukį – libido – didina dėl kelių visiškai paprastų priežasčių. Viena jų – aukštesnė temperatūra skatina kraujotaką, o tai didina ir seksualinį susijaudinimą. Be to, karštis skatina ir vieno iš laimės hormonų – endorfinų – gamybą organizme. Dėl to žmogus natūraliai jaučiasi laimingesnis ir energingesnis, kas taip pat lemia padidėjusį libido. Galima sakyti, kad mūsų seksualinis potraukis atšilus orui tarsi pabunda iš „žiemos miego“. Taip yra dėl to, kad žiemą saulė šviečia rečiau, tad organizme gaminasi mažiau serotonino ir daugiau melatonino, kuris skatina letargiją ir mažina libido.

Kaip jau supratote, padidėjusį seksualinį potraukį skatina ir pati saulė, kuri organizmą natūraliai pripildo vitaminu D. Tai mokslininkai sieja su testosterono lygio padidėjimu tiek moterų, tiek vyrų organizmuose. Kai kurie tyrimai rodo, kad vasaros metu vyrų organizme yra per trečdalį daugiau testosterono nei žiemą. Anot seksologų, aukštesnis testosterono kiekis organizme yra tiesiogiai susijęs su padidėjusiu seksualiniu potraukiu ir aistra.

Pexels.com nuotr.

Kai kurie seksologai teigia, kad seksualinį potraukį didina net ir malonus vasariškas ar pavasariškas vėjelis. Tai mokslininkai aiškina tuo, kad šiltuoju metų laiku visi mūsų pojūčiai yra kur kas aštresni nei, tarkime, žiemą. Pasak jų, prie to prisideda ir tai, kad esant šiltesnei temperatūrai, dėvime mažiau drabužių. O būtent prisilietimai prie nuogos odos – vėjo, smėlio ar net žolės – kelia papildomą stimuliaciją.

Beje, anot seksologų, padidėjęs seksualinis potraukis – puiki proga išbandyti ką nors naujo. Ir visai nesvarbu, kas tai būtų – sekso žaislai, antrankiai, žaidimas vaidmenimis, seksualūs apatiniai ar kiti aistrą žadinantys atributai. O naujų seksualinių nuotykių paiešką Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai gali pradėti erotinių prekių parduotuvėse Fantazijos.lt, Yesyes.lv ir Yesyes.ee, kurių asortimente ras tai, kas patenkins kiekvieno poreikius.

Padeda ir padidėjęs fizinis aktyvumas

Pexels.com nuotr.

Atšilus orams vis dažniau laiką leidžiame ir sportuojame lauke. Pavyzdžiui, plaukiojame, vaikštome, bėgiojame, važinėjame dviračiu ar žaidžiame įvairius sportinius žaidimus. Anot mokslininkų, tai – dar viena priežastis, kodėl šiltuoju metų laiku mes jaučiame didesnį seksualinį susijaudinimą. Jų teigimu, taip ir dėl to, kad reguliarus fizinis aktyvumas taip pat gerina kraujotaką ir savijautą, tad ir mūsų seksualinis potraukis tampa didesnis.

Mokslininkai rado ryšį ir tarp mažesnio streso lygio šiltuoju metų laiku, mat būtent tada dažniausiai atostogaujame. Atsipalaidavus organizme sumažėja streso, nerimo lygis, tad turime daugiau energijos bei laiko tenkinti įvairiausius savo poreikius, tarp jų – ir seksualinius. Mokslininkų duomenys atskleidžia, kad daugiau nei pusė žmonių yra linkę atostogų metu mylėtis kur kas dažniau nei tuomet, kai yra įsisukę į rutiną.

Pexels.com nuotr.

Be to, atšilęs oras leidžia dažniau užsiimti įvairiomis maloniomis, emocinį pasitenkinimą teikiančiomis veiklomis – keliauti į išvykas su draugais, iškylas ir panašiai. O tai leidžia dar labiau atsipalaiduoti, patirti naujų dalykų – pasak seksologų, tai taip pat didina mūsų libido. 

O kaip dar labiau padidinti savo seksualinį potraukį?

Pexels.com nuotr.

Jeigu norite tinkamai išnaudoti pakilusią temperatūrą, galite ir patys imtis veiksmų, kad padidintumėte seksualinį potraukį. Štai, pavyzdžiui, šiemet rinkdamiesi, kur atostogauti, galite pasidomėti, kur vyksta įvairūs geros savijautos festivaliai, kuriuose koncentruojamasi į seksualinio potencialo išlaisvinimą. Tokiuose renginiuose žmonės mokomi kurti intymų ryšį su partneriu, susijungti su savo seksualiaja dalimi ir iš galvos išmesti įvairius suvaržymus, kurie trukdo aklai atsiduoti aistrai.

Taip pat seksologai rekomenduoja išbandyti ir tai, ko iki šiol nebandėte – pavyzdžiui, malonumo didinimo technikas. Viena tokių – orgazmo atitolinimas, kurį dažnai praktikuoja žmonės, užsiimantys BDSM. Šią techniką praktikuoti nesunku – tereikia partnerį – ar save – priartinti prie pat kulminacijos ir nutraukti lytinio organo stimuliaciją 30–60 sekundžių. O netrukus ir vėl pradėti. Šį veiksmą galite kartoti tol, kol patys norėsite – taip padidinsite ne tik malonumą, bet ir seksualinę įtampą.

Mokslininkai pažymi, kad norint padidinti libido, būtina reguliariai mankštintis ir sportuoti. O pavasaris ir vasara tam – puikus metas. Jei nemėgstate sportuoti, galite aktyviai leisti laisvalaikį kitaip – pavyzdžiui, keliauti į šokių festivalius ar vakarėlius, kur tikrai išjudinsite visą kūną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip malonu ir gera gyventi, kai tau jau pusė šešių ir neberūpi jokios bobos ... Geriausias gyvenimo laikotarpis.

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
NIEKO ĮPATINGO TAME NĖRA! REIKALINGA TIKTAI BENT ŠIEK TIEK SUSIPAŽINTI SU MŪSŲ PROTĖVIŲ PALIKTAIS ŠALTINIAIS! VIENAS JŲ PASAULIUI IR - LIETUVIAMS - PRANEŠĄ, KAD - KAS 30 tūkstančių metų, ĮRANO ir AUGANISTANO KALNUOSE, ĮVYKSTA NE TIKTAI ŽEMĖS DREBĖJIMAI, BET ir GALINGOS NUOŠLIAUŽOS NUO KALNŲ! LAIKAS SUSIRŪPINTI KALNUOSE DIRBTINOMIS UŽTVANKOMIS!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių