Ant Gedimino kalno netrukus vėl dirbs technika: ar nesugrius pilies bokštas?

  • Teksto dydis:

Ant Gedimino kalno netrukus vėl pasirodys sunkioji technika, nes pagaliau bus tvarkomas vienas prasčiausių šlaitų. Pasak Lietuvos nacionalinio muziejaus atstovų, šie darbai truks bene trejus metus ir dar nebus galutiniai. Tad lankytojams dar teks palaukti, kol bus atvertas pagrindinis takas.

Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinio direktoriaus pavaduotojas Vaidas Petrokas pakomentavo apie tai, kas bus daroma ant Gedimino kalno artimiausiu metu.

– Kas bus daroma?

– 2017 metais buvo įrengtos trumpalaikės priemonės. Tol, kol nebus atliktas viso kalno tyrimas ir projektavimo darbai. Trumpalaikės priemonės  turėjo tarnauti iki penkių metų. Praėjo daugiau, bet jau turime techninį projektą, kuris yra ekspertuotas. Pagal jį įvykdytas pirkimas, galima pradėti darbus. 

– Ar kalnas bus nukasamas? Kaip visa tai atrodys?  

– Iš pradžių bus nukasama skalda, kuri dabar traktuojama kaip laikina priemonė. Bus dedamos specialios priemonės, kurios stabdo kalno slinkimą. Po to viskas bus uždengiama gražia žole, kad tos inžinierinės priemonės nebesimatytų ir būtų estetiškas vaizdas.  

– Viena kalno pusė jau yra sutvarkyta. Dabar tvarkoma kita. Kada kalnas jau bus gražus, žalias ir, svarbiausia, tvirtas?  

– Dabar yra pilnai sutvarkyta šiaurinė pusė. Dirbame etapais ir pradedame tvarkyti nuo pačių problematiškiausių vietų. Po truputį bus iriamasi į priekį. Reiktų nusiteikti, kad darbai greitai nevyks, nes tai – jautri vieta. Reikia skaičiuoti, kiek technikos ir žmonių gali dirbti, viskas tikrai nėra paprasta. Kartu su darbais atliekami ir archeologiniai tyrimai, kurie gali iškelti ir naujų klausimų, dėl kurių gali būti stabdomi darbai. Tam reikia nusiteikti, nes tai – normalu. Tai –mūsų simbolis, turime ir moksliškai pilnai ištirti, o tik tada daryti darbus. Reiktų nusiteikti dešimtmečiui. Šie darbai vyks tol, kol pilnai sutvarkysime kalną. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar kalnas bus galutinai sutvarkytas? Ar tai yra nesibaigiantis procesas ir paliksime ateities kartoms?

– Nereiktų taip pesimistiškai galvoti, nes planas, kad kalnas būtų visiškai stabilus ir pilnai sutvarkytas, yra. Visi turės padaryti savo darbą. Tai reiškia, turime pasitikėti, kad projektuotojai suprojektavo gerai, ekspertai išekspertavo irgi gerai. Tuomet rangovas gerai padarys savo darbą ir techninė darbų priežiūra taip pat gerai prižiūrės rangovus, kad visi darbai būtų atlikti kokybiškai.  

Šiuo metu tikrai nėra jokios grėsmės, bet esame priklausomi nuo orų.

– Kalnas dabar yra stebimas, kalne – daugybė sistemų. Ar kalnas stabilus? Ar nėra grėsmės pačiam bokštui?  

– Bokštui grėsmės tikrai nėra. Norėčiau iš karto nuraminti, kad visos nuošliaužos, kurios vyksta kalne, iš tikrųjų vyksta paviršiniame sluoksnyje, kuris yra supiltas sovietiniais laikais, dėl to tos nuošliaužos daugiausia ir vyksta. Aišku, didelę įtaką daro ir klimato kaita. Bet sistema moderni, visi duomenys perduodami į serverį Islandijoje, kur yra apdorojami. Islandai turi labai daug patirties šitame visame reikale. Labai greitai visą informaciją matome milimetrų tikslumu. Šiuo metu tikrai nėra jokios grėsmės, bet esame priklausomi nuo orų. Jeigu vasarą prasidės didelės liūtys, taip, kaip buvo prieš du metus, tai gali būti paviršinių nuošliaužų. Išsigąsti nereiktų, nes pati kalno geologija yra pakankamai gera. 

– Ar pavyks viską sutvarkyti iki bjauriojo metų laiko, ar užtruks ilgiau? Ir kada prasidės darbai?

– Optimistiniu variantu, darbai prasidės vasaros viduryje. Tai yra didelis pasirengimo etapas pačiam rangovui. Pradedame nuo tų darbų, kuriuos bus galima dirbti ir žiemą. Planas yra sudėliotas, orai įtakos neturėtų nulemti.

Dabartinio pietrytinio šlaito darbų planas yra 36 mėnesiams, nuo tada, kai rangovas atvažiuoja į statybų aikštelę. Per tą laikotarpį ir turėtumėm padaryti, su sąlyga, kad nerasime archeologinių ar kitokių naujienų, kas labai tikėtina tokioje vietoje. Tam irgi reikia ruoštis, o tokios naujienos duoda tik daugiau žinių apie mūsų Gedimino kalną. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gaila

Gaila portretas
Kiek pamenu prie Zuoko su didžiule iniciatyva buvo imtasi medžių kirtimo,per tv rodė apie tai ,kaip kalnas bus “užklotas”užauginta žolės velėna.Nuo tada ir prasidėjo kalno naikinimas.

tai

tai portretas
kaip dabar ivertinti AMB nuopelna, kai jo nebera

Anonimas

Anonimas portretas
ks kas AMB !!!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių