Ukrainiečius mokys apie karo veteranų traumas

  • Teksto dydis:

VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras aktyviai rengiasi keturioliktajai tarptautinei konferencijai, kuri šiais metais bus skirta svarbiai temai – karo veteranų traumoms ir jų padariniams aptarti. Pasisemti vertingų žinių į Kauną atvyks daugiau nei 60 psichikos sveikatos specialistų iš Ukrainos.

Po konferencijos jų laukia dar du specialūs uždari renginiai.  Visuomenei atvira bus tik konferencija, kuri vyks gegužės 21 d. „Romuvos“ kino teatre. Į ją registruotis galima jau dabar – https://sakharovconference.org/

Nobelio taikos premijos laureato, garsaus fiziko ir humanisto Andrejaus Sacharovo vardu pavadintą konferenciją VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras rengia kasmet per jo gimtadienį – gegužės 21 d. ir skiria tuo metu aktualiausiai žmogaus teisių aktualijai aptarti. Šiemet konferencija vadinasi „Hidden Wounds of War“. Ji vyks anglų kalba su vertimu į ukrainiečių kalbą. Joje pranešimus skaitys specialistai iš Europos ir Šiaurės Amerikos.

„Šių metų konferencijoje daugiausia dėmesio bus skiriama bene ilgiausiai besitęsiančiam Putino naikinamojo karo Ukrainoje padariniams. Jau šimtai tūkstančių Ukrainos vyrų ir moterų yra buvę fronto linijose ir daugelis jų susidurs su rimtais psichikos sveikatos padariniais. Tam reikės ilgalaikės pagalbos. Tačiau reikia galvoti ne tik apie karo veteranus – jie turi šeimas, yra bendruomenių dalis, tad aplinkiniai taip pat bus paveikti. Dar yra kovotojų palikuonių – psichikos traumos greičiausiai turės padarinių kelioms kartoms. Pastatus rekonstruoti gana lengva, kur kas sudėtingiau susidoroti su karo padariniais psichikos sveikatai. Pasirūpinome, kad į šių metų konferenciją ir mokymus galėtų atvykti 60 specialistų iš Ukrainos. Jiems šie mokymai ypač svarbūs. Esame dėkingi visiems rėmėjams, kurie finansavo jų atvežimą ir apgyvendinimą“, – sako Andrejaus Sacharovo centro direktorius prof. Robertas van Vorenas.

Dėmesys: Andrejaus Sacharovo centro direktorius prof. R. van Vorenas pasirūpino, kad į šių metų konferenciją ir mokymus galėtų atvykti 60 specialistų iš Ukrainos. / L. Penek nuotr.

Konferencijos „Hidden Wounds of War“ tikslas – apžvelgti naujausias reabilitacijos programas ir iniciatyvas, išnagrinėti bendradarbiavimo ir koordinavimo galimybes, užsitikrinti paramą itin svarbioms ilgalaikėms pastangoms padėti Ukrainai susidoroti su pražūtingais karo padariniais. Konferencija iš anksto užsiregistravusiems ukrainiečiams bus transliuojama internetu, kad vertinga informacija galėtų pasinaudoti į renginį negalėję atvykti specialistai.

Jau šimtai tūkstančių Ukrainos vyrų ir moterų yra buvę fronto linijose ir daugelis jų susidurs su rimtais psichikos sveikatos padariniais. Tam reikės ilgalaikės pagalbos.

Po konferencijos, gegužės 22 d., į Kauną suvažiavę ekspertai, kurių bus apie 40, kartu su konferencijos pranešėjais ir svečiais iš Ukrainos dalyvaus uždarose darbo grupėse, kur dar labiau gilinsis į paslaugų karo veteranams tobulinimą. Gegužės 23 d. Ukrainos psichikos sveikatos specialistai dalyvaus vienos dienos mokymuose apie psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo problemas tarp karių ir veteranų, apie savipagalbą ir atsparumą. Juos ves tarptautinių pagalbos organizacijų atstovai. Mokymus rengia organizacija Žmogaus teisės psichikos sveikatos srityje-FGIP, bendradarbiaudama su IOM Ukraina. Šiuose mokymuose ukrainiečiai įgis praktinių žinių, bus dirbama naudojant praktines ir pritaikomas priemones, kad jie patys įgytų įgūdžių kovoti su potrauminiais reiškiniais.

Organizacija Žmogaus teisės psichikos sveikatos srityje-FGIP, kuriai taip pat vadovauja R. van Vorenas, Karališkasis koledžas Londone ir Taraso Ševčenkos nacionalinis universitetas sausio mėnesį pasirašė memorandumą įsipareigodami Kyjive atidaryti Veteranų psichikos sveikatos kompetencijų centrą. Šiame centre bus teikiamos specializuotos veteranų psichikos sveikatos paslaugos ir vyks mokymai. Tikimasi, kad Kaune organizuojama keturioliktoji Andrejaus Sacharovo konferencija ir seminarai prisidės prie šio centro paslaugų kūrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių