Kritikuoja švietimo reformas: malkų priskaldyta tiek, kad ministro paieškos užsitęsė

Žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas kritikuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) inicijuotas reformas švietimo srityje. Pasak jo, toks „reformų vajus“ daro žalą, o norinčiųjų stoti už švietimo sistemos vairo – neatsiranda.

„Aišku viena, kad šiandien padėtis yra nepavydėtina, ir malkų yra priskaldyta tiek, kad ministro paieškos užsitęsė švelniai tariant ilgokai, nes, kaip viršūnės pripažįsta, sutinkančiųjų nerti į šitą švietimo dilgėlyną nesimato“, – trečiadienį vykusios spaudos konferencijos metu kalbėjo G. Sarafinas.

„Jeigu išsikeliamas tikslas į istoriją įsirašyti kaip mega švietimo reformatoriais, tai negalima teigti, kad tai nepavyko. Net labai pavyko. Kunkuliuoja švietimas, ir mes čia ilgai čiaudėsime, prisiminsime, kas įvyko. Šiandieną švietimo sistemoje yra daugybė rusenančių ir net liepsnojančių laužų, ir net nebeaišku, nuo ko pradėti viso šito chaoso pažabojimo ir šiokio tokio aiškumo atkūrimo darbus“, – pridūrė jis.

Žurnalo „Reitingai“ redaktorius akcentavo, kad šiuo metu švietimo sistemoje vyksta per daug reformų. Pasak jo, vos baigus eskaluoti tarpinių patikrinimų klaidas, jau rugsėjį startuoja įtraukiojo ugdymo reforma.

Aišku viena, kad šiandien padėtis yra nepavydėtina, ir malkų yra priskaldyta tiek, kad ministro paieškos užsitęsė švelniai tariant ilgokai, nes, kaip viršūnės pripažįsta, sutinkančiųjų nerti į šitą švietimo dilgėlyną nesimato.

„Jie nenusiteikę sustoti. Jie kokį dvidešimtą kartą ketina lipti ant to paties grėblio. Dar nenusėdo purslai dėl tarpinių patikrinimų reformos, bet mūsų laukia nauja reforma. Rugsėjo pirmąją startuoja įtraukiojo mokymo reforma, kuriai, kaip jau beveik įprasta Lietuvoje, lygiai taip pat nepasirengta“, – kritikavo G. Sarafinas.

Jis taip pat akcentavo, kad nuo kitų metų švietimo sistemoje numatyta ir pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimų (PUPP) reforma. Pastarojoje numatyta,  jog dešimtokai surinkę mažiau nei keturis balus iš PUPP – nebus perkeliami į vienuoliktą klasę. Pasak jo, 2023 m. duomenimi,  į kitą klasę nebūtų perkelta ketvirtadalis dešimtokų.

„Daugybės mokyklų laukia dar vienas naujas sukrėtimas ir žinia, kad kitų metų pavasarį, jeigu vaikas negaus ketverto dešimtbalėje sistemoje, jis negalės eiti į vienuoliktą klasę. Dėl šios permainos mokinių skaičius 11 klasėje gali ženkliai sumažėti. Tai 6000 mokinių 2023 m. PUPP rezultatais nebūtų patekę į vienuoliktą klasę, tai ketvirtadalis vaikų“, – teigė G. Sarafinas.

Žurnalas „Reitingai“ taip pat pabrėžė, kad dėl po tarpinių patikrinimų kilusių skandalų, aukštosios mokyklos svarsto apie universitetuose laikomų egzaminų grąžinimą. Kaip vienas jų įvardytas Vytauto Didžiojo universitetas (VDU).

ELTA primena, kad kovo pradžioje Lietuvos mokyklose prasidėję tarpiniai moksleivių žinių patikrinimai švietimo sistemoje sukėlė sumaištį – kai kurių dalykų užduotys buvo per sunkios, dalis neatitiko mokymosi programos. Dėl to dalis moksleivių teigė patyrę įtampą, susirūpinimu dėl vaikų sveikatos viešojoje erdvėje dalijosi ir kai kurių moksleivių tėvai.

Kilus nepasitenkinimui dėl tarpinių vienuoliktokų patikrinimų, iš švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigų pasitraukė Gintautas Jakštas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Moksleivių senelis

Moksleivių senelis portretas
Ar šitam orakului kažkas kada nors įtiko? Nu pastatykite jį ministru, pamatysim ką jis gali kalbomis ir ką pasieks darbais?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių