Ukrainai laukiant vakarietiškų ginklų Rusija intensyvina puolimą

Rusija pastarąjį mėnesį intensyvina savo puolimą Donbase ir pasiekė reikšmingų laimėjimų, Ukrainai laukiant vakarietiškų ginklų siuntų.

Sekmadienį netoli Očeretynės – dar vieno rusų užimto kaimo – kilo juodų dūmų stulpai.

Nuo vasario, kai buvo užimtas strateginę reikšmę turintis Avdijivkos miestas, geriau ginkluotos ir gausesnės rusų pajėgos nuolat stumiasi į vakarus. Puolimas suintensyvėjo balandžio viduryje.

Ukrainos gynybos ministerija sekmadienį pranešė per parą užregistravusi 125 rusų atakas palei 700 km ilgio fronto liniją.

Daugiau kaip pusė šių atakų buvo Očeretynės ir ukrainiečių kontroliuojamo, bet aktyviai puolamo Časiv Jaro rajonuose.

Tai galima palyginti su viena kovo diena, kai Ukraina pranešė apie 53 atakas, įskaitant 21 ataką minėtuose dviejuose rajonuose.

„Žlugusi gynyba“

Nors didelių proveržių nebuvo, Rusijos puolimas buvo netikėtas ir išprovokavo kritikos Ukrainoje.

Ukrainos kariuomenei artimas „Telegram“ kanalas „DeepState“ kaltino Očeretynėje dislokuotos brigados vadovybę dėl „gynybos šiame rajone žlugimo, nulėmusio žymius nuostolius“.

Brigada socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad jos kariai ne pabėgo, o buvo kasdien apšaudomi iš rusų pozicijų 10–15 kartų stipresne ugnimi nei ukrainiečių.

Ukraina ne vieną mėnesį įspėdavo, kad jai trūksta šaudmenų dėl pristatymo vėlavimų ir sąjungininkių neryžtingumo.

Vašingtonas praėjusį mėnesį galiausiai patvirtino 61 mlrd. JAV dolerių (57,3 mlrd. eurų) paramą Ukrainai, bet stebėtojai įspėja, kad prireiks laiko, kol ši parama materializuosis mūšio lauke.

„Priešas supranta, kad [...] po dviejų mėnesių ims rodytis šaudmenys“, – sakė rytiniame fronte veikiančio 92-osios brigados dronų bataliono „Achilles“ vadas Jurijus Fedorenka.

„Šie du karo mėnesiai bus labai, labai, labai įtempti. Priešas bandys paimti kuo daugiau“, – sakė jis.

Jei išliks dabartinis tempas, rusų pajėgos gali greit pradėti kelti grėsmę strategiškai svarbiam keliui T0504, dabar esančiam už daugiau kaip 10 km nuo fronto.

Civiliai darbininkai prie šio kelio, esančio į šiaurę nuo Očreretynės, kasė apkasus ir prieštankinius griovius.

„Jie pradėjo prieš dvi savaites“, – sakė vienas netoliese esančio Novoolenivkos kaimo gyventojas.

Kelias veda iš Pokrovsko vakaruose į Kostiantynivką – ukrainiečių logistikos centrą – ir Rusijos kontroliuojamo Bachmuto link.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis anksčiau sakė, kad rusai nori iki ketvirtadienio – kai Rusija minės sovietų pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metines – užimti Časiv Jarą.

Nors neatrodo, kad Časiv Jaras bus greit užimtas, Rusijos kariuomenė aplink šį miestą yra visiškai pasirengusi pulti.

Časiv Jaro užėmimas padėtų Rusijai pulti Kramatorską – pagrindinį miestą Kyjivo kontroliuojamoje regiono dalyje ir ukrainiečiams svarbų geležinkelių bei logistikos mazgą.

Bekelės motociklų atakos

„Jei priešas užims Časiv Jarą, jis tolimojo nuotolio ugnies galia gali perimti Kostiantynivkos, Družkivkos ir Kramatorsko kontrolę, – sakė J. Fedorenka. – Tai būtų labai gera bazė puolimui tęsti.“

Vienas brigados vadas naujienų agentūrai AFP anksčiau šį mėnesį sakė, kad Rusijos pajėgos puolimui naudoja neįprastas taktikas, įskaitant bekelės motociklus.

Šios transporto priemonės per vieną puolimą padėjo rusų pajėgoms pralaužti ukrainiečių pozicijas, sakė kariškis ir pridūrė, kad rusams pasitarnavo motociklų greitis ir manevringumas.

Ukrainai kol kas pavyksta atremti rusų atakas į rytus ir šiaurę nuo Časiv Jaro, bet rusų kariai pastarosiomis dienomis artinosi iš pietų.

Tačiau kad užimtų miestą, jiems reikia kirsti išdžiūvusį 6 m gylio ir 30 m pločio kanalą.

Minėtas brigados vadas sakė, kad Rusijos taktika nesikeičia: bombardavimas iš oro, tada intensyvus apšaudymas iš artilerijos pabūklų ir, galiausiai, puolimas su šarvuotomis transporto priemonėmis ir pėstininkais nepaisant didelių nuostolių.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaDonbasasginklaiparamaJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių