Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl COVID-19 vakcinų įsigijimo, utilizavimo kiekių

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė nurodė pradėti ikiteisminį tyrimą siekiant nustatyti, ar perkant itin didelį COVID-19 vakcinų kiekį koronaviruso pandemijos įkarštyje ir vėliau dalį jų utilizuojant nepanaudojus, nebuvo padaryta nusikalstama veika.

Tyrimas vyks dėl piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo, trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Jis pradėtas po to, kai viešojo intereso gynimo prokurorai anksčiau atsisakė taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

Pastarasis viešojo intereso gynimo tyrimas buvo pradėtas pernai gruodžio mėnesį, tačiau nutarime atsisakyti taikyti tolesnes priemones nurodyta, jog „nustatytas tyrimo metu aplinkybes tikslinga įvertinti galimai padarytų nusikalstamų veikų aspektu“.

Prokuratūra nustatė, kad Lietuva COVID-19 vakcinas pirko iš penkių skirtingų gamintojų. Vakcinos pirktos vykdant Europos Komisijos (EK) inicijuotas ir organizuotas centralizuoto pirkimo procedūras, valstybėms iš anksto sutikus įsigyti pagal pro rata (prorcingumo) principą EK paskirtą vakcinų kiekį.

Atitinkamai, Lietuva įsigijo daugiau kaip 11 mln. vakcinų dozių už daugiau kaip 230 mln. eurų. Iš šio kiekio apie 2,5 mln. dozių vėliau buvo utilizuotos dėl pasibaigusio jų galiojimo termino bei kitų priežasčių.

Apytiksli sunaikintų vakcinų vertė siekia 46,5 mln. eurų, teigiama prokuratūros pranešime.

Viešojo intereso gynimo priemones atsisakyta taikyti dėl to, kad vakcinos buvo įsigytos ir pristatomos pagal Europos Komisijos sudarytas sutartis su gamintojais taikant Belgijos teisę ir nenustačius kitų teisinių pagrindų inicijuoti civilinės teisenos procesą.

Generalinė prokurorė per beveik pusketvirtų metų trunkančią savo kadenciją iš viso yra pradėjusi 14 ikiteisminių tyrimų, BNS nurodė prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Pasak jos, Viešojo intereso gynimo skyriaus veikla yra viena iš N. Grunskienės kuruojamų sričių.

SAM žada bendradarbiauti su prokuratūra

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) trečiadienį pažadėjo toliau bendradarbiauti su prokuratūra, pradėjusia ikiteisminį tyrimą dėl didelio kiekio COVID-19 vakcinų įsigijimo pandemijos įkarštyje ir dalies jų utilizavimo nepanaudojus.

Taip ji reagavo į generalinės prokurorės N. Grunskienės sprendimą pradėti baudžiamąjį procesą, anksčiau viešojo intereso gynimo prokurorams atsisakius taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

„Sveikatos apsaugos ministerija geranoriškai bendradarbiavo su Generaline prokuratūra dėl vakcinų įsigijimo, atsakant į kylančius klausimus ir pateikiant visus reikalingus duomenis bei dokumentus. (...) Ir toliau planuojame tęsti bendradarbiavimą su prokuratūra, suteikiant visapusišką informaciją dėl vakcinų pirkimo“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministro atstovas Tomas Bagdonas.

Viešojo intereso gynimo prokuroras, atlikęs savo tyrimą, atsisakė taikyti tolesnes priemones šiemet vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Irenai

To Irenai  portretas
Tai tu sakai,kad reikėjo išmėginti ant pensininkų,pametus mintį esi

Irena

Irena portretas
Na,o kur prokuratūra ,kai reikia už grotų sodinti visą SAM,ar kelis snukius ir darbdavius ,kurie liepė atliekas leistis,ko verta susikta konstitucija,jeigu visi taip pergyvena dėl pensininkų,tai reikėjo nuo jų ir pradėti,jokių pensijų ir salpų,pirmą skiepai,tai jaunima ir paauglius i kapus siuntė dėl senų žmonių ,tai Kinijoje problemos,į Lietuvos valdžia savo gyventojus į kapus siuntė,gaila ,kad ne visą jaunimą,nes pabėgėliai ir ukrainiečiai brangesni,ne taip,kažkodėl pusę Indija ir Afrikos žemynas neisdvese ,negavę ,,kokybiškų vakcinų,,,šlykštu net klausytis,o kur prokuratūra,kai reikia pažaboti vyriausybės ir bankų bei seimunu savivalę,vagiant gyventojų pinigus,kad tik fondų generaliniai neitų valytojais dirbti,tokia ir teisė,diplomus gauna tie ,kurie iskala 400 lapų sudinos konstitucijos,tipo sutinka valdžiai į kojas lankstytis,po to stebimes ,ko jaunimas isdvesia,į užsienį išvaro,taigi viskas pabėgėliams ,tegul tie aria už kapeikas ,pensininkus išlaiko ,kiti ne žmonės

Virginija

Virginija portretas
Naujausios NAUJIENOS , šauta į SLOVAKIJOS ministrą ROBERT FIKO, slovakija nesutinka pasirašyti fasistinių sutarčių kurios gali paliesti ne tik skiepinimo sektorių, o ir gyvulininkystės , žemdirbystės ribojimą ar net visišką uždraudimą . Dabar buvo atokvėpis , o juk jie ruošiasi vėl naujiems bajeriukams , šiaip sau tokios direktyvos nepriimėjamos . Gali išvis net uždrausti bet kokių gyvulių, paukščių auginimą
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių