Koalicija atnaujino "santuokos įžadus"


2009-07-13
Stasys Gudavičius
Koalicija atnaujino

Keturios valdančiosios centro dešinės partijos siunčia signalą naujajai Prezidentei Daliai Grybauskaitei, kad pernai susiformavusi koalicija pasiryžusi toliau dirbti taip pat kaip iki šiol, įskaitant ir pasidalijimo ministrų portfeliais proporcijas.

Palaidojo viltis?

Sekmadienį ryte keturių valdančiųjų partijų lyderiai pasirašė pareiškimą dėl koalicijos tęstinumo. Savo parašais Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas premjeras Andrius Kubilius, Tautos prisikėlimo partijos vadovas Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, Liberalų sąjūdžio lyderis susisiekimo ministras Eligijus Masiulis ir Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Babravičius patvirtino, kad valdančioji koalicija gyvybinga ir pasirengusi toliau valdyti valstybę.

Pareiškimas pasirašytas Seime likus vos valandai iki D.Grybauskaitės inauguracijos.

"Aš tai pavadinau santuokos įžadų atnaujinimo ceremonija, – sakė A.Kubilius ir pridūrė: – Džiaugiuosi, kad atsakingai ir garbingai kartu išgyvenę pastarąjį pusmetį esame pasiruošę eiti toliau."

"Šiandien laidojame viltis tų, kurie sakė, kad koalicija neišgyvens ar sugrius", – sakė A.Valinskas.

Niekas nesikeis

Keturių partijų pareiškime, be kita ko, akcentuojama, kad Permainų koalicija pasivadinęs valdantysis blokas "yra pasirengęs tęsti savo veiklą pernai lapkričio 17 d. pasiekto koalicinio susitarimo pagrindais".

Koalicijos lyderiai paaiškino, jog pernykščio susitarimo tęstinumas reiškia, kad bus laikomasi tų pačių proporcijų dalijantis atsakingus postais Seime ir Vyriausybėje. "Koalicija stipri buhalterijos reikaluose. Visos proporcijos sudėliotos pagal aritmetikos taisykles, todėl jos tokios pat ir išlieka", – teigė premjeras.

Tą patį patvirtino A.Valinskas, nors pastarosiomis dienomis sklandė gandai, jog jo vadovaujama Tautos prisikėlimo partija sieks dar vieno ministro portfelio. "Tie patys principai, dėl kurių buvo susitarta, išlieka. Partneriai gali turėti vieni kitiems pretenzijų, bet ta deklaruojama įtampa tikrai yra net ne antraeilis, bet trečiaeilis dalykas. Mes dirbame ne dėl postų, bet dėl bendros ateities. Aritmetika lieka ta pati. Jeigu keisis, tada ir bus dėl to tariamasi", – pabrėžė A.Valinskas.

Pagal pernai lapkričio 17 d. pasirašytą susitarimą Tėvynės sąjungai priklauso ministro pirmininko ir septynių ministrų (užsienio reikalų, krašto apsaugos, finansų, ūkio, energetikos, žemės ūkio, socialinės apsaugos ir darbo) portfeliai, Tautos prisikėlimo partijai – Seimo pirmininko postas ir du ministrai (aplinkos ir kultūros), Liberalų sąjūdžiui – Seimo vicepirmininkas ir trijų ministrų postai (susisiekimo, švietimo ir mokslo, teisingumo), Liberalų ir centro sąjungai – parlamento vadovo pavaduotojas ir du ministrai (sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų).

Planuose – liberalų blokas

A.Valinskas iš esmės paneigė, kad bus siekiama išplėsti valdančiąją koaliciją – pakviesti į ją naujų partijų. "Mes dabar koalicijoje turime 84 Seimo narius. Tai optimalus skaičius", – sakė Seimo vadovas. Tačiau jis patvirtino, kad kai kuriais svarbiais klausimais bus konsultuojamasi ir bandoma ieškoti sutarimo su opozicinėmis partijomis. To esą reikia valstybės stabilumui.

A.Valinskas atsakė teigiamai paklaustas, ar tebėra gyvybinga idėja sudaryti vadinamąjį liberalų bloką koalicijoje, į kurį įeitų Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga. Pasak Seimo pirmininko, šios partijos "natūraliai konsoliduojasi", nors ir pripažino, kad galbūt nepavyks labai greitai sujungti visų trijų partijų į vieną bloką ar net vieną politinę organizaciją.

Liberalų sąjūdžio bei Liberalų ir centro sąjungos pirmininkai E.Masiulis ir G.Babravičius kur kas atsargiau kalbėjo apie perspektyvą suburti tris partijas į vieną bloką, bet sutiko, kad jau dabar šios partijos konsultuojasi ir tariasi kai kuriais svarbiais koalicijos klausimais.


Grąžino įgaliojimus

Andriaus Kubiliaus vadovaujamai Vyriausybei grąžinus įgaliojimus naujai Prezidentei Daliai Grybauskaitei, sekmadienį prasidėjo formali Ministrų kabineto peržiūros procedūra.

Valstybės vadovė pasirašė dekretą dėl Vyriausybės grąžinamų įgaliojimų ir pavedė jos nariams eiti savo pareigas, iki bus baigta Ministrų kabineto pertvarkymo procedūra. Iki peržiūros pabaigos Vyriausybės nariai bus vadinami laikinai einančiais pareigas.

Pagal galiojantį įstatymą D.Grybauskaitė, priėmusi naujam prezidentui grąžinamus Vyriausybės įgaliojimus, privalo per 15 dienų teikti Seimui įgaliojimus grąžinusio ministro pirmininko kandidatūrą. Todėl tikimasi, kad jau artimiausiomis dienomis bus pasirašytas Prezidentės dekretas dėl A.Kubiliaus kandidatūros teikimo Seimui. Kai parlamentarai pritars premjero kandidatūrai, D.Grybauskaitė paves jam pateikti kandidatus į ministrus ir vėliau paskirs Vyriausybės narius.

A.Kubilius pareiškė neabejojąs, kad bus ir vėl paskirtas premjeru. "Seime yra gana tvirta dauguma", – pabrėžė jis.

Kol kas neskelbiama, kiek ministrų ir kurie bus pakeisti Vyriausybėje. Neoficialiomis žiniomis, tarp ministrų, kurie gali būti pakeisti, yra Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovas Rimantas Dagys, kultūros ministras Remigijus Vilkaitis, galbūt ūkio ministras Dainius Kreivys, energetikos ministras Arvydas Sekmokas, sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.