Prasidėjo D.Grybauskaitės era


2009-07-13
Stasys Gudavičius
Prasidėjo D.Grybauskaitės era

Lietuva turi naują Prezidentę. Vakar iškilmingai perėmusi prezidento įgaliojimus, Dalia Grybauskaitė žadėjo būti aktyvi šalies vadovė ir tarnauti, o ne valdyti.

Sklandžiai ir pasitikint savimi

"Aš, Dalia Grybauskaitė, prisiekiu Tautai būti ištikima Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai, gerbti ir vykdyti įstatymus, saugoti Lietuvos žemių vientisumą; prisiekiu sąžiningai eiti savo pareigas ir būti visiems lygiai teisinga; prisiekiu visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei. Tepadeda man Dievas!" – sekmadienį, 11.25 val. istorinėje Seimo rūmų Kovo 11-osios salėje sklandžiai ir spinduliuodama pasitikėjimu perskaičiusi šiuos 44 žodžius ir pasirašiusi priesaikos aktą D.Grybauskaitė įgijo visus prezidento įgaliojimus. Priesaikos ceremonijos išvakarėse jų neteko ligšiolinis valstybės vadovas Valdas Adamkus.

Prezidentės priesaiką priėmė Konstitucinio Teismo pirmininkas Kęstutis Lapinskas, specialiai dėl inauguracijos nutraukęs savo kasmetes atostogas.

Ceremonijoje dalyvavo Seimo nariai, V.Adamkus, kitas kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas, buvęs Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, Nepriklausomybės Akto signatarai, premjeras Andrius Kubilius ir kiti Vyriausybės nariai, Konstitucinio Teismo teisėjai, aukščiausiųjų teismų vadovai, europarlamentarai, užsienio šalių diplomatai, Lietuvos bažnyčių hierarchai, Seimui atskaitingų institucijų vadovai, apskričių viršininkai, aukštųjų mokyklų rektoriai, kiti svečiai.

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas naujajai valstybės vadovei įteikė Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine, kurį, vadovaudamasis galiojančiu įstatymu, savo paskutiniu pasirašytu dekretu D.Grybauskaitei paskyrė V.Adamkus.

53 metų D.Grybauskaitė yra pirma moteris, tapusi Lietuvos prezidente.

"Išnaudosiu visas galias"

Naujoji Prezidentė žada aktyviai naudotis visais Lietuvos vadovo įgaliojimais. "Būsiu aktyvi Prezidentė, išnaudosiu visas man suteiktas galias", – sekmadienį savo inauguracinėje kalboje pabrėžė D.Grybauskaitė.

Tuoj po priesaikos Seime perskaitytoje kalboje Prezidentė pirmiausia padėkojo buvusiems valstybės vadovams V.Landsbergiui, A.Brazauskui ir V.Adamkui "už nuveiktus darbus šalies labui".

D.Grybauskaitė tvirtino esanti sujaudinta Lietuvos rinkėjų pasitikėjimo, kai gegužės viduryje vykusiuose prezidento rinkimuose už ją balsavo du trečdaliai atėjusių prie balsadėžių. Todėl D.Grybauskaitė, turėdama prezidento galias, ketina remtis ir šiuo didžiuliu visuomenės pasitikėjimu. "Piliečių interesus ginsiu ir prezidento žodžio, ir moralinio autoriteto galia", – pabrėžė ji.

Ji visus kvietė susitelkti kovojant su sunkmečio iššūkiais, įspėjo, kad nuo tuščios, populistinės kritikos "iki valstybės griovimo gali būti tik vienas žingsnis".

Prezidentė pažadėjo tartis su visomis visuomeninėmis ir politinėmis organizacijomis, išplėsti ir sustiprinti savo visuomeninių patarėjų būrį ir svarbą. Valstybės vadovė ypatingą dėmesį ketina skirti teismų sistemai, siekdama didesnio visuomenės pasitikėjimo ja. "Žmogus gerbs teismą, kai teismas gerbs pats save", – sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė paragino ne tik gesinti šios dienos krizės gaisrus, bet ir imtis realių pokyčių įvairiose srityse. "Gyvenkime be oligarchizuotų monopolijų, neskaidrių sandėrių. Išlaisvinkime šeimos ir smulkiojo verslo potencialą. Pabaikime amžinai nesibaigiančias, bet tokias būtinas sveikatos, švietimo ir rūpybos reformas", – sakė ji.

Valstybės vadovė taip pat žadėjo "išlaikyti gerus santykius su kaimynais", bet paragino "sureguliuoti užsienio politikos švytuoklę": "Tegu tvirtas ir nuoseklus Lietuvos interesų gynimas išstums tik įsivaizduojamą šalies lyderystę euroatlantinėje erdvėje."

Prezidentė pareiškė tikinti, kad Lietuva ir po tūkstančio metų bus minima prie valstybių, kuriose klesti demokratija, gerovė ir pagarba kiekvienam piliečiui.

"Telkimės! Vardan tos Lietuvos", – savo inauguracinę kalbą baigė D.Grybauskaitė.

Priėmė karių paradą

Po ceremonijos Seime Arkikatedroje bazilikoje kardinolas Audrys Juozas Bačkis aukojo šv. Mišias. Vėliau naujajai Prezidentei buvo pristatyta Lietuvos kariuomenė.

Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Vytautas Jonas Žukas į aikštę atvykusiai D.Grybauskaitei ir kadenciją baigusiam valstybės vadovui V.Adamkui pranešė, kad būriai išrikiuoti. "Sveiki, kariai!" – stipriu ir tvirtu balsu pasveikino Prezidentė išrikiuotus kareivius. "Sveika, tamsta!" – atsakė šie.

Naujajai valstybės vadovei prisistatė ginkluotųjų pajėgų vadai.

D.Grybauskaitė ir V.Adamkus apėjo išrikiuotus būrius, nusilenkė kariuomenės vėliavoms. Ceremonijos pabaigoje surengtas ginkluotųjų pajėgų būrių paradas, kurį priėmė naujoji Prezidentė.

Gavo tautinę juostą

Po priesaikos Seime, šv. Mišių Arkikatedroje ir karinio parado Katedros aikštėje D.Grybauskaitė atvyko į Simono Daukanto aikštę prie šalies prezidentūros. Pakeliui Prezidentė dešimtims žmonių paspaudė rankas, su vienu kitu trumpai pabendravo. D.Grybauskaitė gavo ir dovanų – tautodailininkas įteikė savo išaustą tautinę juostą.

S.Daukanto aikštėje surengtos iškilmės, skirtos prezidentūrą perduoti naujai šeimininkei.

Per ceremoniją nuleista pastaruosius penkerius metus prezidentavusio V.Adamkaus vėliava, ji įteikta kadenciją baigusiam valstybės vadovui. Netrukus virš rūmų iškelta D.Grybauskaitės vėliava. V.Adamkus perdavė naujajai valstybės vadovei didįjį prezidento atspaudą ir reprezentacinį Konstitucijos leidimą.

V.Adamkus atsisveikino su D.Grybauskaite, Vyriausybe ir diplomatiniu korpusu, Prezidento kanceliarijos darbuotojais, taip pat su susirinkusiais į iškilmes ir išvyko į savo namus Turniškėse.

Naująją Prezidentę pasveikino garbės sargybos kuopa, viduramžių Lietuvos elitinio kario šarvais vilkintys kariai, Lietuvos miestų ir miestelių vėliavininkai. Iššautos trys istorinės patrankos salvės – Lietuvai tėvynei, Lietuvos valstybei ir jos žmonėms bei Prezidentei.

Vainikavo koncertas

Savo kalboje D.Grybauskaitė paragino žmones kiekvienam prisidėti kuriant gerovės valstybę. "Kurkime valstybę kartu. Esu čia, nes tokia buvo jūsų valia ir mano apsisprendimas. Atėjau ne vadovauti, o tarnauti žmonėms. Linkiu visiems mums tvirtybės", – trumpoje kalboje akcentavo Prezidentė. Nulipusi nuo pakylos D.Grybauskaitė paspaudė rankas diplomatams, Vyriausybės ir Seimo nariams, pamojavo keliems tūkstančiams į aikštę susirinkusių žmonių, tarp kurių buvo ir plakatus "Leo – ne!" laikantys Jungtinio demokatinio judėjimo atstovai.

Susirinkusiems į S.Daukanto aikštę D.Grybauskaitė dar kartą pamojavo iš Prezidento rūmų balkono. Vakare S.Daukanto aikštėje vyko koncertas naujosios Prezidentės inauguracijos proga.

Prieš tai premjeras A.Kubilius grąžino Vyriausybės įgaliojimus naujajai Prezidentei.

Planuota, kad D.Grybauskaitės inauguracija kainuos apie 28,5 tūkst. litų.