Vandalai išniekino kapavietes Aleksote


2009-07-13
Virginija Skučaitė
Vandalai išniekino kapavietes Aleksote

Vandalai neaplenkia neveikiančių Aleksoto kapinių. Šiomis dienomis čia išniekinti kapai, nuniokota garsioji A.Aleksandravičiaus "Pieta".

Neseniai atėjęs aplankyti senelio kapo kaunietis Mindaugas Palukaitis buvo nemaloniai nustebintas – iš kapavietės dingo pernai rudenį pastatytas nors ir laikinas, bet tvirtas medinis kryžius su lentele, kurioje buvo įrašyta senelio pavardė.

"Atidžiau apsidairęs aplinkui pastebėjau sudaužytų ir sulaužytų granito paminklų, medinių tvorelių, o nuėjęs prie kapinių pakraštyje susikaupusio vandens telkinio suradau sumestus iš kapaviečių medinius kryžius", – pasakojo M.Palukaitis. Dėl incidento kaunietis kreipėsi į policiją.

Tarp nuniokotų objektų atsidūrė ir garsioji skulptoriaus Antano Aleksandravičiaus "Pieta". Ši skulptūra, skirta Lietuvos kariuomenės savanoriams, žuvusiems 1920 m. vaduojant bolševikų užimtą Aleksoto oro uostą, buvo pastatyta praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje. Šiai istorinei kompozicijai savivaldybė neskiria išskirtinio dėmesio, nėra skirta pinigų ir jos apsaugai.

"Nors šios kapinės yra kultūros paveldo dalis, tačiau mums niekas nepateikė informacijos apie ten esančias kultūros vertybes. Apie skuptoriaus A.Aleksandravičiaus "Pietą" mes išgirdome tik dabar, – aiškino savivaldybės įmonės "Kapinių priežiūra" direktorius Osvaldas Olšauskas.

Tiesa, pašnekovas pastebėjo, jog net ir žinodami apie "Pietos" vertę kapinių prižiūrėtojai nebūtų galėję garantuoti jai didesnės apsaugos nei kitiems paminklams. "Niekas neskiria pinigų tokiems paminklams prižiūrėti. Dabar skaičiuojame kiekvieną centą, skirtą šiukšlėms išvežti, sumokėti už vandenį, kitas teikiamas paslaugas", – aiškino O.Olšauskas.

Prieš pusę amžiaus uždarytas kapines juosia tik prieš dešimtmetį pastatyta metalinė tvora.