Tirpstančių ledynų prognozė: Europos šiemet laukia šilta ir sausa vasara

Mokslininkai įsitikinę, kad stebint Grenlandijos ledo dangos tirpimą galima  nuspėti vasaros orus Europoje.

Ne paslaptis, kad sudarinėti ilgalaikes orų prognozės yra be galo sudėtinga, tačiau grupė mokslininkų yra įsitikinę, jog pagal Grenlandijos ledo dangos tirpimo greitį galima nuspėti, kokie orai bus šią vasarą Europoje. Apie tai rašo „The Guardian“.

Pasak pagrindinės tyrimo autorės, Jungtinės Karalystės Nacionalinio okeanografijos centro dr. Marilenos Oltmanns, neseniai įvykę reiškiniai gėlame vandenyje, jų mastas ir stiprumas rodo, kad šių metų vasara Pietų Europoje bus neįprastai šilta ir sausa.

Faktas tas, kad aukštesnė temperatūra Grenlandijoje užtikrina didesnį iš tirpstančių ledynų susidarančio vandens antplūdį į Atlanto vandenyną. Gėlas tirpstantis vanduo yra lengvesnis už jūros vandenį, todėl yra vandenyno paviršiuje ir mažina šilumos mainus tarp oro ir vandens. Dėl tirpstančio ledo, virstančio gėlu vandeniu, regione stiprėja vėjai, o žiemą dėl šių vėjų Šiaurės Atlanto srovė pasislenka į šiaurę ir tampa Golfo srovės tęsiniu.

Mokslininkai  prognozuoja, kad šią vasarą vėjai atitiks srovės kryptį ir pasuks į šiaurę. Todėl visi šie veiksniai padės formuoti didelio masto atmosferos cirkuliacijos sąlygas ir tai atneš Europai šiltesnius ir sausesnius orus.

Taigi dr. M. Oltmansas ir jos komanda įsitikinę, kad pagal gėlo vandens reiškinių vietą, dydį ir stiprumą galima prognozuoti šiltus ir sausus orus Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Mėgstu šilumą. Puiki žinia.

na

na portretas
idomu ledynai tipo tirpsta o vasara tipo bus sausa ir karsta.jeigu ledynai tirpstai tai vanduo garuoja ir turetu klimatas salteti ir buti daug lietaus.tikiu ir noriu kad lietuvoj bent pora savaiciu butu silta ar net karsta.butu liuks,,,,,

M

M portretas
Senai viai žino viską ir kas bus ir kodel… bet juk realiai niekam tai nerūpi, tik pinigai… tad…
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių