Vitaminų šaltinis – agrastai: naudokite juos ne tik uogienėms

  • Teksto dydis:

Šviežio derliaus agrastai – jau pasirodė parduotuvių lentynose. Šios gėrybės – nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu kiek primirštos. O veltui. Šios sodo gėrybės ne tik skanios, bet ir ypatingai vertingos sveikatai. Agrastuose gausu įvairiausių vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Be to, agrastus galima įvairiai panaudoti virtuvėje – iš jų ne tik virti nepaprasto skonio uogienes, bet ir derinti prie ant žarijų keptų mėsos ar žuvies patiekalų.

Mėgstami Anglijoje

Agrastai – ypatingomis savybėmis pasižyminčius uogos. Juose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Be to, agrastuose yra ir labai nedaug kalorijų. 100 g agrastų jų randama vos 44.

Šios uogos yra plačiai auginamos visoje Europoje, o Anglijoje agrastai – viena populiariausių sodo gėrybių. Agrastų krūmai dažniausiai auga molingoje dirvoje, vėsiame, drėgname klimate. Augdami tinkamoje aplinkoje agrastų krūmai uogas užauginti gali net iki 10–20 metų.

Kaip teigia ji, nors Lietuvoje dažniausiai auginami žalieji agrastai – jų būna pačių įvairiausių spalvų: baltų, geltonų, netgi raudonųjų, beveik violetinės spalvos.

Ką pasigaminti?

Agrastai pasižymi pakankamai rūgščiu skoniu. Dažniausiai šiomis uogomis gardinamos įvairiausios uogienės, mat jos puikiai subalansuoja uogienių saldumą. Agrastai puikiai tinka ir desertų gamyboje: pyragų, netgi ledų ar šerbetų, jais gardinamos pavlovos, keksiukai, verdamos saldžios sriubos. Agrastai – puikus priedas glotnučiams ar kokteiliams, jais taip pat dažnai gardinamas natūralus jogurtas, varškė.

Prie agrastų puikiai tinka citrusai, mėtos. O, karštą dieną, iš šių uogų galima pasigaminti ir gaivaus gėrimo: tereikia gazuotą arba paprastą vandenį pagardinti ledukais, pridėti supjaustytų agrastų, mėtų ir įpilti šlakelį šeivamedžio sirupo, galiausiai viską išmaišyti.

Visgi, agrastai – puikus ingredientas gaminant ir pikantiškus patiekalus. Aagrastai ypatingai dera prie pačios įvairiausios žuvies. Be to, jie dažnai naudojami ir salotų gamyboje. Šios uogos salotoms suteikia saldžiarūgščio prieskonio. Agrastai dar nuostabesnio skonio įgauna, kai yra šiek tiek apdorojami karščiu ir pasaldinami. Apibarsčius cukrumi agrastus galima pakepti orkaitėje, arba juos išvirti puode panaudojant ne tik cukrų, bet ir cinamoną, kitus mėgstamus prieskonius. Jeigu mėgstate dar įmantresnius skonius – agrastus galima ir pamarinuoti. Tam prireiks vos kelių ingredientų: agrastų, šiek tiek baltojo vyno acto ir cukraus.

Pirmiausia reikėtų sumaišyti actą ir cukrų. Pavyzdžiui, 150 ml acto reikėtų apie 25 g cukraus. Šiuos ingredientus sumaišius, juos reikėtų šiek tiek pavirti ir leisti gautam mišiniui atvėsti, tačiau skystis šaltas būti neturi. Galiausiai šviežius agrastus reikėtų sudėti į stiklainius, ant jų užpilti acto ir cukraus mišinį, sandariai užsukti ir leisti jiems pasimarinuoti.

Taip paruošti agrastai puikiai tiks ir į salotas, ir kaip garnyras prie įvairiausių mėsos, žuvies patiekalų, ar užkandžių.

Glotnutis su kiviais, agrastais ir špinatais

Jums reikės:

2 kivių

2 bananų

saujos špinatų

saujos agrastų

1 a. š. ispaninio šalavijo sėklų

250 ml vandens

ledo kubelių

Gaminame:

Nulupkite kivius ir bananus, nuplaukite špinatus ir agrastus. Visus ingredientus (be ledo) sudėkite į trintuvą ir trinkite iki vientisos masės. Supilkite į stiklines, ir, jei norite, įdėkite po 2-3 ledo kubelius.

Salotos su kumpiu, mocarela, agrastais ir abrikosais

Jums reikės:

300 g abrikosų

100 g Parmos kumpio

150 g mocarelos

100 g gražgarsčių

50 g mėgstamų salotų

saujos agrastų

1⁄2 a. š. druskos

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Salotinėje sumaišykite gražgarstes ir gūžinių salotų lapus, perpjautus agrastus, pagardinkite druska ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Ant grotelių porą minučių paskrudinkite nuluptus abrikosus, sudėkite juos į salotų dubenį. Taip pat sudėkite per pusę perpjautas kumpio riekeles, mocarelos gabaliukus, išmaišykite ir patiekite.

Agrastų uogienė

Jums reikės:

2 kg agrastų

1 kg cukraus

4 valg. šaukšt. šviežio, smulkiai tarkuoto imbiero

Gaminime:

Švarius agrastus suberkite į puodą ir kaitinkite tol, kol atsiras sulčių. Tuomet viską persunkite per sietelį. Gautą sunką supilkite atgal į puodą, suberkite cukrų ir sudėkite imbierą. Virkite tol, kol uogienė pradės tirštėti. Kai jis bus paruošta, supilstykite į šiltus sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
nenoriu kad man nuo tokios rugštybės išnirtų žandikauliai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    1
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių