Lietuvos arenose atgims legendinė roko opera „Jėzus Kristus Superžvaigždė“

  • Teksto dydis:

Jau šią savaitę didžiausiose Lietuvos arenose – legendinė roko opera „Jėzus Kristus Superžvaigždė“.

Gruodžio 20 d. Klaipėdos „Švyturio“ arenoje, gruodžio 22 d. – Vilniaus koncertų salėje „Compensa“ ir gruodžio 23 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje bus parodyta bene garsiausia visų laikų roko opera „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ („Jesus Christ Superstar“). 1971 m. debiutavęs Brodvėjuje, šis legendinis Andrew Lloydo Webberio ir Timo Rice‘o kūrinys šiemet skaičiuoja jau 45-uosius gyvavimo scenoje metus ir iki mūsų dienų buvo statytas 42-jose pasaulio šalyse.

Tarptautinis muzikos projektas kuriamas bendradarbiaujant su Didžiosios Britanijos agentūra „The Really Useful Group Ltd.“ ir Austrijos kompanija „Beat4Feet“. Koncertinėje roko operos versijoje scenoje pasirodys per 100 atlikėjų. Pagrindiniuose vaidmenyse matysime žymius solistus iš Austrijos, Vokietijos, Nyderlandų, JAV bei Lietuvos, o taip pat ritmo grupę iš Austrijos, Kauno miesto simfoninį orkestrą ir Kauno valstybinį chorą. Visi atlikėjai iš užsienio yra atskridę į Kauną dar prieš gerą savaitę ir šiuo metu vyksta generalinės projekto repeticijos.

Andrew Lloydas Webberis

Kai 2017 m. vasario mėn. Brodvėjuje bus rodomos Andrew Lloydo Webberio „Katės“, „Operos fantomas“, „Roko mokykla“ ir „Saulėlydžio bulvaras“, kompozitorius sumuš 1953 m. pasiektą Rodgerso ir Hammersteino rekordą, kuomet Brodvėjuje vienu metu buvo rodomi keturi to paties autoriaus miuziklai. Tarp kitų A.L.Webberio sukurtų šio žanro kūrinių yra „Jėzus Kristus Superžvaigždė“, „Evita“, „Meilės aspektai“ ir daugelis kitų.

Jo „Roko mokyklos“ pastatymas yra pirmasis britų miuziklas, kurio pasaulinė premjera įvyko Brodvėjuje. A.L.Webberis buvo savo spektaklių „Katės“ ir „Operos fantomas“ koprodiuseris bei pats prodiusavo magišką miuziklą „Bombėjaus sapnai“, kurio metu pirmą kartą Vakaruose buvo pristatytas du kartus „Oskaro“ statulėlę pelnęs indų kompozitorius  AR Rahmanas.

A.L.Webberiui priklauso septyni teatrai Londono Vestende, įskaitant garsiuosius „Palladium” ir „Theatre Royal Drury Lane“, o taip pat 2017 m. vasarį po rekonstrukcijos duris atversiantis buvęs „St. James“ teatras nauju pavadinimu „The Other Palace“, kuris taps dar viena vieta puikių miuziklų gimimui.

Kompozitorius yra įkūręs savo paramos fondą, vieną didžiausių nūdienos Anglijoje ir remiantį  jaunuosius talentus bei perspektyvias meno iniciatyvas.

A.L.Webberis yra pelnęs septynias „Tony“ statulėles, septynis „Olivier“ apdovanojimus, o taip pat „Auksinį gaublį“, „Oskarą“, „Grammy“ ir daugybę kitų prestižinių premijų.

1992 m. karalienės Elžbietos II kompozitorius buvo įšventintas į riterius, o 1997 m. A.L.Webberis tapo Lordų rūmų nariu.

Timas Rice'as

Timo Rice’o karjera muzikoje, teatre ir kine prasidėjo 1965 m., kai kūrėjo keliai susikirto su kompozitoriumi A.L.Webberiu. Ši pažintis tapo lemtinga, nes užuot puoselėjęs savo ambicijas dirbti roko ir pop žanruose, Timas pasidavė savo kolegos aistrai – muzikiniam teatrui.

Jų pirmasis bendras pastatymas (Timo tekstai, Andrew muzika) patyrė fiasko – tai buvo šou „The Likes of Us“ apie Viktorijos laikų filantropo daktaro Barnardo gyvenimą. Tačiau kiti trys bendri darbai – „Juozapas ir jo svajonių apsiaustas“, „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ ir „Evita“ sulaukė kur kas didesnės sėkmės. 

Timas taip pat bendradarbiavo su kitais žymiais kompozitoriais, tokiais kaip Eltonas Johnas („Liūtas karalius“, „Aida“), Alanas Menkenas („Aladinas“, „Karalius Dovydas“, „Gražuolė ir pabaisa“) bei Bjornu Ulvaeusu ir Benny Anderssonu („Šachmatai“).

1973 m. jis subūrė savo nuosavą kriketo komandą ir 2002 m. ėjo MCC prezidento pareigas. Pastaruoju metu ji sukūrė 52-jų serijų projektą „Amerikietiškas pyragas“, kuriame pristatoma muzika ir atlikėjai iš absoliučiai visų Amerikos valstijų. T.Rice‘as yra pelnęs nemažai prestižinių apdovanojimų, tarp kurių dvejos „Oskarų“ statulėlės, trys „Auksiniai gaubliai“, „Grammy“ ir daugybė kitų.

Projekto kūrybinė komanda – iš Austrijos

Gerai žinomas muzikos pasaulyje kūrybinis aljansas „Beet4Feet“ (Werneris Stranka ir Martinas Gellneris) susibūrė 1986 m. ir yra bendradarbiavęs su tokiais atlikėjais kaip Adamas Lambertas, Dave‘as Stewartas, Whoopie Goldberg, Roisin Murphy („Moloko“), Davidas Garrettas, Falco ir daugybe kitų.

2005 m. ši kūrybinė komanda Amstetteno mieste (Austrija) pristatė fenomenalios sėkmės sulaukusį „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ pastatymą. „Beet4Fet“ taip pat kasmet organizuoja tradicinį gala koncertą „Hollywood in Vienna“.

Lietuvišką spektaklio versiją statys režisierė-choreografė Kim Duddy. Gimusi JAV Ohajo valstijoje, ji pradėjo lankyti šokio pamokas Niujorke, o netrukus pradėjo savo karjerą Brodvėjuje, kuri truko 11 metų. Kim dirbo su garsiu choreografu Bobu Fosse‘u, ilgainiui tapusiu jos įkvėpimo šaltiniu. 1987 m. ji persikėlė į Vieną ir šis miestas yra tapęs jos antraisiais namais iki šiol. Tarp geriausių Kim darbų galima paminėti tokius miuziklus kaip „The Rocky Horror Show”, „West Side Story”, „Fame”, „Kiss me Kate”, „Blues Brothers”, „Hair”, „Cabaret”, „Jesus Christ Superstar”, „Grease”, „Shrek” ir daugelį kitų. 2009 m. Kim pelnė Austrijos vyriausybės apdovanojimą už kūrybinius nuopelnus. 2017 metų vasarą režisierė statys miuziklą „Cats” Šveicarijos „Thunerseespiele” festivalyje.

Jėzus Kristus - Rory Tayloras (Didžioji Britanija)

Pagrindiniame Jėzaus Kristaus vaidmenyje matysime dainininką Rory Taylorą (D.Britanija). Pradėjęs dainuoti būdamas septynerių, vėliau jis su savo grupe „54321“ išleido du studijinius albumus ir koncertavo vienoje scenoje su tokiais atlikėjais kaip „Ace Of Base”, Mel C, „The Beach Boys” ir kitais. Pastaruosius dvejus metus Rory Taylor praleido gastroliuodamas su miuziklu „Thriller Live“ Kinijoje ir Didžiojoje Britanijoje, taip pat atliko Rodžerio vaidmenį jubiliejiniame 20-mečio miuziklo „Rent“ ture Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Dainininko pažintis su roko opera „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ prasidėjo 2012 m., kai jis dalyvavo britų kanalo „ITV“ televizijos realybės šou „Superstar“. Didžiulio populiarumo sulaukusiame projekte, kurį sumanė ir kuravo pats miuziklo kompozitorius lordas A.L.Webberis, R.Tayloras vos per plauką netapo nugalėtoju – didžiajame finale jam atiteko antroji vieta. Po šio laimėjimo dainininkas dalyvavo grandioziniame koncertiniame ture „Jesus Christ Superstar - Arena Tour“ Jungtinėje Karalystėje ir Australijoje, kurio metu legendinio pastatymo atgimimą arenose pamatė daugiau kaip 320 tūkstančių žiūrovų.

Marija Magdalena - Kudra Owens (JAV)

Gimusi Sietle (JAV), Kudra Owens scenos ir šokio meno mokėsi „William Esper Studios” Niujorke, „Seattle Cornish College of Arts”, „Dance Theatre of Harlem” ir „Pacific North West Ballet”. 1999 m. ji pradėjo savo karjerą Europoje. Pagrindinių Kudros vaidmenų sąraše – Dionne („Hair”), Rusty („Footloose“), Maria Magdalena („Jesus Christ Superstar“), Francesca („Carmen Cubana“), Dynamite („Hairspray”), Mrs. Corry („Mary Poppins“) ir kiti.

Kudra taip pat vaidino daugelyje spektaklių, tarp kurių - „The Last of the Red Hot Lovers“, „Vital Signs”, „Speaking in Tongues”, „Vagina Monologues“, „Moment On The Lips” ir „Ordinary Days“. Dainininkė yra išbandžiusi jėgas ir kine - „Im Weissen Rössl“, „Thank you for bombing“ bei seriale „Good morning Galaxy“. 

Judas - Alexas Melcheris (Vokietija)

Alexas Melcheris gimė Karlsrūjės mieste, Vokietijoje. Baigęs mokyklą, išvyko į Hamburgą, kur įstojo į Hamburgo muzikos akademiją. Tarp svarbiausių vaidmenų jo biografijoje – Alfredas miuzikle „Dance of the Vampire“, režisuotas Romano Polanskio (Vienos pastatymas); Markas („Rent“), Luigi Lucheni („Elisabeth“) ir Jėzus / Judas („Jėzus Kristus Superžvaigždė“) – Vokietijos scenose. Jis taip pat atliko Burtininko vaidmenį „Tabaluga & Lilli", Seymour („Little Shop of Horrors"), Eddie („The Rocky Horror Show"), Whizzer („Falsettos"), pusbrolis Kevinas („Tommy"), Udo Lindenbergas („Hinterm Horizont"), o taip pat pagrindiniai vaidmenys miuzikluose „Saturday Night Fever", „Grease" , „Eating Raoul", „Blind Date", „Into The Woods", „Rockville" ir kt.

Kertiniu momentu Alexo biografijoje galima paminėti tą akimirką, kai Brianas May ir Rogeris Tayloras jį pasirinko atlikti lyderio partiją „Queen“ miuziklo „We Will Rock You“ premjerose Kelne, Štutgarte ir Berlyne. Dainininkas taip pat užsiima soline kūryba ir yra išleidęs du albumus – „The Tune - No More Excuses" ir „Man in the Moon".

Poncijus Pilotas - Dominykas Vaitiekūnas (Lietuva)

Piloto vaidmuo nė kiek neprimena iki tol buvusių atlikėjo amplua. Tačiau tokios netikėtos galimybės save palaužyti, pasak atlikėjo, yra didelė dovana. „Nors aplikavau visai į kitą vaidmenį, labai džiaugiuosi, kad atrankos metu miuziklo kūrėjai manyje įžvelgė kitokių savybių – tai bus puiki proga pabandyti pabėgti nuo savo sceninių įpročių. Be to – trisdešimtmetis ant nosies, pats laikas lipti iš tų berniukiškų kelnyčių ir pabandyti ką nors kitokio. Juk visą gyvenimą vaikų nevaidinsiu. Tikiuosi.” - teigia atlikėjas. Dominyko debiutas muzikinio teatro scenoje susijęs būtent su lordo A.L.Webberio muzika. Dar antro kurso studentui atiteko pagrindinis Juozapo vaidmuo lordo A.L.Webberio miuzikle „Juozapas ir jo svajonių apsiaustas”.

Spektaklis buvo toks sėkmingas, kad Keistuolių teatro repertuare išbuvo aštuonerius metus – iki pat 2016 metų. Nuo pat aktorystės studijų Lietuvos Muzikos ir teatro akademijoje Dominyką visur lydėjo muzika. Atlikėjas keletą metų priklausė ryškiam šiuolaikinės gospel muzikos kolektyvui „Sounds in G”. Taip pat dar būdamas studentas, 2008 m. kartu su kurso draugais sukūrė grupę „Liūdni slibinai”. Grupės nariai teatrališkus pasirodymus derindami su įvairių žanrų ir stiliaus muzika susižėrė ne vieną Lietuvos muzikos apdovanojimą, išleido keturis studijinius albumus ir sėkmingai koncertuoja iki šiol. Palaipsniui atlikėją įtraukė ir miuziklo žanras – ryškus Pinčiuko vaidmuo „Velnio nuotakoje”, Juokdarys miuzikle „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda”, Rolfas „Muzikos Garsuose”. O šį sezoną Dominykas sėkmingai debiutavo ekstravagantišku Angel vaidmeniu pirmąkart Lietuvoje tarptautinės komandos statytame miuzikle „Rent”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių