NKDT ir I. Franko teatro draugystė

  • Teksto dydis:

Nacionalinis Kauno dramos teatras (NKDT) pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Ukrainos Nacionaliniu akademiniu Ivano Franko dramos teatru.

Karo metu šis teatras išgyvena didelius pokyčius – neseniai vadovu paskirtas aktorius, Maidano balsas, dvi kadencijas ėjęs Ukrainos kultūros ministro pareigas, dabartinio karo karys Yevhenas Nyshchukas. Naujasis vadovas džiaugiasi fenomenaliu teatro populiarumu ir yra dėkingas Lietuvai ir Kauno teatrui už palaikymą.

Y. Nyshchukas generalinio teatro direktoriaus pareigas užėmė šių metų balandžio 3-ąją. Nuo 2015 m. jis buvo šio teatro aktorius, bet kilus karui, išėjo ginti tėvynės. Iš fronto kartkartėmis grįždavo vaidinti. Nuo šiol vadovas turi svarbių užduočių – vykdyti teatro struktūros reformą, spręsti aktorių mobilizacijos klausimus ir stiprinti teatro tarptautinį bendradarbiavimą.

NKDT – vienas iš užsienio partnerių, su kuriuo bičiulystė vyksta nuo karo pradžios. Pernai gruodį į Kauną buvo atvykęs vienas ryškiausių I. Franko teatro režisierius Ivanas Uryvskyi, taip pat šio teatro scenografas Petro Bogomazovas ir kostiumų dailininkė Tetiana Ovsiichuk. Su Kauno teatro aktoriais scenoje gimė spektaklis „Žemė“ pagal ukrainiečių autorės Olhos Kobylianskos romaną. Rodomas repertuare, jis randa kelią į žiūrovų širdis. Pasitikdamas šv. Kalėdas, teatras kolegoms į Kyjivą išsiuntė simbolines dovanėles: kiekvienam teatro darbuotojui (jų apie 600) po saldainių dėžutę, kurios pavadinime – simbolinis žodis „pergalė“.

Gegužės 3 d. NKDT generalinis direktorius Egidijus Stancikas ir I. Franko teatro generalinis direktorius sutarties pasirašymo proga bendravo nuotoliu. Y. Nyshchukas pasakojo, kad, nepaisant slogių nuotaikų fronte, teatras labai aktyviai dirba – bilietai išgraibstomi keliems mėnesiams į priekį, nes žiūrovai išsiilgę spektaklių, o neseniai įvykusi I. Uryvskyi premjera „Marija Stiuart“ sulaukė didelio susidomėjimo.

Teatras remia ir kovotojus. Kovo pradžioje teatre surengtas paramos Ukrainos ginkluotosios pajėgoms spektaklis „Konotopo ragana“ pagal ukrainiečių rašytojo Hryhorii Kvitka-Osnovianenko satyrinę fantastinę istoriją (rež. I. Uryvskyi). Spektaklio metu surinkta 55 271 eurų dronams pirkti.

E. Stancikas pakvietė naująjį vadovą kreiptis pagalbos, atvykti į Kauną ir susipažinti su teatru, teikti pasiūlymus dėl bendradarbiavimo. „Mes esame atviri priimti jūsų spektaklį savo teatre, nuvežti nedidelio formato spektaklį į Kyjivą, rengti edukacinius projektus, apsikeisti patirtimis. Ir, žinoma, palaikome jus morališkai: jūsų karas – mūsų karas. Gyvename rinkimų laukimu, matome prorusiškų jėgų dalyvavimą, pastangas paveikti žmonių sąmonę. Turime bendrų patirčių. Labai laukiame jūsų svečiuose, nes norisi jums padovanoti laiką po taikiu dangumi“, – bičiuliškai kalbėjo NKDT vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių