Tvarumo akcija: antras kvėpavimas sau ir knygai

  • Teksto dydis:

Ąžuolyno biblioteka, ketvirtus metus iš eilės organizuodama „Aklo pasimatymo su knyga“ akciją, klausia, kada knyga baigia savo gyvavimo ciklą, ir kviečia prikelti lentynose įkalintas knygas antram gyvenimui.

„Pernai pagerinome rekordą – surinkome daugiau kaip 1 200 knygų, kurios mūsų draugų Vytauto Didžiojo universiteto organizuojamo festivalio „Kauno literatūros savaitė“ metu iškeliavo į naujų skaitytojų namus“, – sako akcijos organizatorė vyresnioji metodininkė Ala Volkova.

„Aklas pasimatymas su knyga“ kviečia atsisakyti išankstinių nusistatymų, žinomų žmonių rekomendacijų ir knygas rinktis ne pagal viršelį, bet pagal nepažįstamojo paliktą asmeninę žinutę.

„Atsispirdami nuo bibliotekos šūkio „Atokvėpiui ir įkvėpimui“ kviečiame grįžti į gamtą ir pajusti joje tvyrančią dermę, įkvėpimą, harmoniją ir cikliškumą. Gamtoje kiekviena gyvybės forma turi savo paskirtį, nėra švaistoma, viskas sukasi rate, kas atėjo – sugrįžta. Su šiomis mintimis raginame žmones žvilgtelėti į savo namų lentynas – galbūt ten guli jau seniai pamirštos knygos, kurios savininkui atidavė savo duoklę, o dar tikrai galėtų nugyventi gyvenimą kitose rankose, džiugindamos, šviesdamos kitą“, – teigia akcijos organizatorė, bibliotekos kultūros projektų vadovė Akvilė Jankauskaitė.

Kviečia atsisakyti išankstinių nusistatymų, knygas rinktis ne pagal viršelį, bet pagal nepažįstamojo paliktą asmeninę žinutę.

Norintieji dalyvauti akcijoje kviečiami iš asmeninės bibliotekos išrinkti vieną ar kelias knygas, supakuoti jas į laikraštį ar kitą medžiagą, maskuojančią jos viršelį ir pavadinimą, trumpai aprašyti su knyga susijusią savo asmeninę istoriją, emocijas ar patikusią citatą. Jei knyga parašyta užsienio kalba, būtent ja ir reikėtų užrašyti žinutę. Be to, reikėtų paminėti daugiau detalių apie knygą: ji skirta vaikui ar suaugusiajam, koks jos žanras. Tokią naujai kelionei pas skaitytoją paruoštą knygą reikia iki gegužės 10 d. įmesti į Ąžuolyno bibliotekoje esančią dėžę Radastų g. 2 arba palikti bibliotekos 1-ajame ar 2-ajame aukštuose, o K. Donelaičio g. 8 – 1-ajame aukšte.

Gegužės 11 d. „Kauno literatūros savaitės“ metu vyksiančiame „Aklame pasimatyme su knyga“ žmonių suneštos supakuotos knygos bus nemokamai dalijamos Studentų skvere.


Kas? Knygų pakavimo dirbtuvės.

Kur? Ąžuolyno bibliotekos Išradimų būstinėje (Radastų g. 2, 1 a.).

Kada? Balandžio 11, 16, 18 d. 15–19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai

tikrai portretas
nueikit į slaugos ligonines ar senelių namus-jų bibliotekos skurdžios.Su kalėjimais sunkiau-visas knygas darbuotojai turi patikrint, perverst.

Dvigubi standartai

Dvigubi standartai portretas
Nesuprantu, kodėl "autorių gynėjai" nerėkia, kad negalima knygos duoti draugui, kiekvienas turi nusipirkti, autorius skursta! Knygas agituoja perduoti kitiems, o va muziką, filmus - jokiu būdu, negalima!!

Yra kaip yra

Yra kaip yra portretas
Atnaujintose bibliotekose knygos atsiduria paskutinėje vietoje. Jų vietą užima siuvimo mašinos, 3D printeriai, įrašų studijos, o bibliotekininkus pakeičia visokie ten edukatoriai, akcijų koordinatoriai, renginių moderatoriai... Ir iškabos "Biblioteka", turbūt, greitai nebereikės... Jeigu ne tas madingasis "tvarumas" ir proga pasireklamuoti, tai knygos atsidurtų makulatūros konteineriuose ir niekam jos neberūpėtų. Juk kiek bibliotekų Lietuvoje buvo panaikinta ir sunaikinta, o knygas paprasčiausiai išmetė, nesukdami galvos dėl kažkokio ten "tvarumo".
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių