Į vasarą – naujais laiptais: iki remonto pabaigos liko nedaug

Pernai rudenį prasidėjęs Aušros laiptų remontas įpusėjo. Nors Žaliakalnio gyventojai ir turistai vis dar kabarojasi laikinai įrengtais mediniais laiptais, vasarą remontas bus baigtas.

„Laiptų remontas pradėtas praėjusių metų lapkričio 6 d. Planuojame viską užbaigti iki šių metų vasaros“, – laukiančius šių laiptų statybos pabaigos informuoja Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Laiptai visada sulaukdavo dėmesio, per metus pakopos būdavo tvarkomos po du tris kartus. Prasčiausia situacija būdavo po žiemos – pakopos išgriūdavo, imdavo klibėti, o per atlydį kildavo rizika ne nulipti, o skaudžiai nuriedėti.

Kadangi dėl aplinkos veiksnių pakopų pagrindai jau buvo susilpnėję, laiptų granitinės pakopos neatlaikydavo apkrovų, vietose, kur nutrupėdavo betonas, pradėdavo klibėti. Atsižvelgus į tai, kad tokia laiptų priežiūra duodavo tik trumpalaikių rezultatų, buvo nuspręsta laiptus tvarkyti išsprendžiant pagrindinę bėdą – silpnus pakopų pagrindus.

D. Krapavickaitės nuotr.

„Darbai vyksta pagal paprastojo remonto aprašą. Aušros laiptų funkcionalumas iš esmės nepasikeis. Avarinės laiptų pakopos su pagrindais bus pakeistos naujomis, suplanuoti nauji laiptų turėklai, apšvietimo atramos. Remontas kainuos apie 200 tūkst. eurų“, – tęsia A. Pakalniškis.

Daugybę metų po keletą kartų paremontuojami Aušros tako laiptai, vedantys iš Žaliakalnio į V. Putvinskio gatvę, mėgstami ne tik vietos gyventojų, bet ir turistų. „Navigacija čia atvedė. Noriu pamatyti Prisikėlimo bažnyčią. Iš pradžių galvojau, kad įsivėlė klaida, kaip aš čia praeisiu“, – šyptelėjo Josefas iš Portugalijos.

Su žmona Kauną lankantis portugalas mėgsta ne tradicinius turistinius maršrutus, o takus, kuriais vaikšto vietiniai. „Vietos gyventojų mėgstamos vietos yra autentiškesnės, ten – ne fasadinis gyvenimas, o tikras“, – papildė Linda.

Portugalai pasigyrė, kad jiems pasisekė į kalną užkilti Žaliakalnio funikulieriumi. Prieš metus Kaune viešėję poros draugai liko nusivylę, nes jiems to padaryti nepavyko, – buvo savaitgalis ir funikulierius neveikė.

D. Krapavickaitės nuotr.

Prie Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos ir Žaliakalnio funikulieriaus esantys laiptai buvo įrengti tarpukariu. Tada laiptams buvo naudota brangi bazalto medžiaga. Senieji keičiami laiptai pastatyti devintajame XX a. dešimtmetyje. Ilgainiui dalis bazalto plokščių dingo, o dėl finansų stygiaus jos buvo pakeistos paprastesniu granitiniu akmeniu.

Dabar statomi laiptai vizualiai mažai kuo skirsis nuo senųjų. Laiptai tvarkomi formuojant naujus pakopų pagrindus, nes šio projekto tikslas – sutvirtinti laiptų konstrukciją išlaikant esamus sprendinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
o dviratį reikės neštis?

Ir tai yra geris

Ir tai yra geris portretas
pagaliau mano laiptus atstatys. Mielai naudosios toliau. Nereikia ir finikulieriaus, dar....:))

green-white guys

green-white guys portretas
nepatinka...
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių