Kariškių pratybos papiktino Vaišvydavos gyventojus: kodėl jiems galima, o mums ne?

Šiomis dienomis įvairiuose regionuose vykdomos Lietuvos kariuomenės pratybos „Inžinierių griausmas 2023“. Veiksmas vyko ir Vaišvydavos karjere. Būtent ši pratybų dalis papiktino vietos gyventojus. Jie įžvelgė ir galimų aplinkosaugos pažeidimų.

Gyventojų skundas

Į „Kauno dienos“ redakciją kreipėsi Vaišvydavos gyventojai ir nurodė, kad karjere vyksta kažkokios pratybos, tačiau jų dalyviai nesiteikė vietiniams nieko paaiškinti.

„Savaitės pradžioje kelias dienas matėme ten tarnybų automobilius su lietuviškais ir užsienietiškais numeriais. Kažką ir traktorius kasė, jie į vandenį nuleido katerį, nors Vaišvydavos karjere draudžiama plaukioti motorinėmis transporto priemonėmis, o jie lakstė jame taip, kad net bangos kilo.

Žmonės nuo pakrantės bėgo, nes visur purslai taškėsi. Kodėl jiems galima, o mums ne? Gal ir mes galime pirkti vandens motociklus ir draskytis vandenyje? Buvo, kad mes tiesiog motorinę valtį į vandenį nuleidome pažiūrėti, kaip ji plūduriuoja, iš karto policija prisistatė, baudų gavome, o čia taip laksto ir niekas nieko“, – pasipiktinimo neslėpė vietos gyventoja Jolanta.

Moteris tikino, kad kelis kartus bandė telefonu įamžinti, kaip vykdomos pratybos, tačiau tik sulaukė replikų, esą filmuoti negalima. Be to, pratybų dalyviams pradėjus garsiai aiškinti, kad taip kateriu šiame karjere plaukioti negalima, pasak pašnekovės, greitai tarnybų specialistai sulįsdavo į krūmus ir kurį laiką esą būdavo ramu.

Neramu: vietiniai gyventojai pasipiktino Vaišvydavos karjere vykdytomis pratybomis, dėl jų metu naudoto katerio žmonės nesijautė saugūs. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Vaišvydavoje gyvenanti Jolanta „Kauno dienai“ tikino, kad šiose pratybose galbūt galėjo būti aplinkosaugos pažeidimų. Ji nurodė, kad pažeidimas yra jau vien dėl to, kad karjere naudota motorinė vandens transporto priemonė, be to, vandens tvenkinyje esą pratybų dalyviai nuskandino bent du automobilius.

„Kaip taip galima karjere skandinti automobilius? Iš jų pradėjo bėgti tepalai, krantinėje matėsi tepalų vaivorykštės. Turime draugų narų, jie sakė, kad po vandeniu matė bent du automobilius. Tie pratybų dalyviai mums tik tarstelėjo, kad neva automobiliai išplauti, jokių tepalų ten nėra, bet juk matėsi dėmių“, – toliau dėstė Jolanta.

Kitas Vaišvydavos gyventojas svarstė, ar po tokių pratybų nebus užterštas gruntinis vanduo, mat į karjerą vanduo suteka iš požeminių šaltinių, o nemažai vietinių naudojasi šuliniais, tad baiminamasi, kad ir jie gali užsiteršti.

Savivaldybė informuota

Kauno miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja Raminta Jančauskaitė dienraščiui patvirtino, kad Vaišvydavos karjere iš tiesų buvo vykdoma tarptautinių karo inžinierių pratybų „Inžinierių griausmas 2023“ dalis.

„Pratybos suderintos su savivaldybe, jose numatyta apie 30 karių nardymo įgūdžių gerinimo ir atnaujinimo pratybos. Apie pratybas buvo skelbta ir savivaldybės interneto puslapyje“, – pažymėjo specialistė.

Jie į vandenį nuleido katerį, nors Vaišvydavos karjere draudžiama plaukioti motorinėmis transporto priemonėmis.

Paklausus apie galimus aplinkosaugos pažeidimus, miesto atstovė nurodė, kad apie jokius galimai paskandintus automobilius ji informacijos neturi.

„Galimas automobilių skandinimas su savivaldybe derinamas nebuvo. Kariai pranešė, kad pratybų metu nebus naudojama pirotechnika ar imitacinės priemonės, bus laikomasi gamtos apsaugos taisyklių.

Kaip informavo kariuomenė, pratybose, laikantis procedūrų ir užtikrinant narų saugumą, buvo naudojamas kateris. Pratybų vieta, atlikus užduotis, patikrinta ir sutvarkyta. Daugiau informacijos apie įvykį neturime“, – teigė R. Jančauskaitė.

Populiarus: Vaišvydavos karjeras – mėgstama maudynių vieta, geru oru čia apstu žmonių, atvykstančių automobiliais, dviračiais ir pėsčiomis. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Automobilių neskandino

Dėl pratybų Vaišvydavos karjere paprašėme pakomentuoti ir Lietuvos kariuomenę. Jos atstovai patvirtino, kad iš tiesų naudota motorinė vandens transporto priemonė. Tačiau, pasak jų, nuskandinti automobiliai su pratybomis nesusiję, jie esą karjere atsidūrė kažkada anksčiau ir niekas jų iki šiol neištraukė.

„Vaišvydavos karjere (Kauno r.) vyko Lietuvos kariuomenės Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono pratybų dalis, kuriose sprogmenų neutralizavimo skyrius su sąjungininkų kariais atliko nardymo darbus. Apie pratybas iš anksto buvo informuota Kauno savivaldybė. Pratybų metu, siekiant laikytis griežtai apibrėžtų procedūrų ir reikalavimų, užtikrinančių narų saugumą vykdant nardymo užduotis, buvo naudojamas kateris.

Reikėtų pabrėžti, kad skunde minėtus automobilius mūsų narai fiksuoja ne pirmą kartą, o automobilių atsiradimo priežastys šiame vandens telkinyje nesusijusios su Lietuvos kariuomenės veikla. Pratybų vieta buvo patikrinta ir sutvarkyta“, – „Kauno dienai“ komentavo Lietuvos kariuomenės atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Gal jau laikas nustoti pramogauti ir pradėti dirbti? Kaimynai tai jau daro. Slyva Ukrainai: Lenkija stabdo ginklų tiekimą Ukrainai. Jeigu Lenkija gali ir nori susirūpinti Lenkijos problemomis, kodėl Lietuvos valdžia šito negali? Seniai laikas nustoti rūpintis tik korumpuotos Ukrainos reikalais ir užsiimti Lietuvos problemomis. Valstybės saugumas grindžiamas piliečių gerbūviu valstybėje, o ne naiviu primityvių ginklų demonstravimu. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

x

x portretas
nesikiškit, žmonės treniruojasi tam, kad tave apgint nuo rusų galėtų, o ne šiaip pramogauja.

Kad kad

Kad kad portretas
kol utėlėti išsigimėliai ruZkių zombiai egzistuos, tol, deja, reikės ir divizijų , tankų , naikintuvų...
VISI KOMENTARAI 73

Galerijos

Daugiau straipsnių