Kelias valandas gulbę gelbėjęs vyras žeria priekaištus tarnyboms: melavo

Kelias valandas gulbę gelbėjęs kaunietis nusivylė tarnybų darbu, o ir paukščio likimas – ne toks, kokio vyras troško. „Labai nustebino tarnybos ir jų abejingumas. Pasakysiu taip, kaip yra, – šlykščiai melavo“, – pasakojo Raimondas, kurio gelbėta gulbė vis dėlto nugaišo. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Laukinių gyvūnų globos centro (LSMU LGGC) atstovai pateikė savo versiją dėl šios istorijos.

Vadina absurdu

Vyras nelaimėlę rado vasario 7 dieną, trečiadienį, apie 13.30 val. Žemuosiuose Šančiuose, krantinėje, maždaug ties Kranto alėjos 56 namu.

Anot pašnekovo, sužalotas paukštis buvo apie 200 – 300 metrų nuo gulbių susibūrimo vietos, kur žmonės jas šeria.

„Pamačiau, kad gulbė plaukioja atskirai nuo visų ir jos sparnas kaba, plunksnos ir visa nugara buvo kruvina. Pamačiau labai didelę žaizdą jos šone. Man nusileidus nuo kalniuko, ji nuo manęs nesitraukė“, – prisiminė Raimondas.

Norėdamas pagelbėti nelaimėlei vyras internete pradėjo ieškoti aplinkos apsaugos specialistų kontaktų. „Telefono numeriai, kuriuos radau ir skambinau, buvo negaliojantys. Pasiskambinau į Vilnių, mergina man pasakė, kad skambinčiau numeriu 112, tad praėjo apie 30 minučių, kol susiradau su kuo kalbėti“, – sakė prie gulbės buvęs vyras.

Pašnekovo nuotr.

Kaunietis pasakojo, kad negalėjo pasakyti tikslaus adreso, nes nesimatė namo numerio, tačiau Bendrasis pagalbos centras nustatė jo buvimo vietą.

„Manęs paklausė, kiek galiu būti lauke. Kadangi buvo labai šalta, pagalbos norėjosi sulaukti kuo greičiau, tačiau pasakiau, kad galiu būti apie valandą, pusantros“, – prie nelaimėlės prabuvęs pusantros valandos vyras vėl surinko 112 numerį ir išgirdo, kad tarnybos apie šį atvejį buvo informuotos.

Tada tiesiai šviesiai ir pasakiau – esate melagė.

„Netrukus man perskambino mergina ir sako: mes buvome atvažiavę. Tada aš paklausiau, kur jie buvo atvažiavę. Pasakė, kad ten, kur daug gulbių. Tada tiesiai šviesiai ir pasakiau – esate melagė. Aš prie gulbės neatsitraukdamas stovėjau daugiau nei valandą ir jų ten nebuvo. Vienintelė prie gulbių priėjusi moteris jas lesino. Dar du kartus skambinau tuo numeriu, bet niekas su manimi nenorėjo kalbėti“, – dėstė pašnekovas. Anot jo, dieną matomumas buvo geras, tad sužeista gulbė tikrai turėjo matytis.

Prie nelaimėlės kelias valandas palūkuriavęs vyras, anot jo, apie 16.30 val. estafetę perdavė netoliese gyvenančiai, šunį vedžiojusiai ir situaciją stebėjusiai moteriai.

„Jai vakare paskambino ta pati mergina ir pasakė, kad apie 21 val. atvažiuos gelbėti gulbę. Moteris apie 21.40 val. nuėjo prie gulbės, ji jau buvo negyva. O 23.08 val. jai buvo atsiųsta žinutė iš Laukinių gyvūnų globos centro, kad gaišta gulbės, nes paukščių gripas, – sakė pašnekovas. –   Tai visiškas absurdas. Aš pats mačiau, kad nė viena gulbė nenugaišus. Gulbės sužalojimai buvo baisūs, pats mačiau. Gyvenu netoliese, gulbė buvo sužeista, niekas nesureagavo, tad paukštis nugaišo.“

LGGC, anot pašnekovo, 23.08 val. atsiųsta žinutė. Pašnekovo nuotr.

Teigia vykę porą kartų

Komentuodama situaciją, LSMU LGGC vadovė Justina Morkūnaitė teigė, jog, gavę pranešimą šiek tiek po vidurdienio, centro specialistai nuvyko į nurodytą vietą po valandos.

„Toje vietoje bei aplinkui, nemažoje gulbių grupėje, sužeistos gulbės nebuvo matyti. Tai patvirtino ir vietoje sutikta moteris, teigusi, jog taip pat matė sužeistą gulbę, tačiau jos šiuo metu nėra“, – teigiama portalui kauno.diena.lt atsiųstame J. Morkūnaitės komentare.

LSMU LGGC specialistai perdavė kontaktus asmeniui, gyvenančiam nurodytoje vietoje, jog praneštų, jei sužeista gulbė pasirodys.

„Pakartotinai gavę informacijos, LSMU LGGC veterinarijos gydytoja ir gyvūnų prižiūrėtoja vėl nuvyko į įvykio vietą. Vandenyje buvo rastos dvi nugaišusios gulbės. Viena jų neturėjo išoriškai matomų sužeidimų. Gyvų sužeistų gulbių nebuvo matyti“, – teigė J. Morkūnaitė.

Du kartus nuvykę į iškvietimo vietą, pranešusių apie įvykį žmonių ten taip pat nesutikome.

Specialistai atkreipia dėmesį, jog Lietuvoje, kaip ir daugumoje kitų šalių, fiksuojami paukščių gripo atvejai. Tai – greitai plintanti pavojinga užkrečiamoji paukščių liga, kuria serga naminiai ir laukiniai paukščiai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pateikiamoje viešoje informacijoje nurodoma, jog radus nugaišusį laukinį vandens paukštį reikia informuoti VMVT .

„Atsižvelgiant į tai, jog LSMU LGGC globoja didelį kiekį laukinių ir egzotinių paukščių, o paukščių gripas yra virusinė užkrečiamoji liga ir virusas gali būti perduodamas netiesioginio kontakto būdu per apkrėstą vandenį, inventorių, drabužius, avalynę ar kitus daiktus, LSMU LGGC specialistai pasielgė atsakingai nesiartindami prie nugaišusių gulbių ir informaciją perduodami VMVT, – sakė LGGC vadovė. –  Dėkojame neabejingiems kauniečiams už pastangas gelbstint gulbes. Asmenys, radę sužeistą gulbę, pasielgė tinkamai: informaciją perdavė bendruoju pagalbos telefonu 112.  Atkreipiame dėmesį, jog, jei sužeisto gyvūno būklė yra tokia, kai jis dar gali keisti savo buvimo vietą, LSMU LGGC specialistai negali užtikrinti, kad jiems atvykus gyvūnas dar bus ten pat. Du kartus nuvykę į iškvietimo vietą, pranešusių apie įvykį žmonių ten taip pat nesutikome. Į įvykio vietą vykstame kiek galėdami skubiau, tačiau ne visuomet galime nuvykti būtent tuo ribotu laiku, kurį asmuo nurodo lauksiantis šalia gyvūno.“


Šiame straipsnyje: gulbėgelbėjo gulbęsužeista gulbėskaitytojo naujienaLaukinių gyvūnų globos centras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aferistu centras

Aferistu centras portretas
Čia ne Laukinių gyvūnų centras, o konfiskuotų augintinių centras, jiems nėrūpi laukinių gyvūnų gelbejimas, palieka mirčiai ir dar meluoja žmogui kuris laukė pagalbos. Jie geriau susitelks 7 AAD darbuotojus ir nusius į Visagina pagrobti gyvūnų, tam, kad pritempti į ta centra ir iš butų vage gyvūnus ir iš namu pavagė tam, kad centras gauti pinigu už pagrobtus gyvūnus augintinius, kurie net ne laukiniai, o jau daug kartu išveisti veisėjų ir priprate prie savo aplinkos ir šeimininkų, įstatimai nurodo, kad butuose ir namuose nereikia jokių leidimų, o įsigijimas reikalingas tiktai laukiniams gyvūnams, tam, kad butu teisėtai paimtiems iš gamtos, kad nebūtų neteisėto gaudimo iš gamtos. Žiaurus elgesis su gyvūnais tas centras, pagrobia ir išveža į svetima vieta gyvūnus, uždaryti tame centra gyvūnai kankinmi ir stresuojami, netinkamai šeremi, net nerodo ar tinkamai laikomi konfiskuoti gyvūnai, slepe, nes tikrai nėra tinkamai laikomi.

Al

Al portretas
Pilnatis. Kitą kartą kvies policiją kai katė pelę gaudys.

abejingumas

abejingumas portretas
cai akivaizdziai matosi kad ji apdraskyta o ne gripas. akivaizdu kad tarnyboms nerupejo paukstis, nebent jei zmogus pats butu apagaves, nuvezes tai jie gal ir butu kazka dare ir tai dabar sunku pasakyt ar patys nebutu leide jai nugaist acioj prieglaudoj. skaudu kai nugaista negave pagalbos gyvunai ir tarnybos tik vaidina jog dirba
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių