Konfliktas Draugystės parke: puolė ir šuo, ir jį atsivedusios paauglės

Draugystės parke esanti šunų vedžiojimo aikštelei lankytojų netrūksta. Tačiau ne visi jie stengiasi valdytis patys ir valdyti savo augintinius.

Į redakciją kreipėsi kaunietė su nemalonia istorija, kurią patyrė Draugystės parke esančioje aptvertoje Šunų vedžiojimo aikštelėje, kurioje įrengta ir įvairių kliūčių.

Stengdavusis į aikštelę augintinį atsivesti tada, kai joje yra ir kitų šunų, kad visi galėtų kartu palakstyti, o tuo pačiu ir pasitreniruoti komandas be pavadėlio, vakar čia atėjo labai vėlai, maždaug vidurnaktį, nes dirbo popietinėje pamainoje.

„Šunį paleisti nuo pavadėlio galiu tik aikštelėje. Niekada nebūdavo jokių incidentų, nors būdavo ir penki, ir septyni šunys su šeimininkais. Kiek pastebėjau, visi vadovaujasi nerašyta taisykle, jeigu kas nori įeiti, pastovi prie vartelių, susižvalgau su visais, palauki, kol kiti šeimininkai prisegs šunims pavadėlius, tada įeini, šunys, laikomi už pavadėlių, saugiai susipažįsta. Jeigu viskas gerai, šunys paleidžiami, ir jie laksto. Šįkart buvo kitaip“, – pradėjo pasakojimą gyvūnų mylėtoja.

Aikštelė nebuvo tuščia. Joje – keliskart didesnis už pašnekovės keturkojį šuo. Ir šis amerikiečių stafordšyro veislės, laikomos kovine, atstovas ir jį atsivedusios paauglės buvo nematytos.

Laimučio Brundzos nuotr.

„Mūsų šuo ir su pitbuliukais, ir su kitomis veislėmis sutaria, lanko dresūrą. Priėję prie aikštelės sustojome, davėme laiko mergaitėms prisisegti šunį su pavadėliu, ką visuomet įprastai ir daro šios aikštelės lankytojai, tačiau jos mus matė ir nieko nedarė. Iš pirmo žvilgsnio šuo nepasirodė agresyvus, todėl atidarėme vartelius ir patys su pavadėliu įėjome“, – pasakojo kaunietė.

Kibo šuniui į uodegą, man į plaukus, smarkiai apdraskė man nugarą, nes saugodama veidą ir savo šunį stengiausi nusisukti. Išeiti neturėjau galimybės.

Situacija aikštelėje staiga pasikeitė.

„Nespėjau susivokti bedarydama vartus, kad šuo agresyviai lodamas pradėjo lėkti į mus ir puolė. Savo šunį, prisegtą prie pavadėlio, greitai pasiėmiau ant rankų, o tas kitas šuo atbėgęs šokinėjo aplink mus iš visų pusių. Kibo šuniui į uodegą, man į plaukus, smarkiai apdraskė man nugarą, nes saugodama veidą ir savo šunį stengiausi nusisukti. Išeiti neturėjau galimybės“, – su siaubu pasakojo augintinio savininkė.

Ji atkreipė dėmesį, kad ją užpuolusį šunį atsivedusios paauglės, kaip pasakojo, net neskubėjo reaguoti. „Kai pagaliau priėjo ir atitraukė šunį, išplūdo necenzūriniais žodžiais, rėkė, kad mano šuo agresyvus, esu pati kalta, nes įėjau“, – dėstė kaunietė.

Pašnekovė sakė, kad vėliau gailėjosi, jog neiškvietė policijos. „Nepilnamečiai, kiek skaičiau 2019 metų pataisą, negali vedžioti kovinių veislių šunų“, – sakė mergina.

Asociatyvi Laimučio Brundzos nuotr.

Ji taip pat teiravosi, kokios yra oficialios elgesio šioje aikštelėje taisyklės? Kas šioje situacijoje buvo neteisus?

„Gal būtų pravartu taisykles pakabinti prie aptvaro, nes nors ir yra supratingų, ir gerų šeimininkų, kurie sugeba atsakyti už savo augintinį, ir yra tokių, su kuriomis susidūrėme ir dėl to ne tik nukentėjome, bet ir negalėjome pasinaudoti vieša erdve, buvome ne tik priverstos bet ir išvytos iš aikštelės. Tikslios taisyklės, tikiu, padėtų išspręsti ir susidariusius konfliktus, ir apšviestų visus, kaip vis dėl to reikia elgtis tokiose erdvėse“, – samprotavo kaunietė.

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė portalui kaunodiena.lt teigė, kad minėtai aikštelei nėra nustatytų jokių atskirų taisyklių. Savivaldybė nėra gavusi ir skundų dėl galimų incidentų šioje aikštelėje.

Aikštelei galioja bendrosios Gyvūnų laikymo Kauno mieste taisyklės.

Jos numato, kad laisvai bėgioti šunys gali tik tam skirtose specialiai įrengtose aikštelėse.

Šunys bendrojo naudojimo patalpose vedami ir viešose vedžiojimo vietose vedžiojami su pavadėliu ir antsnukiu. Maži dekoratyvinių veislių šunys (japonų chinai, pekinai ir kt., kurių aukštis 26–28 cm) gali būti vedžiojami be antsnukio. Jei šalia yra pašalinių žmonių, pavadėlis turi būti sutrumpintas iki 1 metro.

Laimučio Brundzos nuotr.

Gyvūnus laikyti ar juos prižiūrėti gali kiekvienas 16 metų (agresyvius šunis – 18 metų) fizinis asmuo. Agresyvius šunis galima vedžioti tik šunims vedžioti skirtose aikštelėse ir laukymėse arba kitose retai žmonių lankomose vietose.

Viešose vietose galima vedžioti tik sveikus gyvūnus.


Šiame straipsnyje: šuoaugintinisgyvūnų laikymo taisyklėsDraugystės parkasužpuolė svetimas šuonepilnametėsskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

vladas.

vladas. portretas
Kam jums mergos tie šunėkai? Vyrų mažai?

aš portretas
auginkite paukščius ,nereikės vedžioti ,gražu,švariausias namų augintinis tai yra paukštis.Gali 2 paras drasiai palikti vienus be problemų.

Anonimas

Anonimas portretas
UZDRAUSKIT SUNIS VEST I PARKA ANKSCIAU NELEISDAVO SUNU,VAIKAI MAZI ZAIDZIA NETOLI IKI NELAIMES
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių