Naujam gyvenimui kylančioje Kauno dalyje „YIT Lietuva“ baigė statyti pirmuosius „Matau Kauną“ namus

  • Teksto dydis:

Kauno Aleksoto rajone, greta miesto centro ir Nemuno salos, tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“ užbaigė pirmąjį vieno didžiausių plėtros projektų laikinojoje sostinėje – „Matau Kauną“ – etapą. Jo metu pastatyti du šiuolaikiški penkiaaukščiai gyvenamieji namai.  Jie naujakuriams suteiks galimybę gyventi šalia žaliųjų erdvių ir į bendruomenę bei tvarumą orientuotus urbanistinio planavimo principus, modernius inžinerinius sprendimus. Pirmuosius rajono daugiabučius įkvėpė Dariaus ir Girėno istorija, todėl jiems suteiktas „Skrydžio namų“ vardas.

A+ energinio naudingumo klasės namuose įrengta 80 butų, kurių plotas siekia nuo 49 kv. m iki 74 kv. m. Juose įrengta pilnesnė ir aukštesnės kokybės, nei rinkoje įprasta, apdaila, efektyvus grindinis šildymas, vėsinimo sistema, individuali vėdinimo sistema su rekuperacija, išmanūs skaitikliai su automatiniu duomenų nuskaitymu. Gyventojai galės džiaugtis natūralios šviesos gausa, kurią užtikrins dideli langai iki grindų. Poilsio akimirkoms įrengti  erdvūs – daugiau nei 10 kv. m ploto – balkonai. Vidutinė būsto naujuosiuose namuose kaina siekia nuo 2199 eurų už kvadratinį metrą.

 „YIT Lietuva“ archyvo nuotr.

Po namais ir šalia jų įrengtos patogios automobilių stovėjimo aikštelės. Visoje namų teritorijoje įdiegta vaizdo stebėjimo sistema ir elektroninės laiptinių spynos užtikrins gyventojų saugumą. „Skrydžio namai“ yra visai šalia Antakalnio parko, todėl jų gyventojai galės mėgautis gamtos artumu. Toliau plėtojant rajoną bus įrengiami pėsčiųjų takai, kurie bus sujungiami su miesto rekreacinės ir susisiekimo infrastruktūros tinklu. Taip pat nuosekliai bus tvarkoma rajono aplinka, įrengiami apželdinimo sprendimai, poilsio erdvės, vaikų žaidimų aikštelės.

Vidutinė būsto naujuosiuose namuose kaina siekia nuo 2199 eurų už kvadratinį metrą.

„Šalia Nemuno esanti Aleksoto dalis turi didžiulį plėtros potencialą – šioje miesto vietoje yra itin palankios sąlygos kurti kokybišką gyvenamąją aplinką. „Skrydžio namai“ žymi šių pastangų pradžią ir šios teritorijos transformaciją į šiuolaikinius gyventojų poreikius atitinkantį, žaliomis erdvėmis ir tvarumu išsiskirsiantį rajoną“, – sakė bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.

Anot K. Vanago, vystant teritoriją siekiama integruoti ją į esamą natūralų gamtinį kraštovaizdį ir sukurti organiškas jungtis su kitomis miesto dalimis bei gyventojų traukos centrais. Išnaudojant kraštovaizdžio suteikiamas galimybes iš projektuojamų namų ir kvartalų norima atverti kuo daugiau vizualinių saitų su šlaitais ir sukurti ryšį tarp pagrindinių viešųjų erdvių bei miško. Visa tai daroma laikantis tvarumo principų, kuriais „YIT Lietuva“ vadovaujasi vystydama visus savo projektus.

 „YIT Lietuva“ archyvo nuotr.

„Matau Kauną“ projektas patikėtas 4 skirtingoms architektų komandoms, kurios kuria tarpusavyje derančius, tačiau unikalumą ir individualumą išlaikančius kvartalus, palankius burtis nedidelėms gyventojų bendruomenėms. „Skrydžio namus“ suprojektavo architektas Virginijus Juozaitis.

Šiaurinėje teritorijos dalyje planuojama statyti devynaukščius namus, iš kurių atsivers išskirtinės Kauno senamiesčio ir Nemuno panoramos.

 

Iš viso 10 ha teritorijoje per ateinantį dešimtmetį planuojama vystyti 10 gyvenamųjų kvartalų su 34 namais, kuriuose bus įrengta apie pusantro tūkstančio butų. Kvartaluose vyraus 4–6 aukštų užstatymas. Šiaurinėje teritorijos dalyje planuojama statyti devynaukščius namus, iš kurių atsivers išskirtinės Kauno senamiesčio ir Nemuno panoramos. Centrinė rajono erdvė bus aktyviausia. Joje numatoma didžiausia funkcinė įvairovė – gyvybingi pirmieji namų aukštai su komercinėmis patalpomis. Kitos viešosios erdvės bus ramesnės ir labiau orientuotos į kasdienius gyventojų poreikius.

Teritorijos transformaciją lydės šalia planuojami kiti svarbūs miesto plėtros projektai – vystomas kairysis Nemuno krantas, jame planuojama statyti M. K. Čiurlionio koncertų centrą, vystomi viešosios paskirties objektai greta esančioje Nemuno saloje. Į pietus nuo „Matau Kauną“ rajono plėtojamas Aleksoto inovacijų pramonės parkas. Be to, netoliese jau ruošiamasi naujo tilto su pėsčiųjų ir dviračių takais, kuris sujungs Aleksotą su miesto centru ir Nemuno sala, statyboms. Dėl to „Matau Kauną“ rajonas taps dar patrauklesnis ir labiau integruotas į Kauno socialinį, kultūrinį ir ekonominį gyvenimą.

Šiuo metu „YIT Lietuva“ Kaune taip pat įgyvendina sėkmingos urbanistinės plėtros ir teritorijų konversijos pavyzdžiu tapusį „Piliamiesčio“ kvartalą, o Vilniuje vysto „Naujojo Skanseno“ kvartalą Šnipiškėse bei „Matau Vilnių“ namus Aludarių g. ir planuoja „Virš šilų namai“ projekto pirmojo etapo darbus Viršuliškėse. Dar vieną gyvenamųjų namų projektą bendrovė vystys sostinės centre – Basanavičiaus g. Šiuo metu vyksta šio projekto architektūrinės idėjos konkursas.

Apie statytoją „YIT Lietuva“ įmonių grupę

Tvarių miestų plėtros bendrovė „YIT Lietuva“ Lietuvoje veikia nuo 1966 metų ir priklauso vienam didžiausių Šiaurės Europoje statybos paslaugų koncernui „YIT Corporation“, veikiančiam devyniose šalyse. „YIT Lietuva“ sėkmingai vykdo rangos, būsto, komercinio nekilnojamojo turto projektus ir atlieka infrastruktūros kūrimo bei kelių tiesimo darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

che

che portretas
Ne "Matau Kauna", bet "Matau kaimynu langus".

SEKMES

SEKMES portretas
gal Kauna ir MATAI tik nuvazuoti reikes su savo masinite ir vaikus nuvezti parvezti Kitaip neisseina

nuomonė

nuomonė portretas
Mano nuomone, mažoka bendro naudojimo želdynų- būtų ir oras grynesnis ir raminamai veiktų pro langus matoma žaluma.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių