Mama šokiruota – vaikui pagalbos nesuteikė dvi ligoninės: kas liktų kaltas, jei jis būtų uždusęs?

Du vaikus auginanti šeima pasakoja, kad betinstančiu veidu jų dvimečio net neįsileido nei Elektrėnų, nei Trakų ligoninės. Pagalbos sulaukė tik išsikvietę greitąją medicinos pagalbą. Mažylis vėliau paguldytas į Vilniaus ligoninę.

Vaiko net neapžiūrėjo

„Visiems visada visko nutinka, bet apie tai, kai kalba, kad gydytojai žmonėms prieš nosį duris uždaro, netikėjau…“ – apie tai, kas nutiko sekmadienio vakarą viešai kalbėjo Daiva Šidlauskaitė.

Ji teigia, kad prireikė kreiptis į medikus, kai jauniausiai atžalai greitai ėmė tinti lūpa, tinimas pasiekė paakį. Anksčiau tokia alerginė, kaip vėliau nustatė gydytojai, reakcija vaikui nebuvo pasireiškusi. Nežinia, dėl ko ji kilo, tačiau svarbiausia, kad laiku suskubta ją suvaldyti.

Tiesa, kol sulaukė pagalbos, moteriai teko numinti nemažai slenksčių.

„VšĮ Elektrėnų ligoninė manęs su mažu vaiku nepriima apžiūrai, nes gydytojų, kurie galėtų tai padaryti, nėra. Buvo pasakyta, kad mes nieko negalime jums padėti… Net nepaklausė, kaip vaikas, kad jie gali mums vaistukų nuo tinimo suleisti, arba greitąją pagalbą iškviesti, absoliučiai nieko iš jų pusės nebuvo“, – dėstė D. Šidlauskaitė.

Nieko nepešusi Elektrėnuose Daiva sūnų nusprendė vežti į Trakus. „Bet ir ten mums teko nusivilti. Budinti sesutė atėjo ir pasakė, kad mes jūsų šiuo metu negalime priimti, nes nėra gydytojų, nėra kam apžiūrėti to vaiko.... Nepasiteiravo, kaip tas vaikas, niekas neįdomu joms buvo“, – teigė moteris.

Asmeninio archyvo nuotr.

Greitoji vežė į Vilnių

Tuomet ji surinko greitosios medicinos pagalbos telefono numerį. Greitai atvykusi brigada, gal negalėdama patikėti, kad ligoninė net nesutinka apžiūrėti vaiko, anot jos, patys paklausė ligoninės personalo, kaip čia yra. „Paklausė  tų seselių, kodėl jos nepriima vaiko mažo, jam reikalinga pirma pagalba, o ta budinti atsisuko ir sakė: „Tai ką aš turėsiu su juo sėdėti?“ – perpasakojo D. Šidlauskaitė.

Ji sakė buvusi šokiruota tokiu medicinos darbuotojos elgesiu. „Ar tikrai taip atsipalaidavo gydytojai? Kodėl jie taip aplaidžiai žiūri į kito gyvybę? Kas būtų kaltas, jei sūnus būtų uždusęs nuo tinimo? Kas būtų, jei būtume nespėję laiku gauti pirmos pagalbos?“ – klausė moteris ir čia pat dėkojo „taip greit sureagavusiai greitajai“. „Suleido vaistukų, nuvežė mus į Vilniaus ligoninę“, – pasakojo jauna mama. Ligoninėje mažylis irgi gavo vaistų nuo alergijos, buvo paliktas stebėti per naktį. Namo išleistas tik po paros.

Grįžus namo tinimas vėl apūmėjo, vėl prireikė medikų. Šįkart neabejodama skambino greitajai pagalbai. Vėl buvo suleista vaistų, mažylio būklė iki ryto išliko gera. Šiuo metu tęsiamas ambulatorinis gydymas.

Kodėl greitajai neskambino jau pirmąjį kartą? Šeimos gydytojai pasitarti neskambino, nes jau buvo vėlus sekmadienio vakaras. Dėl greitosios irgi suabejojo. „Nusprendėme, kad patogiausiai ir greičiausiai bus vykti patiems į ligoninę. Ji – visai šalia“, – argumentavo moteris.

Daiva Šidlauskaitė su sūneliu/Asmeninio archyvo nuotr.

Sustabdyta licencija

Trakų ligoninė portalui kauno.diena.lt komentavo, kad vaikų gydytojus mėnesiui išleidę atostogauti, laikinai sustabdę licenciją teikti paslaugas nepilnamečiams, todėl ir negalėjo priimti berniuko.

„Dėl sumažėjusių vaikų sergamumo srautų vasaros laikotarpiu, nuo šių metų liepos 3 d. iki rugpjūčio 15 d. Vaikų ligų skyriaus personalas išleistas  kasmetinių atostogų. Šiuo laikotarpiu sustabdyta įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencija minėtoms paslaugoms“, – atsakė Trakų ligoninės raštinės darbuotojas.

Elektrėnų ligoninės komentaro taip ir nesulaukėme.

SAM: privalo suteikti pagalbą 

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus patarėja Alvyda Naujokaitė teigė, kad Elektrėnuose ir Trakuose skubiosios medicinos pagalbos skyriuje pagalba turi būti teikiama visą parą.

„Specialiųjų reikalavimų asmens sveikatos priežiūros įstaigos skubiosios medicinos pagalbos skyriui  ir skubiosios medicinos pagalbos kabinetui apraše nustatyta, kad kiekvienam į skubiosios medicinos pagalbos skyrių atvykusiam pacientui turi būti atliktas pirminis paciento būklės vertinimas, nustatyta, ar yra skubiosios medicinos pagalbos teikimo indikacijų. Jei įstaiga neteikia asmens sveikatos priežiūros paslaugų, kurios būtinos  pacientui, stabilizavus jo būklę skubiosios medicinos pagalbos skyriaus gydytojas organizuoja paciento gabenimą į kitą įstaigą, kur šios asmens sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos. Tiek Elektrėnų, tiek Trakų ligoninės skubiosios medicinos pagalbos skyriuje gydytojas turi teikti paslaugas 24 val. / 7 d. per savaitę“, – komentavo A. Naujokaitė.

Tiek Elektrėnų, tiek Trakų ligoninės skubiosios medicinos pagalbos skyriuje gydytojas turi teikti paslaugas 24 val. / 7 d. per savaitę.

Ji papildė, kad Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo 23 straipsnyje reglamentuojama teisė pateikti skundą dėl paciento teisių pažeidimo. 

„Tuo atveju, jei pacientas (paciento atstovas) mano, kad asmens sveikatos priežiūros įstaigoje buvo pažeistos paciento teisės, įstaigai, kurioje jos buvo pažeistos, vadovaujantis Įstatymo 23 straipsniu, ne vėliau kaip per vienus metus nuo dienos, kai sužino, kad jo teisės pažeistos, bet ne vėliau kaip per 3 metus nuo teisių pažeidimo dienos, turi teisę pateikti skundą. Skundai gali būti pateikiami tiesiogiai (atvykus į asmens sveikatos priežiūros įstaigą) arba per atstumą (registruotu paštu, per kurjerį, siunčiami elektroniniu paštu, kitomis elektroninio ryšio priemonėmis, užtikrinančiomis galimybę nustatyti skundą teikiančio asmens tapatybę). Skunde turi būti nurodytos paciento teisės, kurias, jo manymu, asmens sveikatos priežiūros įstaiga pažeidė, tai pagrindžiančios aplinkybės ir paciento reikalavimai pašalinti jo teisių pažeidimą. Prie skundo turi būti pridedami dokumentai (jeigu pacientas juos turi), patvirtinantys skunde nurodytas aplinkybes ir pagrindžiantys skunde nurodytus reikalavimus. Jeigu skundą pateikia paciento atstovas, prie jo taip pat pridedamas atstovavimą liudijantis dokumentas“, – dėstė ministerijos atstovė.

Tuo atveju, jei paciento (jo atstovo) netenkina asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kurioje, jo manymu, paciento teisės buvo pažeistos, sprendimas, arba jeigu skundas asmens sveikatos priežiūros įstaigoje nepriimamas nagrinėti, pacientas (paciento atstovas) su skundu dėl jo pažeistų teisių, susijusių su asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumu ir kokybe, gynimo turi teisę kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos, dėl jo pažeistų teisių, susijusių su privalomojo sveikatos draudimo klausimais, gynimo – į Valstybinę ligonių kasą prie Sveikatos apsaugos ministerijos, dėl jo pažeistų teisių, susijusių su asmens sveikatos priežiūros paslaugų atitiktimi bioetikos reikalavimams, gynimo – į Lietuvos bioetikos komitetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baba --močiutė.

Baba --močiutė. portretas
O kas ne taip kurie dėl babos komentaro paspaudėte raudoną.? Juk taip galėjo nutikti.O budėti nakčiai mažose ligoninėse pasilieka tik vienas ar du medikai.

Močiutė

Močiutė portretas
Dukra sovietmetyje po gimdoskakleliogulėjo ligoninėje.Atėjome su jos 3m.dukryte vakare aplankyti.Pabuvome ir jau 20va..Dukra nepagalvojusi pakėkė savo trimetė ir sėdi.Kai atsistojo visa kraujuose.Budinti gydytoja neoperuoja.Mobiliakų nebuvo,o linijiniu gydžiusi gydytoja neatsiliepia.Vyras su ,,žiguliuku,,duotu adresu važiuoja į priemiesti ieškoti gydytojos,o dukri blogai.Taip ,kad ir anksčiau poi 20 val.ligoninėse daugiau buvo tik budintis.

Baba.

Baba. portretas
O aš šokiruota,kad mama tinstanti vaiką važinėja po ligonines,o nekviečia skubios pagalbos .Juk vaikas gali ir uždusti.Reikia mamoms daugiau domėtis kas ir kaip.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių