Su šiluma plūsteli ir stambios atliekos

  • Teksto dydis:

Kaune yra aštuonios didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės. Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (RATC) duomenimis, šios rūšies atliekų gyventojai daugiausiai atveža šiltuoju metų laikotarpiu.

Tinklas plečiasi

Kauno RATC didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse 2023 metais buvo priimta virš 33 tūkst. tonų atliekų. Šis kiekis skaičiuojamas su atliekomis, priimtomis ne tik Kauno mieste, bet ir kitose regiono vietose – Raseinių, Jonavos, Kėdainių ir Kaišiadorių rajonuose.

„Didžiausią dalį į Kauno RATC surinkimo aikšteles atvežtų daiktų sudaro mišrios statybinės atliekos – įvairios po namų tvarkymosi, restauravimo likusios atliekos. Antroje vietoje yra baldai, trečioje – padangos, kiek mažesnę dalį atliekų, patenkančių į didelių gabaritų aikšteles, sudaro asbestas, stiklas, kartonas ir elektroninių įrenginių atliekos“, – informavo Kauno RATC Veiklos administravimo vadovė Kristina Kazlauskaitė-Zumarienė.

Specialistės pastebėjimais, išskirtinis, skaičiuojant tonomis, stambių gabaritų atliekų surinkimo metas buvo COVID-19 pandemijos laikotarpis.

„Praėjusių kelių metų laikotarpiu didelių pokyčių surenkamų atliekų kiekių dinamikoje nefiksuojame. Pastebime, kad plečiant didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių tinklą, didėja surenkamų atliekų kiekiai“, – atkreipė dėmesį  K. Kazlauskaitė-Zumarienė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Sekmadienis nepasiteisino

Kauno RATC atstovės tvirtinimu, padidėjęs stambių gabaritų atliekų srautas pastebimas šiltuoju sezono metu – nuo kovo-balandžio mėnesių iki rugsėjo.

Daugiausiai atliekų priimama Kauno miesto aikštelėse, esančiose Ašigalio,  Julijanavos, Kuršių gatvėse ir Raudondvario plente.

Pasigirsta apgailestavimų, kad stambių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės nedirba sekmadieniais.

Specialistės pastebėjimu, darbo sekmadienį efektyvumas yra abejotinas.

„Aikštelių darbo laiką stengiamės pritaikyti prie gyventojų poreikių, užtikrinti, kad atliekas gyventojai galėtų pristatyti ir po savo darbo valandų, todėl aikštelės dirba iki 19 valandos darbo dienomis, o šeštadieniais – iki 16 valandos. Raseinių rajone turėjome aikštelę, kuri dirbo ir sekmadieniais, tačiau tai nepasiteisino, todėl aikštelės darbo laikas buvo pakeistas į įprastą visų Kauno regiono didelių gabaritų atliekų priėmimo aikštelių laiką“, – paaiškino specialistė.

Pastebime, kad neretai žmonės nerūšiuoja statybinių atliekų – jas tiesiog meta į bendrą mišrių statybinių atliekų konteinerį.

Svarbu išrūšiuoti

K. Kazlauskaitė-Zumarienė priminė, jog labai svarbu į aikšteles atvežamas atliekas tinkamai išrūšiuoti.

„Taip pat reikia turėti ir operatoriui pateikti prašomus dokumentus atliekų apskaitai vesti. Siūlome prieš vykstant į aikštelę pasiskambinti ir pasitikslinti dėl galimybių priimti atliekas“, – patarė pašnekovė.

Ji apgailestavo dėl nepakankamo žmonių atsakingumo ir sąmoningumo.

„Pastebime, kad neretai žmonės nerūšiuoja statybinių atliekų – jas tiesiog meta į bendrą mišrių statybinių atliekų konteinerį. Tinkamai išrūšiuotos stambiagabaritės atliekos – ypatingai stiklas, mediena, metalas – perdirbamos ir tampa puikia antrine žaliava. Todėl svarbu ne tik atvežti į aikšteles atliekas, bet ir jas tinkamai išrūšiuoti“, – pabrėžė Kauno RATC atstovė.

Specialistė atkreipė dėmesį, kad dalyje didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių yra įrengti atiduotuvių punktai, kur gyventojai gali atvežti jiems buityje nebereikalingus daiktus arba jų pasiimti.

„Šiuo metu tokių atiduotuvių punktų turime net septynis – trys veikia Kaune ir po vieną punktą Kėdainiuose, Jonavoje, Kaišiadoryse bei Raseinių rajone. Dalijimosi daiktais paslauga – priėmimas ir išdavimas – yra nemokamas“, – informavo K. Kazlauskaitė-Zumarienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siuksliu mafija nerimsta....

siuksliu mafija nerimsta.... portretas
jei as isrusiuoju ir priduodu tai cia jau ne atliekos - cia antrines zaliavos...sazininga butu pristaciusiems i aisktele damoket pagal rinkos kaina... a daba kas ?? zaliuju glusu mafija piniga ismusineja is gyventoju...

Romas

Romas portretas
Nuvezti i seima ir tegul ten sau tvaruminasi, trindami subines sedint ant ismestu padangu.

Taip

Taip portretas
Atliekų itin gausu. Žydės ir jų nesveiki idiotai vaikai. Itin stambios šiukšlės. Sąvartyne jų vieta. Tegu dirba ten šiukšlių rūšiavimo srityje. Pirštinių ir restauratorių jiem neduokite. Tegu atidirba tie veltėdžiai, ką Lietuvoje iš žmonių mokesčių sunaudojo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių