Talka III forte – ir kūnui, ir sielai

Garliavos apylinkių „Sąnašos“ bendruomenė pakvietė į talką III forte. Šis švarinimosi renginys – jau tradicija tapusios „Mes darom“ akcijos dalis.

Gera daryti gerą

Šeštadienį pasitaikė žvarbokas oras, vietomis lijo, tačiau žmonės vis tiek rinkosi į III fortą padėti aptvarkyti aplinką, suremontuoti forto vidaus akcentus.

„Kol kas mes tik dviese. Skutam bulves ir verdam žadėtą karkutę. Matyt, teks talką nukelti, nes lyja. Aišku, turime darbų ir forto viduje, bet nežinia, kas ateis, kai toks oras“, – prieš sutartą talkos pradžios laiką kalbėjo „Sąnašos“ bendruomenės vadovas Laurynas Čėsna.

Tačiau netrukus jis „Kauno dienai“ pranešė, kad žmonės, visgi, renkasi į talką, nors dar ir nenustojo lyti. Iš tiesų, tvarkyti forto prieigas buvo pasiruošusi aktyvių žmonių grupelė, apsiginklavusi grėbliais, lietpalčiais ir nusiteikimu daryti gerus darbus.

Pastebėjome, kad naujasis modelis, kai tvarkymosi akcija vyksta ne vieną dieną, o visus metus, pasiteisina.

Seniavoje esantis III tvirtovės fortas – nėra labai apleistas, nes čia nuolat vyksta bendruomenės renginiai, vietiniai kviečia čia sutikti Jonines ar kitas šventes, tad vieta ir taip kartais aptvarkoma. Visgi, dar yra tokių, kurie linkę šiukšlę numesti į krūmus, o ne išsinešti ir vėliau išmesti į šiukšliadėžę. Taip pat pasitaiko, kad į šią istorinės tvirtovės teritoriją žmonės specialiai atveža ir išmeta nebenaudojamus daiktus ir taip subjauroja aplinką, todėl „Sąnašos“ bendruomenė ir pakvietė susiburti geriems darbams bei neapleisti šios vietos, kad būtų malonu dar kartą susitikti.

Žinoma, talkoje teko ir grėbti senus, dar nuo pernai užsilikusius medžių lapus. Talkos organizatoriai kvietė pasikrapštyti ir forto viduje, kad istorinis statinys nepraleistų vandens ir būtų kuo ilgiau išsaugotas.

Po aplinkos švarinimo darbų laukė savanorių virta kiaulės koja. Taip pat dalyviai atsinešė vaišių tam, kad galėtų ir toliau dalytis gerumu ir tai, ką kiekvienas turi.

Kvietė registruotis

Nors sako, kad balandis – švaros mėnuo, tačiau akcijos „Mes darom“ organizatoriai pakvietė aplinką tvarkyti ne tik nustatytą datą metuose, tačiau tada, kada patiems patogu. Tiesa, šį savaitgalį bendruomenės buvo kviečiamos registruoti talkas, kad surinktos atliekos galėtų būti tinkamai sutvarkytos regioniniuose atliekų tvarkymo centruose.

„Pastebėjome, kad naujasis modelis, kai tvarkymosi akcija vyksta ne vieną dieną, o visus metus, pasiteisina. Suprantame, kad ne visiems vienas savaitgalis gali būti patogus, todėl taip suteikiame daugiau laisvės rinktis ne tik iniciatyvos laiką, bet ir formą. Be to, tokiu būdu skatiname įmones ir bendruomenes galvoti apie aplinkos gražinimą ne tik pavasarį“, – kalbėjo VŠĮ „Mes Darom“ komunikacijos vadovas Edvardas Glušokas.

Akcijos organizatoriai skelbė, kad talkų metu surinktos ir išrūšiuotos didelių gabaritų atliekos Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Utenos ir Telšių regionuose esančiose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse bus priimamos pagal šiose aikštelėse nustatytą tvarką, bet neįtraukiant jų į fizinių asmenų metinius limitus. Svarbu tik padaryti nuotraukas, kurios patvirtins, jog atliekos surinktos balandžio 19 ar 20 dieną vykusios „Darom kartu su SDG“ platformoje registruotos talkos metu.

Simboliškos dovanos

2023 m. „Blue Yellow“ organizacija padėkojo SDG įmonei už paramą Ukrainai, įteikdama  atkovotos Ukrainos žemės gabalėlį su saulėgrąžos sėkla. Šis apdovanojimas buvo įprasmintas pasodinant saulėgrąžas įmonės kieme. Kai saulėgrąžos išaugo ir pražydo, sulaukta daug gražių atsiliepimų, o pasigrožėti augalais atvyko net Kaune besimokantys Ukrainos vaikai.

„Nusprendėme šia idėja dalintis ir „Mes Darom“ iniciatyvos metu – nuo balandžio 15 d. SDG biuruose, dvylikoje Lietuvos miestų, kartu su pirštinėmis ir maišais šiukšlėms rinkti, bus dalinamos saulėgrąžų sėklos visiems iniciatyvų kūrėjams. Taip pat kviesime visus norinčius registruotis ir dalyvauti saulėgrąžų sodinimo akcijoje. Lietuva gali ne tik švarinti savo aplinką, bet ir gražinti ją saulėgrąžų žiedais“, – teigė akcijos „Mes darom“ rėmėjas, SDG generalinis direktorius Eduardas Jasas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komunistas Prezidentas

Komunistas Prezidentas portretas
Ura, gryzo sovietiniai subotnikai.

anonimui - geras

anonimui - geras portretas
o aš pagalvojau - iš kur forte pjvenų briketai. Ir dar juodalksnio.

pindavoškės lit ovcy

pindavoškės lit ovcy portretas
tvarko ruso okupanto palikimą. bet žviegia kad reikia griaut visokias stelas, naikint kūjus , pjautuvus ir gal plaktukus, čebatus kaip rusų okupantų palikimą. Tuo pačiu nušluot salomėjas ir giras o kolaborantų vado Mykolo, pirmo bolševiko vardu, vadint mokyklas, HES. Nesuprantama ta lit avių ir avinų logika. tiesą sakant avis - durniausias skeltanagis, kaip ir visi lit . Ariono lygio protelis.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių