Viengungio bute gyvena aligatorius Gena, ėdantis tik strimėles

Kaunietis Audrius gyvena trijų kambarių bute. Ten glaudžiasi ne vienas, o su ypatingu draugu – aligatoriumi. Augintinio vardas – Gena, kaip ir herojaus iš vyresnei kartai puikiai pažįstamo seno animacinio filmo apie krokodilą ir Kūlverstuką.

Su Gena Audrius gyvena jau dvejus metus. „Draugas parvežė iš Afrikos. Vieną sau parsivežė, kitą – draugui dovanų. Tas man aligatorių vėliau ir atidavė. Negalėjo ilgiau laikyti, nes gimė vaikas“, – pasakojo roplio savininkas, valydamas terariumo stiklą.

Ar ilgai dvejojo dėl tokio augintinio? „Iš karto sutikau. Įdomu. Kas nenorėtų?“ – nusistebėjo Audrius.

Kaunietis ir jo roplys gerai sutaria, nors itin nesibičiuliauja. „Buvau kelis kartus už uodegos pagavęs. Reakcija žaibiška – iš karto šoktelėja ir puola. Todėl į terariumą nagų stengiuosi nekišti – gaila rankos. Maistą įmetu per viršų“, – pasakojo šeimininkas.

Tokie santykiai Geną, pasak Audriaus, tenkina. „Prie manęs, kai nelendu, jis jaučiasi ramiai. Dieną dažniausiai miega, jei ne, pliuškenasi, ėda ar gulinėja. Tik naktimis dabar nervina – neleidžia miegoti. Jis dantis meta, todėl graužia akmenis, neturi ramybės“, – skundėsi kaunietis.

Į svetimus žmones Gena reaguoja suakmenėdamas. „Sustingsta ir nejuda, jau nekalbant apie maitinimąsi“, – sakė Audrius.

Pasidomėjome, koks aligatoriaus dydis. „Paskutinį kartą, kai matavau, jo ilgis siekė 1,20 ar 1,30 metro. O kiek sveria, net neįsivaizduoju“, – sakė vaikinas. Jis teigė, kad augintinis pastaruoju metu ypač ūgtelėjo, tad užsakė naują daug didesnį terariumą.

Šiltai gyvenantis Gena maitinamas kas tris dienas. „Ėda tik nevalytą strimėlę. Daugiau nieko“, – teigė Audrius, pasidžiaugęs, kad jo augintinis niekada nesirgo. Vakare iki ryto temperatūra aligatoriaus teritorijoje automatiškai sumažėja, taip pat užgęsta ir specialios šviesos.

Audriaus ir Genos bičiulystė pavojinga ne tik dėl aštrių aligatoriaus dantų.

„Kalbant apie krokodilus, aligatorius, visoms be išimties rūšims yra privaloma turėti to gyvūnėlio įsigijimo dokumentus. Kitaip gresia konfiskacija“, – sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyr. specialistas Selemonas Paltanavičius.

Anot jo, laikyti namuose roplius, vorus, paukštėdas ir smulkius gyvūnus specialaus leidimo nereikia.

Aligatoriams iki dviejų metrų ilgio turi būti skirta ne mažiau nei 5 kv. m teritorja. Joje turi būti ir baseinas, ne mažesnis nei 1,5 m skersmens. Teritorijoje turi būti ir slėptuvė, vieta šildytis.

„Nesu girdėjusi, kad Kaune namuose kas nors laikytų aligatorių. Tai nedraudžiama, tačiau būtinos tinkamos sąlygos. Kitas dalykas, kad auginti tokį gyvūną yra nesaugu tų namų gyventojams“, – kalbėjo Kauno zoologijos sodo vyr. herpetologė Alma Pikūnienė.

Ji pastebėjo, kad ES gyvūnų nerekomenduojama maitinti gyvu pašaru. Tad nieko daugiau nebelieka, kaip duoti šaldytą pašarą. Anot A. Pikūnienės, jauni aligatoriai minta vandens vabzdžiais ir vėžiagyviais, suaugusieji – žuvimis, paukščiais, kartais žinduoliais.

Norite pasigirti savo ypatingu augintiniu? Rašykite mums adresu portalas@kaunodiena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GENA

GENA portretas
KARTA JI ir SUĖSIU.

lietuvis

lietuvis portretas
galetu viena kambari ir givulukui skirt viengungis

As

As portretas
Galetu padovanpti Gena zoologijos sodui, ten nera krokodilo:(
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių