Benamiai teroristai bus teisiami: vietoj socialinio būsto jiems gresia belangė

Netrukus prieš teismą stos du benamiai, surengę neeilinį išpuolį Šančių seniūnijoje. Per jį nukentėjo kaimynystėje įsikūrusio Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojas.

Neeilinė pavakarė

Šis neeilinis incidentas, įvykęs sausio 12-osios pavakarę, pateko ir į policijos, ir į ugniagesių gelbėtojų suvestines.

Policija pranešė, kad apie 16.20 val. į Šančių seniūnijos pastatą bandė patekti neblaivūs vyras ir moteris, grasinę panaudoti plastikinį butelį su degiu skysčiu. Tačiau, darbuotojai uždarius pastato duris, apsipylė šio butelio turiniu savo rūbus ir vienas kitą padegė. Nė vienas iš jų nenukentėjo – apdegė tik rūbai.

Kauno ugniagesiai gelbėtojai informavo gavę tądien, 16.30 val., socialinės paramos skyriaus specialistės pranešimą, kad minėti asmenys stovi apdegusiais rūbais prie įėjimo į seniūniją ir toliau beldžiasi į jos duris. Tačiau konstatavę, kad skambinusiajai reikia ne jų pagalbos, jie į įvykio vietą nevyko.

Porą sulaikė policija. 50-metei moteriai buvo nustatytas 1,97 prom. girtumas. 48-erių vyrui – 2,33 prom. Šis uždarytas į areštinę. Moteris po apklausos paleista.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Seniūnės komentaras

Kaip "Kauno dienai" pasakojo Šančių seniūnė Ingrida Kuktienė, jų patalpose tuo metu gyventojus aptarnavo tik Kauno miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus darbuotoja, kuriai ir teko atlaikyti šį išpuolį. Padedant į pagalbą pasikviestiems dviem kaimynystėje įsikūrusio Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams.

I.Kuktienės teigimu, plėšdamas tą pavakarę seniūnijos lauko duris, neblaivus vyras dėl savo būklės net nesugebėjo paaiškinti, ko jis nori. O tolėliau stovėjusi moteris grasino pasidegti. Tačiau tai padarė jie abu – galiausiai patekę į seniūnijos patalpas. O paskui pajutę, kad dega, patys išbėgo į lauką ir pradėjo nusirenginėti bei plėšti nuo savęs drabužius. Taip I.Kuktienei apie šį įvykį pasakojo tie, kurių akyse visa tai vyko.

Anot pašnekovės, minėti savo gyvenamąją vietą prie Kauno miesto savivaldybės deklaravę asmenys anksčiau nėra elgęsi agresyviai. Ir su tokia jų agresija, kokią šie asmenys pademonstravo tą pavakarę, nei jai, nei jos kolegoms dar netekę susidurti.

Per plauką nuo tragedijos?

Į įvykio vietą atskubėjusiai policijai šios neblaivios poros kėslus išsiaiškinti pavyko.

Paaiškėjo, kad sugyventiniai tokiu būdu reikalavo, jog seniūnija nedelsiant suteiktų jiems socialinį būstą, nes jie gyvena beveik gatvėje – viename neapšildomame sandėliuke. O prasidėjo šalčiai ir pranešė, kad jie bus dar didesni.

Iš pradžių socialinės paramos darbuotojai pamačius, kad ši pora neblaivi ir agresyviai nusiteikusi, pavyko jos neįsileisti vidun. Tačiau, padegę vienas kitą, jie vis tiek įsiveržė į seniūnijos patalpas, šaukdami: "Susideginsime patys ir sudeginsime jus visus!" Bet socialinės paramos darbuotojai su pasitelkta pagalba pavyko išstumti juos laukan ir užrakinti duris.

Netrukus pasirodė ir policija, kuri sulaikė įvykio vietoje jau šešis kartus teistą Saulių Makarevičių bei jo sugyventinę Rimą Žaliaduonienę ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl žmogaus terorizavimo grasinant padegti.

Biografija – iškalbinga

Įtarimas dėl žmogaus terorizavimo buvo pareikštas tik 48-erių S.Makarevičiui, tarp kurio teistumų – ir nužudymas kankinant ar kitaip itin žiauriai, už kurį Kauno apygardos teismas 2005-aisiais jam skyrė dvylikos metų įkalinimo bausmę. Tačiau S.Makarevičius buvo paleistas į laisvę dvejais metais anksčiau laiko. Nepaisant to, kad apie šį nužudymą Vilkijoje tada rašė visa žiniasklaida.

S.Makarevičius tikina nieko padegti negrasinęs – tik norėjęs pagąsdinti ir susideginti pats.

Nuo to, ką išvydo tada viename šio pakaunės miestelio bute, kuriame prieš tai S.Makarevičius girtavo su draugais, buvo pakraupę ir visko matę pareigūnai. Nužudyto vieno šios kompanijos dalyvio kūnas bylojo apie jo pragariškas kančias prieš mirtį. Keršydami dėl to, kad jis esą pavogė vieno iš sugėrovų tetos žiedą, šie tada jį talžė net plaktuku.

Išleistas už šią žmogžudystę anksčiau laiko, S.Makarevičius po poros metų vėl buvo sugrąžintas už grotų – už eilinę vagystę. Ir vėl išleistas į laisvę jau tik 2019-ųjų gruodį. Tačiau spėjo 2019-aisiais užsidirbti dar vieną ikiteisminį tyrimą – dėl grasinimo nužudyti. Nors vėliau ši byla buvo nutraukta konstatavus, kad minėtas grasinimas negalėjo būti įvykdytas.

Ne taip suprasti?

50-metei R.Žaliaduonienei lig šiol teistumo išvengti pavyko. Nors prieš kelerius metus jos atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje. Vėliau ji figūravo vienos vagystės byloje. Ir ne kartą buvo bausta administracine tvarka.

Po išpuolio Šančių seniūnijoje R.Žaliaduonienei pareikštas įtarimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, kurį ši pripažįsta. Ir pasakoja apie jį iš esmės tą patį, ką dėl šio nusikaltimo prisipažįstantis ir jos sugyventinis, besikratantis tik įtarimo dėl žmogaus terorizavimo grasinant padegti, už ką gresia laisvės atėmimas iki ketverių metų, o už viešosios tvarkos pažeidimą – tik iki dvejų.

S.Makarevičius tikina nieko padegti negrasinęs – tik norėjęs pagąsdinti ir susideginti pats. Dėl to, kad dar liepą – sudegus vienam Sodų gatvės medinukui, kuriame gyveno jo draugas, pas kurį jiedu su sugyventine glaudėsi, – jis kreipėsi į Šančių seniūniją, kad jam būtų suteiktas socialinis būstas. Tačiau per pusę metų nesulaukė jokio atsakymo, todėl ir nusipirko su sugyventine dezinfekcinio skysčio bei norėjo susideginti.

Gaisro aukos

Minėtas Sodų gatvės daugiabutis sudegė pernai liepos 14-osios vakarą. Per šį gaisrą žuvo neįgalus 56-erių metų vyras. Šio kaimynai liko gatvėje, nors jais iš karto po nelaimės ir žadėta pasirūpinti.

Bylos duomenimis, socialinio būsto reikalavę sugyventiniai šiame pernai vasarą ugnies nusiaubtame Šančių medinuke gyvena iki šiol. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Dėl ko kilo šis gaisras taip ir nenustatyta. O S.Makarevičiui su sugyventine, kurie nebuvo registruoti sudegusiame name, pasiūlyta keltis į Nakvynės namus. Tačiau jie pasirinko vieną Šančių sandėliuką, teigdami, kad esą Nakvynės namuose – vieni narkomanai. Nors manoma, kad tokio jų pasirinkimo priežastys kitos: neblaivūs asmenys į Nakvynės namus neįleidžiami, be to, ten yra prižiūrėtojų.

Neilgai mėgavosi gyvenimo modernioje Kauno policijos areštinėje privalumais S.Makarevičius ir po išpuolio Šančių seniūnijoje. Nepraėjus nė dviem paroms jis buvo paleistas į laisvę, nusprendus nesikreipti į teismą dėl jo suėmimo.

"Nėra tam pagrindų", – teigė ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras, akcentavęs tada, kad žmogaus terorizavimas grasinant padegti priskiriamas apysunkiams, o viešosios tvarkos pažeidimas – nesunkiems nusikaltimams, dėl kurių teismai įtariamųjų nesuiminėja. Todėl, paleidžiant S.Makarevičių iš sulaikymo, jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš gyvenamosios vietos, t.y. iš sandėliuko, kuriame jis teigė priverstas šalti su sugyventine ir nebegalintis daugiau to kęsti.

Skirtingos pozicijos

Minėta kardomoji priemonė S.Makarevičiui ir R.Žaliaduonienei skirta iki šiol. Jų gyvenamoji vieta, nurodyta byloje, tebėra minėtas sudegęs Sodų gatvės namas, kurio adresu jiems turėtų būti siunčiami ir šaukimai į teismą, jeigu sugyventinių byla nebus šiam perduota baudžiamuoju įsakymu, kai kaltinamieji į teismą nekviečiami.

Tačiau viena iš galimybės baigti bylą baudžiamuoju įsakymu sąlygų – pareikštų kaltinimų pripažinimas. Be to, turi būti atlyginta ir žala, jeigu ji buvo padaryta.

Ikiteisminis tyrimas šioje byloje jau baigtas. Nukentėjusiuoju joje jaučiasi tik vienas iš pagalbon Socialinės paramos skyriaus darbuotojai atskubėjusių jos kolegų iš Viešosios tvarkos skyriaus. Jis teigia, kad sugyventinių elgesys jį sukrėtė. Tačiau jokio ieškinio jiems nepareiškė, nes ką iš jų paimsi.

Šio išpuolio taikiniu tapusi Socialinės paramos skyriaus darbuotoja, kaip ir antrasis jos pagalbininkas, nukentėjusiaisiais nesijaučia, nes sužaloti nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

benamių logika

benamių logika portretas
Iš socialinio gali išmest, o iš kalėjimo paleidžia tik valdžiai dirbančius žudikus recidyvistus, nes jie efektyviai taupo sodros lėšas.

Anonimas

Anonimas portretas
nu ko stebėtis atmatų gauja iš valstybės tarnybos nepriėmė paraiškų socialinei arba neišmokėjo socialinės
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių