Kokios statybos be alkoholio ir nelegalių darbininkų?

Prekybos centrus Kaune stato ir alkoholiu dvokiantys darbininkai, o daugiabučius renčia nepilnamečiai nelegalai. Tai parodė ketvirtadienį surengtas patikrinimas.

Prekybos centrus Kaune stato ir alkoholiu dvokiantys darbininkai, o daugiabučius renčia nepilnamečiai nelegalai. Tai parodė ketvirtadienį surengtas patikrinimas, kurio ėmėsi Valstybinės mokesčių (VMI) ir Darbo inspekcijos. Jų atstovai apsilankė miesto statybos ir maitinimo įmonėse.

Iki pietų Kaune patikrintos trys statybų aikštelės bei viena maitinimo įstaiga. Dar į vieną užsukta popiet. Visoje Lietuvoje per dieną bus patikrintos 35 bendrovės.

Statybos objektai ir viešojo maitinimo įstaigos pasirinktos neatsitiktinai, mat dėl jų gaunama daugiausiai skundų.

"Statybos yra sritis, kur didžiausia nelegalaus darbo rizika. Galimi įvairūs darbo santykių slėpimo būdai – neapskaitomas darbo laikas, objektuose dirbama su verslo liudijimais", – vardijo VMI vadovo pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Apsilankę Baltijos g. statomame prekybos centro „Norfa“ statybvietėje, reido dalyviai sutiko, kaip įtariama, neblaivų statybininką. O šalia, Baltų pr. statomo daugiabučio statybvietėje, rasti du galimi nelegalūs darbuotojai. Vienas jų – nepilnametis.

Europos pr. kylančio prekybos centro „Rimi“ statybvietėje pažeidimų neužfiksuota.

"Būna taip, kad vos inspektoriams užėjus į statybvietę vieni darbininkai ramiai dirba toliau, kiti staigiai lekia slėptis į tualetus, dar kiti šoka per tvoras", – pateikė pavyzdį Kauno apskrities VMI viršininkas Gintautas Muznikas. 

Jo teigimu, prieškriziniu laikotarpiu buvo nemažai atvejų, kai darbuotojai nelegaliam darbui buvo atsivežami iš Baltarusijos, Kinijos. Šiemet užsieniečių nelegalus darbas yra retas reiškinys, tačiau lietuviai tokiam darbui ryžtasi dažnokai. 

Kauno apskrityje statybų sektoriuje gyventojams šiemet išduota 4,2 tūkst. verslo liudijimų. Viešojo maitinimo sektoriuje su verslo liudijimais dirbti negalima, darbuotojai turi būti įdarbinami pagal darbo santykius, teigė G. Muznikas.

Už kiekvieną nelegalų darbuotoją darbdaviui gresia bauda nuo 3 iki 10 tūkst. litų, o pakartotinai nustačius pažeidimą – nuo 10 iki 20 tūkst. litų.

Darbuotojui, kuris darbe yra neblaivus, gresia bauda nuo 100 iki 200 litų, darbdaviui, leidusiam dirbti neblaiviam darbuotojui, – bauda nuo 500 iki 1500 litų, o jeigu dirbamas pavojingas darbas – nuo 2 iki 5 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RENOVUOJU

RENOVUOJU portretas
GAUGIABUCIU SIENAS APKLIJUOJA POLISTIROLU, DENGIA STOGUS RUBEROIDU IR TUO PACIU POLISTIROLU TIK IS GATVINIU BIRZU SURINKTI BEDARBIAI, KURIUOS KEICIA KAS SAVAITE... BUKITE GERI PATIKRINKITE RENOVACIJAS DAUGIABUCIU NAMU, KURIAS VYKDO KAUNO SAVIVALDYBE...SU SAVO CHEBRYTE -DARBU VYKDYTOJAIS...

UAB statybose yra Klondaikas

UAB statybose yra Klondaikas portretas
UABiukas labai apismoka vienam vieninteliam asmeniui - jo vadovui, dažniausia tai yra Direktorius. Visi kiti: vadybininkai, buhalteriai, sekretorės, sargai, valytojos ir kiti švelniai tariant yra kvailelių vietoje už 600 litukų mėnesiui į rankas už 4-5 etatų darbo krūvius, plius,džiaugsmo daug, jei algas išmoka apskritai, nes dažniau jų net nėra, sumokami tik Sodrai pinigai, kas yra laimės viršūnė "dirbantiesiems", nes kitkas yra sumokama kuponais pavalgyti modifikuotų kukurūzų, pasikaitinti soliariumuose po 1 val kasdien, kai lauke plius 30 laipsnių karščio pagal Celsijų. Dar įdomu, kad nuo statybininko atskaito virš 80 procentų mokesčių, todėl UAB dažniausiai popieriuose užrašo algą 84 litus mėnesiui - taip visi buhalteriai yra išmokę,tada nemoka statybininkai ne tik alimentų 6 buvusioms žmonom, vaikams iš visų įmanomų rasių ir odos spalvų regionų surinktiems kaip rezultatas po turizmo į Filipinus, Braziliją, kitur...dar teisiškai galima UABui turėti po 500 butų, 30 auto, poilsiniu..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių