Pažintis internete baigėsi kraupiai: žudikai pripažinti pavojingais recidyvistais

Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį Egidijui Karinauskui ir Nerijui Narimovui, kaltintiems dėl įsivaizduojamų aukos pinigų pasmaugę į spąstus įviliotą verslininką. Su šiuo, nieko neįtarusiu apie jų kriminalines uodegas, jie susipažino internete. Velionio artimieji prašė priteisti iš teisiamųjų, radusių nužudytojo kelnių kišenėje tik apie 400 eurų, milijoną už tėvo, sūnaus bei brolio netektį. O prokuroras – pripažinti žudikus pavojingais recidyvistais.

Pėdų mėtymas nepadėjo

Kaip jau rašyta, Kauno teisėsaugininkams užteko vos kelių savaičių atskleisti E. Karinauskui, kuriam šio nusikaltimo metu buvo 26-eri, ir N. Narimovui, kuriam tada buvo 22-eji, į tėvus tikusio verslininko nužudymą siekiant šį apiplėšti. Nepaisant to, kad aukos kūnas buvo aptiktas tik už keturių dienų po žmogžudystės vieno privataus Žaliakalnio namo, kuriame pastaruosius kelis mėnesius niekas negyveno, kieme. O automobilis, kuriuo į spąstus įviliotas nužudytasis čia atvyko, rastas dar už kelių dienų miško masyve ties Neveronimis (Kauno r.).

54-erių metų verslininko, gyvenusio Eiguliuose, kūnas buvo rastas 2023-iųjų sausio 14-osios vakare vieno negyvenamo Liškiavos gatvės namo kieme. Jį aptiko vienas Kauno medikas, kartkartėmis užsukdavęs apžiūrėti mamos namo.

Pranešus apie šiurpų radinį policijai, ši iš pradžių pradėjo ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti.

Velionio asmenybė nustatyta jau kitą dieną. Jį atpažino prieš kelias dienas tėvo pasigedęs sūnus.

Netrukus paaiškėjo, kad buvo įvykdytas kraupus nusikaltimas – teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad velionis buvo pasmaugtas. Po šio jų verdikto ikiteisminis tyrimas perkvalifikuotas į nužudymą.

Be to, ėmė aiškėti, kad dingęs ir velionio automobilis „Opel Zafira“ bei du mobilieji telefonai.

Po kelių dienų miško masyve ties Neveronimis nužudytojo automobilis aptiktas atsitrenkęs į medį. Jį rado pasivaikščioti išėję vietiniai gyventojai.

Vienas kartas nemelavo

Anot teisėsaugininkų, beveik nuo pat ikiteisminio tyrimo pradžios įtarta, kad šį nusikaltimą įvykdė du nužudytojo pažįstami, su kuriais jis buvo susitikęs vos kelis kartus. Tačiau to užteko, kad su verslo liudijimais griovimo darbais statybose vertęsi ne kartą teisti N. Narimovas, tuo metu gyvenęs išsinuomotame bute Aukštuosiuose Šančiuose, ir E. Karinauskas, apsistojęs Jonavos rajono Šveicarijos seniūnijoje esančiuose soduose, padarė išvadą, jog verslininkas turi daug pinigų. Ir nusprendė šiuos pasisavinti jį nužudant.

Siekiant atsivilioti būsimą auką į minėtą pastaruoju metu negyvenamą Žaliakalnio namą, jam vėl pasiūlyta pirkti statybos įrankių. Ir, panašu, kad ankstesniais panašiais sandėriais patenkintas verslininkas nieko neįtarė, nes atvyko susitikti su N. Narimovu ir E. Karinausku vėlų vakarą.

Teisėsaugininkų duomenimis, jis buvo nužudytas 2023-iųjų sausio 10-ąją tarp pusės dešimtos ir dešimtos valandos vakaro. Prieš tai nupjovus kiemo, į kurį auka buvo atsiviliota, vartų spyną. Ir išėjus pro juos pasitikti atvykusiojo vaidinant namo šeimininkus.

Ikiteisminio tyrimo metu kaltinamieji tyčiniu nužudymu dėl savanaudiškų paskatų prisipažino, kad šį nusikaltimą įvykdė būdami blaivūs ir viską iš anksto kruopščiai suplanavę.

Biografijos – iškalbingos

Jau tris kartus (būdamas aštuoniolikos – už seksualinį nepilnamečio asmens prievartavimą bei plėšimą, panaudojant šaunamąjį ginklą ar pagrobiant didelės vertės turtą, dar už poros metų – už nesunkų dviejų ar daugiau žmonių sveikatos sutrikdymą, o 2022-ųjų pabaigoje – už neteisėtą disponavimą kvaišalais be tikslo juos platinti bei nešaunamojo ginklo turėjimą) teistas E. Karinauskas ikiteisminio tyrimo metu savo kaltę pripažino pilnai. Verslininko nužudymas buvo įvykdytas vos už mėnesio po nuosprendžio už neteisėtą disponavimą kvaišalais bei nešaunamojo ginklo turėjimą. Už tai E. Karinauskui buvo skirtas areštas, kurį jis apskundė, todėl dar buvo paliktas laisvėje.

Egidijus Karinauskas/Regimanto Zakšensko nuotr.

Jau tris kartus, nepaisant jauno amžiaus, iki verslininko nužudymo buvo teistas ir N. Narimovas. Pirmą kartą prieš teismą dėl vagystės jis stojo, dar būdamas penkiolikos. Tačiau buvo tada atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės kaip nepilnametis. Vėliau N. Narimovo biografijoje atsirado dar du teistumai – dėl nesunkaus bei nežymaus sveikatos sutrikdymo. Už tai jam buvo skirtos bausmės, nesusijusios su laisvės atėmimu.

N. Narimovas savo kaltę pripažino tik iš dalies – kad tik smurtavo prieš verslininką, tačiau šį nužudė ne jis.

Nerijus Narimovas/Regimanto Zakšensko nuotr.

Iškraustę nužudytojo kišenes ir rankinę bei apžiūrėję jo automobilį, įtariamieji teigė radę tik kelis šimtus eurų. O pasisavintus aukos mobiliuosius telefonus tikino išmetę kartu su jo dokumentais į Nerį nuo tilto, esančio „Megos“ apylinkėse, bei į Drąseikų karjerą, besivėžindami jo automobiliu. Kol slidžiame Neveronių miško kelyje nepatyrė avarijos.

E. Karinauskas ir N. Narimovas buvo sulaikyti pernykštę vasario 8-ąją savo gyvenamose vietose. Ir nuosprendžio laukė suimti. Nors jau pirmajame šios bylos posėdyje teisme abu pareiškė norą būti paleistiems iš suėmimo – kad galėtų dirbti ir atlygintų nukentėjusiųjų pateiktus ieškinius. Tačiau bylą nagrinėjusi teisėjų Aurelijaus Rauckio, Linos Lesinskienės ir Aušros Vingilės kolegija tada pratęsė jų suėmimą dar trims mėnesiams. O vėliau – dar trims.

Kaltę pripažino, bet prašė švelnesnių bausmių

Duodamas parodymus teismui, N. Narimovas iš esmės pakartojo tą patį – kad pradėjo smaugti verslininką pirmas, tačiau po jo veiksmų auka, kurią perėmė E. Karinauskas, dar buvo gyva. Nors iš esmės tokiais savo parodymais N. Narimovas pripažino, kad dalyvavo nužudant į spąstus įviliotą verslininką.

E. Karinauskas savo kaltę pilnai pripažino ir teisme.

Pagal pareikštą kaltinimą teisiamiesiems grėsė laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20-ies metų arba iki gyvos galvos.

Kaltinimą šioje byloje palaikęs prokuroras Vytautas Gataveckas siūlė pripažinti N. Narimovą ir E. Karinauską pavojingais recidyvistais, nes naują ir labai sunkų nusikaltimą jie padarė dar neišnykus ankstesniems teistumams, kurių buvo ne vienas. Ir izoliuoti abu nuo visuomenės penkiolikai metų. Prokuroras siūlė teismui ir pilnai tenkinti nukentėjusiųjų pareikštus ieškinius, kurių bendra suma siekia vieną milijoną eurų.

Tačiau E. Karinausko ir N. Narimovo advokatai (pirmąjį gynė Violeta Naujokienė, antrąjį – Tomas Petkauskas) prašė nukentėjusiųjų ieškinius mažinti bei skirti jų ginamiesiems švelnesnes bausmes negu siūlė prokuroras. V. Naujokienė teigė, kad pilnai savo kaltę pripažįstantis E. Karinauskas dėl šios ją lengvinančios aplinkybėmis turėtų būti įkalintas ne ilgiau kaip dešimčiai metų.

Suteikus teisę į paskutinį žodį patiems teisiamiesiems, jie iš esmės antrino savo advokatams, prašydami švelnesnių bausmių.

Teismo verdiktas

Bylą nagrinėjusi jau minėta teisėjų A. Rauckio, L. Lesinskienės ir A. Vingilės kolegija šiandien paskelbė, kad pripažįsta E. Karinauską ir N. Narimovą pavojingais recidyvistais.

Tačiau skiria abiem pusmečiu trumpesnį įkalinimą negu prašė prokuroras – izoliuoja juos nuo visuomenės keturiolikai su puse metų.

Į minėtą laisvės atėmimo bausmę bus įskaitytas ir nuteistųjų praleistas laikas už grotų belaukiant nuosprendžio, t.y. vieneri metai ir pustrečio mėnesio.

Tačiau nužudytojo artimųjų ieškiniai tenkinti tik iš dalies. Priteistos sumos dėl patirtos neturtinės žalos (arba moralinis atlygis) – dešimt kartų mažesnės negu prašytos. Bendra jų suma nesiekia 100 tūks. eurų.

Didžiausia suma priteista velionio mamai, kuri atėjo į teismo posėdį, pasiramščiuodama lazdele. Visiems trims velionio vaikams priteistos beveik penktadaliu mažesnės sumos negu jų močiutei. O velionio seseriai – beveik perpus mažesnė suma negu mamai.

Tačiau ieškiniai dėl patirtos turtinės žalos tenkinti pilnai.

Šį nuosprendį dar galima per 20 dienų apskųsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kawenskas

Kawenskas  portretas
Pasodins du šūdus į cype ir alei laikys iki kaži kiek, o mokesčių mokėtojei mokės už juos 20 metų.... Ir kam to reik? Vistiek išeis supuvę atmatos...

kremacija

kremacija portretas
abu i krosni kedainiuose

v

v portretas
Nieko naujo. Valstybės vardu saugomi nusikaltėliai.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių