„European Energy“ žaliojo kuro gamyklos Kretingos rajone nestatys, tęsia vietos paieškas

Kretingos valdžiai nepritarus Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą, bendrovė sustabdė poveikio aplinkai vertinimą (PAV) Darbėnų seniūnijoje esančiame Auksūdžio kaime.

Vis dėlto bendrovės atstovai tikina tęsiantys gamyklai, į kurią ketinama investuoti 400 mln. eurų, tinkamos vietos paieškas bei vertinimus, o dėl investicijos galutinai žada apsispręsti kitais metais.

„Kretingos rajone PAV procedūras sustabdėme atsižvelgdami į (rajono – BNS) tarybos sprendimą dėl nepritarimo planuotai veiklai“, – komentare BNS teigė „European Energy“ biuro Lietuvoje vadovas Tadeušas Konkovskis.

Už tai, kad Kretingos rajone, Darbėnų seniūnijoje esančiame Auksūdžio kaime, netoli Palangos kurorto, nebūtų e.metanolio ir vandenilio pramonės, kovo pabaigoje balsavo 22 rajono tarybos nariai, susilaikė vienas, o prieš balsavusiųjų nebuvo.

Planuojamo projekto PAV procedūras bendrovė yra pradėjusi ir Akmenės rajone. Tačiau, anot „European Energy“ atstovo, bendrovė domisi ir vertina daugiau gamyklos statybai galimų vietų.

„Gamyklai tinkamų vietų vertinimas nėra baigtas, o galutinius sprendimus dėl gamyklos statybos Lietuvoje ir vietos pasirinkimo tikimės priimti  ateinančiais metais, kada bus baigti visi vertinimai“, – teigė T. Konkovskis.

Jis pabrėžė, kad galutinis sprendimas dėl investicijų į žaliojo kuro gamyklą Lietuvoje dar nepriimtas: „Bet manome, kad rinka gali būti patraukli tokiai veiklai, todėl anksčiau pradėjome gamyklai tinkamos vietos paieškas.“

„European Energy“ sausį pranešė ketinanti investuoti apie 400 mln. eurų į e.metanolio ir žaliojo vandenilio gamyklą Lietuvoje – įmonė iki šiol rinkosi vietą Kretingos ir Akmenės rajonuose. Galutinai ją parinkti numatoma 2025 metais, o pradėti veiklą 2028 metais. Pasak bendrovės, tai būtų galingiausia tokia gamykla Baltijos ir Skandinavijos šalyse.

Gamykla turėtų sukurti keliasdešimt naujų darbo vietų, ją statant būtų tvarkoma ir tos vietovės bei aplinkinių teritorijų infrastruktūra.

Tačiau iki šiol buvusių potencialių naujos gamyklos vietų – Kretingos bei Akmenės rajonų – bendruomenės nuogąstavo dėl būsimo projekto, jo galimo poveikio aplinkai ir sveikatai.

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius anksčiau BNS sakė, jog tarybos nepritarimą gamyklos statybai lėmė tai, jog investuotojai bei centrinės valdžios institucijos nekomunikavo nei su vietos gyventojais, nei su rajono savivaldybe.

Be to, anot jo, situaciją apsunkino ir Valstybės saugumo departamento (VSD) nacionalinių grėsmių ataskaitose anksčiau minėtų asmenų dalyvavimas rajono gyventojų susirinkimuose bei prieš gamyklos statybą nukreiptuose protestuose, taip pat Rusijos kontroliuojamų propagandinių kanalų dėmesys.

„European Energy“ pirmąją pasaulyje didelio masto e.metanolio gamyklą vysto Danijoje, jį turėtų pradėti veikti dar šiemet. Gamyklos produkcija bus naudojama kaip degalai pirmajam pasaulyje CO2 neutraliam krovininiam laivui „Laura Maersk“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kretingiskiai NETIKEKIT jokiais musu svolociu valdzioje pazadais, ar kalbom kad nestatys. Taip sako kad nuraminti ir kad nekeltumet triuksmo. Pamatysit viena grazia diena po keliu menesiu prie savo namu buldozerius ir minia statybininku. Jie galvoja kad lengvai apgaus vietinius aborigenus. Meluoja kad vietiniams bus darbo. B.y.b.y.s i subine vietiniams ir isdziuve suliniai, uztersta gamta ir kas minute vandenilines bombos sprogimo laukimo. Patikesit valdzios pasakom - mirtis jusu tevynei ir ateiciai. Lauk is Lietuvos globalistu korporacijos ir Vakaru nusikalteliai.

>anonimui

>anonimui portretas
nekyla klausimas, kodel butent pas mus ,ir butent Kretingoje? pas mus labai pigus is zemes greziniu vanduo, o jo reiks daug, daug. gelinti juros vandeni Danijoj per brangu, oci pigu ir neribotai. dabar apie darbo vietas: viska pasistatys patys danu inzinieriai ir mechanikai, nebent tik pastatus Lietuvos rangovas. pastacius, inzinieriai suprogramuos ir isvaziuos i savo ofisus nuotoliniu budu valdyti gamyba. paliks pradziai pora mechaniku ,jei kartais koki davikli ar sklende pareguliuoti. po to ir tie isvaziuos i naujus objektus. priims viena,du aborigenus priziureti teritorija- tie net i gamybines patalpas negales uzeiti. jei kas suges-inzinieriai pamatys ,ir atsius savus mechanikus su atsarg. dalim. net joks Kretingos elito nepateks ten dirbti. bustu ir nieks nesinuomos. Kretinga gaus kelis eurus mokesciu. valstybe pasigailetinus centus uz siurbiama vandeni ir keliu prieziura nuo sunkiasvoriu cisternu. vien zo nieko gero. betgi Danijoj yra savo vandens(atspr. jis ten brangus, )

Anonimas

Anonimas portretas
kodėl lietuva neturi atominės elektrinės o todėl kad maskva nenorėjo kad ji čia būtu vot ir nėra taip bus ir su gamykla ,maskva nenori lietuva turi klausyt ir vykdit nurodymus .
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių