Klaipėda puošiasi šventėms

Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių puošmenų – kiškiai arba vazos su ant šakelių pakabintais dekoratyviniais, spalvotais kiaušiniais.

Šviečia įvairiomis spalvomis

Pietinėje miesto dalyje klaipėdiečiai velykiškai puošiasi ir savo daržus. Neringos kvartale prie vieno Šilutės plente esančio daugiabučio matyti trys vazonai, o juose – ne tik augalai, bet ir kiškius primenantys kiaušiniai.

O Klemiškės ir Joniškės gatvių sankryža jau ne vienerius metus puošiama iš medžio drožlių plokščių išpjautais margučiais. Šiemet klaipėdiečiai jų pagamino ir išpuošė net 28.

Veikiausiai didžiausia velykinė puošmena Klaipėdoje – prie Žvejų rūmų esanti instaliacija. Pasak šių rūmų direktorės pavaduotojos Emilijos Medutės, idėjos sumanytojai – Žvejų rūmų darbuotojai.

Tradicija: Klemiškės ir Joniškės gatvių sankryža kasmet puošiama margučiais. „Facebook“ paskyros „Paupiai. Klaipėda“ nuotr.

„Tie kubai pas mus nuo Klaipėdos šimtmečio renginių. Moliūgų šventei ant jų buvo išdėlioti moliūgai. Stengiamės daiktus naudoti antrą kartą, jų neutilizuoti. Gavosi, kas gavosi – zuikis žvejys tarp kiaušinių. Vakare ši instaliacija šviečia įvairiomis spalvomis“, – pasakojo E. Medutė.

Gavosi, kas gavosi – zuikis žvejys tarp kiaušinių.

Mada atkeliavo iš užsienio?

Anot E. Medutės, klaipėdiečiai džiaugiasi, kad pietinėje miesto dalyje pagaliau yra naujovių.

„Žmonės atkreipia dėmesį. Klaipėdoje Velykoms nelabai kas puošiasi, nėra tos tradicijos, tad gal po truputį miesto puošybos tradiciją įvesime. Kiek girdėjome atsiliepimų, žmonėms patinka, kad kažkas šitoje miesto dalyje atsiranda“, – sakė pašnekovė.

Instaliacija gyventojai ir svečiai galės grožėtis iki Atvelykio.

Žvejybos uosto rajone prie daugiabučio namo pastebėtas medis, apkarstytas dekoratyviniais kiaušiniais.

Klaipėdos savivaldybės Etnokultūros centro edukacinės veiklos koordinatorė Vaida Vičinskienė atkreipė dėmesį, kad ši tradicija į Klaipėdą veikiausiai atėjo iš užsienio šalių.

„Dabar tai labai populiaru, įvairiuose miesteliuose taip daroma. Tokio fakto nėra užfiksuota, kad mūsų ankstesnės kartos taip darytų. Čia yra ne lietuviška, o tiesiog iš užsienio atkeliavusi į Lietuvą mada“, – sakė V. Vičinskienė.

Susidomėjimas neblanksta

Pasak V. Vičinskienės, lietuviai prieš Velykas ypač mėgsta tvarkytis namus, juos visaip švarinti ir gražinti, o ant stalų pasidėti įvairius žalius augalus, simbolizuojančius pavasarį.

Kūryba: kai kurie klaipėdiečiai velykiškai pasipuošia ir savo daržus. „Facebook“ paskyros „Paupiai. Klaipėda“ nuotr.

Be to, margučių marginimo tradicija, bėgant metams, nepraranda klaipėdiečių susidomėjimo. Į kiaušinių marginimo užsiėmimus atėjo beveik 70 klaipėdiečių, tarp jų – ir užsieniečių.

„Matome labai didelį susidomėjimą. Porą savaitgalių kvietėme šeimas į dirbtuves marginti margučius vašku. Bent penkias grupes sukvietėme dalyvauti. Taip pat rengėme edukacinius užsiėmimus moksleiviams, nes norime priminti jauniesiems klaipėdiečiams apie mūsų šventes. Kadangi vaikučiai mažesni, kvietėme marginti medinius kiaušinius ir pasipraktikuoti tradicinius raštus. Margučių marginimas tikrai neblanksta. Ir per Atvelykio šventę būna pilnos dirbtuvėlės kiaušinių margintojų ir ridentojų“, – pasakojo V. Vičinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsimenam

Atsimenam portretas
Dudorius juoda aikste atremontavo vaikams

Šlykštus buvo laikotarpis

Šlykštus buvo laikotarpis portretas
Dudoriaus neatsimenam akcentu

.

. portretas
visiems dar neparsiusiems "buchalteriams"- ne tik pinigais esame gyvi. jei gabus- paskaiciuokite kokia pridetine verte duos sis grazus Klaipedos akcentas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių