Klaipėdiečiai aktyviai mokosi užsienio kalbų: tarp aktualių – ir turkų kalba

Klaipėdiečiai aktyviai mokosi įvairių kalbų, o populiarumo viršūnėje šiuo metu – anglų kalba. Tačiau ne mažiau aktualios ir ispanų, prancūzų ir net turkų kalbos.

Moko jauna savanorė

Visi užsiėmimai vyksta nemokamai Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje.

Bibliotekos direktorė dr. Laura Juchnevič pasakojo, kad šiuo metu klaipėdiečiai itin susidomėję turkų kalbos ir kultūros pažinimu, šiuos užsiėmimus anglų kalba veda savanorė iš Turkijos Sule Basci.

„Sulaukėme užklausų ir skambučių, ar bus turkų kalbos pamokos. Sule tai buvo iššūkis. Ji yra jauna savanorė, kuri domisi kultūrine veikla, bet ji ėmėsi to iššūkio, tad subūrėme pažintinį turkų kalbos klubą. Sule pagrindinis tikslas – supažindinti su Turkijos kultūra, pristatyti aktualijas ir tai parodyti per kalbos grožį. Į šį klubą ateina ir nuolatiniai klubo lankytojai, ir nauji“, – sakė L. Juchnevič.

Dr. Laura Juchnevič. G. Putnaitės nuotr.

Sulaukėme užklausų ir skambučių, ar bus turkų kalbos pamokos.

Užsiėmimų metu aptariamos įvairios temos, lankytojai mokomi pagrindinių frazių, kuriomis galima susikalbėti, pavyzdžiui, išvykus į poilsinę kelionę į Turkiją.

Nori susikalbėti su anūkais

Šioje bibliotekoje galima išmokti ar patobulinti ir kitų kalbų įgūdžius.

Amerikos skaitykla išnaudojama anglų kalbos klubų veiklai. Čia vyksta anglų kalbos mokymai pradedantiesiems ir anglų kalbos klubas vyresniems žmonėms.

Pasak L. Juchnevič, anglų kalba labai aktuali tiems, kurių vaikai ir anūkai gyvena užsienyje, su kuriais susikalbėti lietuviškai kyla keblumų.

„Klubas ganėtinai populiarus, žmonės įsidrąsina, ateina, gali būti ir nulinis kalbos mokėjimo lygis. Taip pat siūlome anglų kalbos klubą jaunimui. Dažniausiai temos, kuriomis diskutuojama, susijusios su aktualijomis, informacijos, medijų raštingumu, demokratijos klausimais, vertybių dalykais“, – kalbėjo direktorė.

Anglų kalbos moko ir iš LCC universiteto atvykę studentai.

Amerikos skaityklą atrado ir Klaipėdoje gyvenančių ukrainiečių bendruomenė. Čia vyksta jų susitikimai, plėtojama klubo veikla. Būtent čia ukrainiečiai mokėsi ir lietuvių kalbos.

Viena populiariausių – ispanų

Pagal Europos solidarumo korpuso programas beveik kiekvienais metais į biblioteką atvyksta savanoriai. Pernai čia viešėjo ukrainietė, dar anksčiau būta svečių iš Sakartvelo, Ispanijos.

„Epizodiškai supažindiname žmones su įvairių kalbų ir kultūrų specifika per skirtingas klubines veiklas. Bibliotekoje yra tokia tradicija. Tiesą sakant, ir lietuvių gestų kalbą mes, bibliotekininkai, esame mokęsi ir gyventojams rengėme šiuos mokymus“, – tikino L. Juchnevič.

Viena populiariausių kalbų kurį laiką buvo ispanų. 2016 ir 2018 m. bibliotekoje būta savanorių būtent iš Ispanijos.

„Bet pati populiariausia – anglų. Klaipėdiečiai labai domisi šios kalbos kursais. Pastebime, kad daug kas moka vokiečių kalbą, tad norėtų įgyti ir anglų kalbos žinių. Šia kalba turime net keletą skirtingų klubų“, – sakė bibliotekos direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kas tas srakatvelas kur randasi

Pakrante

Pakrante portretas
Su tokia daktare ir aš norėčiau pasimokyti turkų kalbos !

A gerai

A gerai portretas
Turkai nurunge vatos šovinistus
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių