Pratybose – prezidentų desantas

Klaipėdoje penktadienį po vidurdienio virš centrinės miesto dalies skrido naikintuvai, ratus suko kariniai sraigtasparniai, krantine važinėjo kariški motociklai, keturračiai, o Dangėje plaukiojo karinės valtys.

Sykiu veikė lenkai ir lietuviai

Šiuo metu Lietuvoje vyksta tarptautinių specialiųjų pajėgų pratybos „Stiprūs ir vieningi 2023“. Klaipėdoje šiose pratybose dalyvauja Lietuvos ir Lenkijos specialiųjų pajėgų vienetai. Iš jų suformuotas jungtinis specialiųjų operacijų eskadronas „Aitvaras“.

Uostamiestyje penktadienį lankėsi Lietuvos ir Lenkijos Respublikų prezidentai Gitanas Nausėda ir Andrzejus Duda. Jie stebėjo parodomąją operaciją.

Pagal pratybų scenarijų, priešo pajėgos, įsiveržusios į Lietuvos teritoriją, užėmė dalį Klaipėdos. Lietuvos kariuomenė kartu su sąjungininkais sustabdė priešo pajėgų tolesnį skverbimąsi Dangės upe.

Priešą vaidinusios pajėgos buvo užėmusios kritine infrastruktūra pavadintą pastatą. Šio objekto sunaikinimas, pasak scenarijaus, galėjo turėti ilgalaikį neigiamą efektą civiliams ir aplinkai.

Jungtinis specialiųjų operacijų eskadronas „Aitvaras“ turėjo suduoti greitą ir netikėtą smūgį priešams ir neleisti įvykdyti teroro išpuolio.

Sveikinosi su klaipėdiečiais

Karinius veiksmus stebėjo ne tik gausi Lenkijos prezidentą lydinti delegacija, bet ir paprasti klaipėdiečiai. Kitame Dangės krante pasirodė uniformuoti, ginkluoti vyrai, netrukus virš galvų praskrido du naikintuvai, pasirodė sraigtasparniai, kurie ant pastato stogo išlaipino mūsų kariškius.

Į įvykio vietą atskubėjo lenkų ir lietuvių karinės valtys, pilnos ginkluotų karių. Per kelias akimirkas jie išlipo į krantą ir užėmė pastatą, kuriame buvo „priešai“, viduje girdėjosi šūviai ir sprogimai.

Demonstracija užtruko vos 15 minučių.

Vėliau Lietuvos karine valtimi G. Nausėda ir A. Duda buvo nuplukdyti pasisveikinti su klaipėdiečiais.

Pratybos ir atgrasymo būdas

G. Nausėda pasakojo, kad karinės pratybos yra praktinis įgyvendinimas to, dėl ko sutarta su A. Duda politiniu lygmeniu.

„Karinis Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas stiprėja, reguliarios karinės pratybos intensyvėja, mūsų karių sąveika auga akyse. Artimiausiu metu bendrų Lietuvos ir Lenkijos karių pratybų bus tik daugiau. Jose turime unikalią galimybę išbandyti tai, kas sutarta teoriškai. Ypač svarbu suprasti labai aiškią tikslų hierarchiją, sprendimų algoritmą, ir tuo šiandien turėjome progą įsitikinti, – kalbėjo Lietuvos Prezidentas. – Smagu kartu su Lenkijos prezidentu paliudyti ne tik asmeniškai abiejų šalių karinių pajėgų, bet ir abiejų tautų ryžtą veikti kartu ir bendrai atsakyti į bet kokių agresorių užmačias.“

Bendraudami su žurnalistais A. Duda ir G. Nausėda atskleidė, kad prieš NATO viršūnių susitikimą kartu su Latvijos prezidentu Egilsu Levitsu pasirašė laišką, kuriuo kreipėsi į NATO generalinį sekretorių Jensą Stoltenbergą bei Aljanso valstybių ir vyriausybių vadovus dėl įvykių Baltarusijoje keliamos grėsmės.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas patikino, kad pratybos Klaipėdoje vyksta neatsitiktinai, Klaipėda – svarbus logistinis kelias.

Pasak ministro, panašios pratybos mieste yra ne tik pasirengimas grėsmėms, bet ir labai veiksminga atgrasymo priemonė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komiška

Komiška portretas
Tos pripučiamos valtys Dangėje su labai rimtais kariškiais atrodė komiškai. Jei jau norima parodyti kad esame jūrinė valstybė, tai pratybas bent jau Kuršių mariose su kariniais laivais organizuokite, o ne su pripučiamom valtimis,, kurios tinka tik meškeriojimui.

nubet

nubet portretas
tai tas haholskas pisdukas atvaziuos ar kaip ce?

man čia žiūrint į tuos du išpisgalvius mintis

man čia žiūrint į tuos du išpisgalvius mintis portretas
tokia kilo, jei jie čiulpia žydų sukurtai valstybei, o mes žinom žydus kaip nuluptus, tai paskelbiam karą amerikai, kurios pagalbos tiek metų laukė mūsų partizanai ir tikėdamiesi žuvo miškuose ir miesteliuose
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių