A. Vaitkus: politikuoti nereikėtų

Klaipėdos savivaldybė rengiasi steigti naują Paliatyviosios pagalbos dienos centrą vaikams. Tokį centrą numatoma įkurti J. Karoso gatvėje, šalia Vaikų ligoninės, pritaikant buvusį konsultacinės poliklinikos pastatą. Kūdikių namai, kuriuose iki šiol buvo teikiama paliatyvioji slauga, ir toliau veiks. Čia ir toliau bus teikiama reabilitacija raidos sutrikimų turintiems vaikams, socialinė globa ir daugelis kitų svarbių paslaugų.

Kurs naują centrą

Paliatyviosios pagalbos centro įkūrimas šalia ligoninės atvers galimybes komandoje dirbti reikiamų specializacijų medikams iš stacionaro, suteikti skubią medicinos pagalbą esant kritiniams atvejams.

Tuo metu Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, kur šiuo metu teikiamos kai kurios paliatyviosios pagalbos paslaugos, atsivers daugiau erdvės kitų vaikams reikalingų paslaugų plėtrai.

Galimybė steigti naują paliatyviosios pagalbos dienos centrą vaikams atsirado Sveikatos apsaugos ministerijai numačius finansavimą iš ES fondų.

Labiausiai nustebino politikavimas šiuo klausimu. Manyčiau, kad tai yra didžiausias cinizmas.

Pagal nustatytas sąlygas, paliatyviosios pagalbos centras Klaipėdos apskrityje gali būti steigiamas vienas ir būtent Klaipėdos mieste, tam skiriant 652 tūkst. eurų ES lėšų.

Anot Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus, dar pernai pradėta mąstyti, kur ir kaip būtų galima steigti tokį centrą.

Pagal nuostatus, projekto partneriu gali būti sveikatos priežiūros įstaiga, turinti licenciją teikti stacionarinės paliatyviosios pagalbos asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Arvydas Vaitkus. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tokią licenciją turi Klaipėdos vaikų ligoninė, kuri ir pasirinkta projekto partnere.

Kūdikių namai šios licencijos neturi, nors čia ir buvo suplanuota plėtra bei tam numatytos milijoninės lėšos.

Susidūrė su dilema

Mero teigimu, pernai pavasarį pradėjus dirbti naujai miesto valdžiai, rasta gana sudėtinga situacija, kalbant apie Kūdikių namų projektą „Paslaugų vaikams su negalia ir jų šeimoms plėtra Klaipėdos regione“.

Šis projektas, pagal Kūdikių namų sutartį su Centrine projektų valdymo agentūra (CPVA), turėjo būti įgyvendintas nuo 2021 metų balandžio 23 d. iki 2023 birželio 30 d.

Tačiau pernai balandžio pabaigoje, naujai savivaldybės vadovybei atlikus nuodugnią vykdomų pažangos projektų peržiūrą, paaiškėjo, kad likus vos porai mėnesių iki oficialios projekto pabaigos, dar tik buvo vykdomi rangos darbų viešieji pirkimai.

Tai reiškė, kad norint gauti ES finansavimą, per kelis mėnesius ne tik turėjo būti baigtos procedūros, bet ir atlikti visi statybiniai darbai, įsigyta įranga.

Taip pat paaiškėjo, kad skaičiuojamoji projekto įgyvendinimo kaina yra beveik daugiau nei dvigubai didesnė nei numatyta sutartyje su CPVA.

Sutartyje su CPVA fiksuota sutarties vertė – 3,9 mln. eurų, iš jų 3,5 mln. turėjo būti finansuota ES ir valstybės biudžeto lėšomis.

Tačiau techninio projekto dokumentacijoje nurodyta skaičiuojamoji kaina jau sudarė 8,9 mln. eurų.

Vykstant rangos darbų pirkimo procedūroms, paaiškėjo, kad ir už tokią kainą rangovai projekto įgyvendinti neapsiimtų – pagal pasiūlymus projekto įgyvendinimas būtų brangęs iki 10,2 mln. eurų.

Projektą teko stabdyti

Tai reiškė, kad net ir gavus ES finansavimą, o tai buvo visiškai nerealu dėl besibaigiančio projekto termino, savivaldybė iš miesto biudžeto dar būtų turėjusi rasti papildomus 6,7 mln. eurų.

Projektą vykdė ne savivaldybė, o pati įstaiga.

Tokia praktika taip pat esą nebuvo teisinga, nes dideli infrastruktūriniai projektai reikalauja projektų administravimo kompetencijų, kurių pačios įstaigos neturi.

„Maža to, tame naujame komplekse reikėtų daug naujų darbuotojų ir kasmet jų bei naujų patalpų išlaikymas miestui kainuotų dar nuo 600 tūkst. iki 1 mln. eurų. Vadinasi, vien patalpų pastatymui 10 mln. neužtektų, tai mums sukėlė didelį rūpestį“, – kalbėjo meras.

A. Vaitkaus teigimu, iki projekto pabaigos įgyvendinimo likus dviem mėnesiams, 3 mln. eurų ES lėšų panaudojimas buvo visiškai neįmanomas.

„Teko visą projektą stabdyti ir galvoti, ką daryti toliau. Mums apsispręsti padėjo Sveikatos apsaugos ministerijos šių metų vasarį nustatyti nauji normatyvai paliatyviųjų paslaugų teikimui ir kvietimas 10-iai savivaldybių steigti paliatyviųjų paslaugų dienos centrus vaikams ar suaugusiesiems tose sveikatos įstaigose, kurios turi stacionaro licenciją. Paliatyviąja slauga nuo 2030 metų galės užsiimti tik tos įstaigos, kurios atitiks keliamus naujus reikalavimus pagal naujausius normatyvus. Tokiam vaikų dienos centrui įkurti reikiamą licenciją turi tik Vaikų ligoninė. Sunkiomis ligomis sergantiems vaikams visada bus pasiruošusi paslaugas suteikti stacionaro komanda: onkologas, skausmo specialistai, o esant kritiniams atvejams visada bus užtikrinama galimybė pasinaudoti reanimacijos paslaugomis. Be to, šalia paliatyviosios slaugos dienos centro, kituose dviejuose aukštuose bus įrengtos vaikų reabilitacijai reikalingos vandens procedūros, baseinas, ko labai trūksta. Tai yra viename pastate įgyvendinsime du projektus, baseinui ir kitoms reabilitacijos paslaugoms patalpas įrengdami iš savivaldybės biudžeto. Paliatyviosios pagalbos centro įrengimas ir vaikų reabilitacijai patalpų įrengimas su vandens procedūromis Klaipėdos vaikų ligoninėje kainuos nepilnus 2 mln., o ne 10 mln. eurų, kiek planuota investuoti į Kūdikių namus“, – teigė A. Vaitkus.

Vaikų ligoninės buvusios konsultacinės poliklinikos pastatą J. Karoso gatvėje esą galima nesunkiai pritaikyti paliatyviajai pagalbai, įrengiant liftą, Priėmimo skyrių, kitas patalpas.

Cinizmas – politikavimas

Meras tikisi, kad neįgalius vaikus auginantys tėvai supras šių paslaugų perkėlimą iš Kūdikių namų Giruliuose į miesto centrą, prie pat Vaikų ligoninės, kur, reikalui esant, bus suteikta visa būtina medicininė pagalba.

„Mane labiausiai nustebino politikavimas šiuo klausimu. Manyčiau, kad tai yra didžiausias cinizmas. Nereikėtų čia daryti politikos. Atsakingai pareiškiu, kad niekada niekaip nebuvo kalbama apie Kūdikių namų patalpų pardavimą. Būtent tai gąsdina tėvus labiausiai, bent jau taip sprendžiu iš informacijos, kurią esu gavęs“, – pabrėžė meras.

A. Vaitkus patikino: iš 10 paslaugų, kurios dabar teikiamos Kūdikių namuose, paliatyviąją pagalbą perkėlus į Vaikų ligoninę, likusios devynios ir toliau bus teikiamos Kūdikių namuose.

„Ar įstaiga išsilaikys, teikdama likusias paslaugas, abejonių neturėtų kilti, nes jų teikiamų paslaugų poreikis yra milžiniškas. Tai ne kartą esu aptaręs ir su regiono merais, su kuriais ir toliau ieškosime sprendimų, kaip tenkinti augantį šių paslaugų poreikį. Reikia atnaujinti ir pagrindinį pastatą, įstaiga jau dabar skaičiuoja sąmatas pastato atnaujinimo darbams. Taigi, Giruliuose paslaugos vaikams buvo ir bus“, – kalbėjo A. Vaitkus.

Planuojama paslaugų plėtra

Meras teigė, prieš porą savaičių lankęsis Kūdikių namuose, kur susitiko ir su darbuotojais, ir su čia paslaugas gaunančių vaikų tėvais.

„Patikinau vadovus ir personalą, kad apie jokius patalpų pardavimus, įstaigos išskaidymą ir darbuotojų atleidimus kalbų nėra“, – tvirtino meras.

Nors paliatyvioji pagalba vaikams ateityje bus teikiama centre šalia ligoninės, tai nereiškia, kad Kūdikių namai miestui tampa nebereikalingi.

Čia teikiamos kitos ypač aktualios paslaugos – reabilitacija raidos sutrikimų turintiems vaikams, socialinė globa ir daugelis kitų svarbių paslaugų.

Galimybės perkelti arba naikinti šias paslaugas savivaldybėje nesvarstomos, atvirkščiai – planuojama tik šių paslaugų plėtra.

Kalbant apie paliatyviąją pagalbą, tokių paslaugų poreikis yra didžiulis ne tik mieste, bet ir visame regione, todėl, siekdama pagerinti situaciją, Klaipėdos savivaldybė ir imasi steigti naują paliatyviosios pagalbos centrą šalia ligoninės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sakau visiems

Sakau visiems portretas
Atsipeikėkit. Dėl Žemaitaičio. Šitas farsas su jo nuteisimu YRA SUSIDOROJIMAS su seimo nariu, jo pašalinimas iš konkurencijos ir mokomasis spektaklis. Kad kiti žinotų kas bus jei nenusilenksi seimo daugumos korupcijai, oi pardon, VALDANČIOSIOS DAUGUMOS KOALICIJAI, o ypač landzbergynui. Taip ,,suėdė" gražulį, taip galvojo suėst ir Žemaitaitį. Bet jis netoks.Jis kietas. Plikom rankom nepaimsi - turi juridinį išsilavinimą, yra gudrus ir turi pinigų. Čia ne koki ubagėlį ar mėmę nusodint ir pasodint:D)

O ir šiaip kritinio mąstymo nerasta ...

O ir šiaip kritinio mąstymo nerasta ... portretas
Partija NENUTEISTA , partijos lyderis gali kandidatuoti į prezidentus , partija gali dalyvauti seimo rinkimuose ( Nemuno aušra ) , t.y . jokia " teisė ar teisės aktai " nedraudžia , o jūs norite , kad Klaipėdos meras taptų viršesnis už visus teisės aktus, kurie galioja LR ? Konservatorių daugumos + liberalių seimo balsais seime liko " dirbti " ir tos pačios politinės korupcijos byloje nuteistas seimo narys iš Darbo partijos , " dirba " iš kalėjimo ! Jūs pradžioje galvokite ką renkate į seimą , jei likęs tik toks " patryyyyjotų padorumas " .

Smegenų nerasta ?

Smegenų nerasta ?  portretas
Jei Žemaitaitis gali kandidatuoti į seimą su partija , kodėl meras turėtų jaudintis dėl taryboje dirbančių šios partijos atstovų ? Konservatoriai seime net dėl NUTEISTOS partijos Liberalų sąjūdis nesijaudino , seimo pirmininkė nuteistos partijos pirmininkė ir ?
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių