LAT skelbs sprendimą buvusio teisėjo V. Bavėjano byloje

  • Teksto dydis:

Išplėstinė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjų kolegija antradienį skelbs sprendimą už piktnaudžiavimą nuteisto buvusio Apeliacinio teismo teisėjo Valdimaro Bavėjano byloje.

Ši byla LAT nagrinėjama pagal Generalinės prokuratūros prokurorės ir V. Bavėjano advokato skundus.

Buvęs teisėjas anksčiau yra sulaukęs skirtingų nuosprendžių – 2022 metų vasario 28 dieną Šiaulių apygardos teismas V. Bavėjaną išteisinto dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir prekybos poveikiu, o pernai vasario pradžioje Lietuvos apeliacinis teismas jį pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo bei skyrė jam 19 tūkst. eurų baudą. Dėl prekybos poveikiu jis liko išteisintas.

V. Bavėjano draugas Valys Venslovas abiejuose teismuose išgirdo išteisinamąjį nuosprendį.

Apeliacinis teismas nurodė, kad kriminalinės žvalgybos duomenys gauti laikantis įstatymo reikalavimų, todėl gali būti laikomi įrodymais.

Šio teismo teigimu, prieš tai bylą nagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas nepagrįstai konstatavo, jog V. Bavėjano pokalbiai gali būti vertinami kaip tarnybiniai pažeidimai, nes eksteisėjas susitiko su V. Venslovo gynėja, kalbėjo dėl kyšio perdavimo. V. Bavėjanas žadėjo padėti paveikti bylą nagrinėsiantį teisėją, apeiti bylų skirstymo taisykles.

Bylos duomenimis, eksteisėjas, siekdamas neteisėtu būdu padėti savo vaikystės draugui V. Venslovui, konspiratyviai susitikinėdamas su juo bei šio gynėja, aptarinėjo V. Venslovo baudžiamosios bylos eigą, konsultavo ir patarinėjo dėl apeliacinio skundo turinio. Be to, pasinaudodamas tarnybine padėtimi, jis žadėjo padėti apeiti bylų skirstymo Lietuvos apeliaciniame teisme taisykles, už atlygį paveikti šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką, kad byla būtų paskirta V. Bavėjano pageidaujamam teisėjui. Tartasi dėl 10 tūkst. eurų kyšio, taip pat žadėta paveikti bylą nagrinėsiantį teisėją, rinkta informacija apie bylą.

Ši byla yra atskirta iš platesnės vadinamosios korupcijos teisinėje sistemoje bylos, kuri nagrinėjama Kauno apygardos teisme.

2019 metų vasarį V. Bavėjanas, kaip ir dar keletas korupcija įtartų teisininkų, buvo suimtas ir uždarytas į tuometinį Lukiškių kalėjimą.

V. Bavėjanas dar 2019 metų rudenį atleistas iš pareigų kaip savo poelgiu pažeminęs teisėjo vardą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių