Š. Narbutas – tik vienas iš daugelio: Strasbūro teismo pagrūmojimai Lietuvos teisėsaugai

  • Teksto dydis:

Pernai iš 22 Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) išnagrinėtų bylų prieš Lietuvą šešiose nustatyti pažeidimai, nurodoma ataskaitoje.

Kaip rašoma trečiadienį išplatintame Teisingumo ministerijos pranešime, iš jų dar devynios bylos išspręstos nenustačius Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos pažeidimų, o keturios bylos užbaigtos kaip nepriimtinos (neatitinkančios priimtinumo kriterijų), trys bylos išbrauktos iš bylų sąrašo pareiškėjams atsisakius skundo ar nebepalaikant peticijos.

Pasak Atstovavimo Lietuvos valstybei EŽTT ir Jungtinių Tautų komitetų bylose 2023 metų veiklos ataskaitos, pernai teismui buvo pateikti 364 skundai prieš Lietuvą. 19 iš jų buvo atmesti dėl netinkamai užpildytų dokumentų, likusieji patenka į skundų patikrinimo sistemą, pagal kurią EŽTT įvertina skundų pagrįstumą ir priimtinumą.

2022 metais tokių skundų buvo 431, o 2021-aisiais – 453.

Problemos daugeliu atveju atsiranda būtent dėl žmogiškumo stokos.

Ataskaitą pristatęs Lietuvos nuolatinis atstovas EŽTT Ričardas Dzikovičius sakė, kad pernai Lietuvos gyventojai pateikė mažiausiai skundų per pastarąjį dešimtmetį.

Vis dėlto vertinant skundų prieš Lietuvą ir šalies gyventojų skaičių santykį, Lietuva išlieka viena dažniausiai į EŽTT akiratį patenkančių valstybių. 

Portalas kauno.diena.lt primena, kad visai neseniai pergalę Strasbūro teisme pasiekė galutinai COVID-19 reagentų byloje išteisintas verslininkas, visuomenininkas Šarūnas Narbutas. Anot EŽTT, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai, prokuratūra ir teismai padarė aibę pažeidimų.

 

 

Kaip paskelbė Strasbūro teismas, byloje „Narbutas prieš Lietuvą“ nustatyti keturių straipsnių pažeidimai: dėl neteisėto sulaikymo, teisės į laisvę ir saugumą, teisės į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą, neproporcingo nuosavybės teisės apribojimo.

„Ko dažniausiai trūksta, tikriausiai jaučiame mes visi, – teisingesnio požiūrio, įsigilinimo į žmogaus situaciją, jautrumo. Problemos daugeliu atveju atsiranda būtent dėl žmogiškumo stokos“, – Lietuvos teisinės sistemos skaudulius portalui kauno.diena.lt yra vardijęs buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Visą straipsnį apie Strasbūro nustatytus pažeidimus byloje „Narbutas prieš Lietuvą“ skaitykite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

slykstu

slykstu portretas
Kiek dar demonstruosit ir rasysit ,,ROMANUS'' apie si veikeja kiek dar tyciosites is skaitytoju Lietuvos gyventoju Slykstu kada PRISICIRKINES kazkoks veikejas tampa Valstybeje didvyriu ir skaitytojam slyksciai trukdoma laisvai skaityti publikuojama informacija nes pastoviai slyksciai kisami straipsniai apie viena ir ta pati ISGARSEJUSI veikeja Juodai slyksciai uzkniso

kaunietė

kaunietė portretas
Tai bent „visuomenininkas“!

ka ka

ka ka portretas
tai stepukuonis bus paskelbtas lt dydveriu?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių