Seimas kol kas nesvarstys naminukės legalizavimo

Nors Seimas antradienį turėjo svarstyti naminės legalizavimo klausimą, jis antradienio rytą netikėtai išbrauktas iš darbotvarkės. Tiesa, parlamentarai ginklų nesudeda – surinkus reikiamus parašus, klausimas vėl turėtų grįžti į Seimą.

Pasak įstatymo iniciatoriaus Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko Remigijaus Žemaitaičio, naminukės įteisinimą reglamentuojanti įstatymų pataisų grupė buvo išbraukta dėl to, jog nepraėjo pusė metų nuo paskutinių Seimo priimtų pataisų – pagal Seimo statutą, tokiu atveju arba turi būti daroma pusės metų pertrauka, arba įstatymą turi registruoti ne mažiau nei 29 Seimo nariai.

„Įstatymas išbrauktas iš darbotvarkės, nes reikia surinkti 29 Seimo narių parašus jį registruojant. Tai bandysime jį vėl teikti po kelių savaičių“, - žadėjo jis.

Parlamentaras tvirtino, jog legalizavus naminę, alkoholio suvartojimas nepadidėtų, mat ją varyti būtų leidžiama tik sertifikuotiems gamintojams, užsiimantiems ir kaimo turizmo verslu.

„Įstatymu būtų nustatomas leidžiamas gaminti kiekis, taip pat nustatoma, kad gaminti būtų leidžiama tik sertifikuotiems gamintojams. Tai būtų viena iš galimybių pareklamuoti kaimo turizmo sodybas, pritraukti daugiau turistų, kaip jau padarė Pasvalys ir Biržai, pristatydami alaus kelią. Latviai ir estai jau yra legalizavę naminės degtinės gamybą, tas dalykas yra paplitęs, matoma nauda – ten išnyko nelegalios prekybos taškai, ypač mažuose miesteliuose. Kitas dalykas – būtų numatyta atsakomybė asmenims, kurie viršys tą nustatytą kiekį ar kitaip nesilaikys įstatymo“, - dėstė jis.

Aktyviai kritikuojantis alkoholio gamybą ir pardavimą liberalizuojančius įstatymus Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininkas, konservatorius Antanas Matulas ir šįkart tikino – jei būtų priimtas toks įstatymas, jis, esą, ne tik prieštarautų dabartinės Vyriausybės programai, ypač Sveikatos apsaugos ministerijos numatytam priemonių planui, „bet ir bendrai logikai“.

„Jis atneštų didelės žalos Lietuvai, nes siūloma legalizuoti naminės degtinės gamybą nesukūrus jokio kontrolės mechanizmo. Be to, prisidengus paveldu (apskritai klausimas, kaip gali būti įtrauktas į paveldą produktas, kuris niekada nebuvo legalus) siūloma 50 procentu sumažinti akcizus visiems stipriems alkoholiniams gėrimams, taip pat ir samagonui, jei pagaminama ne daugiau 10 hektolitrų (1000 litrų) per metus. Jei toks įstatymas būtų priimtas, Lietuvos ateitis, ypatingai kaime gyvenančių žmonių, būtų pasmerkta. Būtų pašalinta visa administracinė atsakomybė už naminės gamybą, gabenimą, laikymą – sustabdžius automobilį, kuriame bus vežamas naminis alkoholis, išsiaiškinti jo kilmės - ar jis legalus, ar ne - bus neįmanoma. Be to, dar sumažinus 50 procentų akcizą, tokio alkoholio savikaina, taip pat ir galutinė kaina, bus labai maža. Kai tvirtinama priešingai, tai tėra teoriniai pamastymai žmonių, neturinčių jokios atsakomybės prieš savo valstybę. Belieka tikėtis, kad sveikas protas nugalės“, - dėstė parlamentaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

grazus

grazus portretas
aparatas, reik pasidaryt gera nuotrauka ir permeistrauti savaji :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių