Dešimt populiariausių knygų, kurias praėjusiais metais skaitė vaikai ir suaugusieji

  • Teksto dydis:

Metų pradžia tinkama skaičiuoti ir apibendrinti praėjusius metus. Leidykla „Alma littera“ išskyrė knygas, kurias 2023-iaisiais dažniausiai pirko skaitytojai. Vaikų knygų penketuko nepalieka mėgstami herojai – Kakė Makė ir Haris Poteris, o suaugusiųjų penketuke karaliauja istorinės knygos.

„Galime drąsiai sakyti, kad esame kurianti leidykla, nes net 40 proc. knygų, kurias parduodame, sudaro lietuvių autorių kūryba. Tai ypač ryšku, kai kalbame apie vaikų literatūrą, daugiau nei pusė mūsų leidyklos išleidžiamų vaikų knygų – lietuvių rašytojų ir iliustruotojų kūryba“, – sakė leidyklos kategorijų vadovė Rasa Jankauskaitė.

Itin populiari yra ir negrožinė literatūra – negrožinės literatūros kategorijoje tarp parduodamų knygų pusę pardavimo sudaro lietuvių autorių kūriniai, o temų plotis – nuo receptų, bendravimo psichologijos iki istorinės tematikos.

Vaikų ir jaunimo perkamiausių knygų penketukas

5. J. K. Rowling „Haris Poteris ir Išminties akmuo“

Penktojoje perkamiausių knygų vaikams ir jaunimui vietoje – daugybę metų leidžiamos „Hario Poterio“ serijos pirmoji knyga – „Haris Poteris ir Išminties akmuo“, kurią į lietuvių kalbą išvertė Zita Marienė. Nė vienai vaikų ir jaunimo literatūros knygai kol kas nepavyko pakartoti 2000-aisiais lietuviškai pasirodžiusių J. K. Rowling knygų sėkmės. Nuo pirmojo leidimo „Hario Poterio“ serijos knygų Lietuvoje parduota daugiau nei 300 tūkstančių egzempliorių, o 2023-iaisiais – 24 tūkstančiai egzempliorių.

4. S. Symes ir S. Warren Drimmer „Britannica. KODĖL?“

Ketvirtojoje vietoje – pažintinių knygų vaikams autorių Sally Symes ir Stephanie Warren Drimmer didžioji klausimų ir atsakymų knyga „Britannica. KODĖL?“. Kate Slater iliustruota enciklopedija atskleidžia, koks įdomus yra mokslo pasaulis, į kokius įdomius klausimus jis gali atsakyti. Mokslinė informacija knygoje pateikiama nesudėtingai. Į lietuvių kalbą enciklopediją išvertė Indrė Ivanauskaitė-Vindašiuvienė. Leidykla „Alma littera“ yra „Britannica“ enciklopedijų leidėja Lietuvoje.

3. M. Čepulis „Ana konda?“

Trečioji vieta perkamiausių praėjusių metų penketuko sąraše – gamtininko Mariaus Čepulio knyga „Ana konda?“. Gamtos fotografas, laidų vedėjas ir knygų apie gamtą autorius naujoje savo knygoje klausia taip, kaip klausia žemaičiai. Kviesdamas į kelionę po laukinę gamtą, pristatydamas daugybę laukinių gyvių ir gyvūnų, jis pasakoja apie tuos, kurie žmogui gali įkąsti, įgelti, įspirti, nudilginti ar dar kaip nors kitaip sužaloti. Knyga iliustruota autoriaus nuotraukomis.

2. A. Kmieliauskaitė-Borisevičienė ir A. Borisevičius „Gražiausios Džimbos dainelės vaikams“

Spalvotomis iliustracijomis papuoštą knygą apie draugystę, žaidimus ir pasaulį, kurioje viskas turi savo vietą ir laiką, „Gražiausios Džimbos dainelės vaikams“ sukūrė vaikų muzikos ir šokio studijos DŽIMBA įkūrėjai – muzikos pedagogė Agnė Kmieliauskaitė-Borisevičienė ir kompozitorius Andrius Borisevičius. Jiedu sako esantys labai laimingi, kad jų kurtos dainos vaikams gali skambėti nauju formatu – knygoje.

1. L. Žutautė „Kakė Makė ir magiška kelionė“ 

Vaikų pamėgtas personažas Kakė Makė nesitraukia iš lyderio pozicijų. Rašytojos ir iliustruotojos Linos Žutautės 2022 metais išleista paveikslėlių knyga „Kakė Makė ir magiška kelionė“ pasakoja apie dukros ir tėčio kelionę traukiniu. Iš nuobodulio jiedu ima kurti pasaką, kuri tokia įdomi, kad jos pasiklausyti ateina ir kiti traukinio keleiviai. Kakės Makės paveikslėlių knygos – itin populiari knygelių serija apie penkerių metų mergaitę, kuri mėgaujasi savo vaikyste ir bando pažinti ją supantį pasaulį! Jį pažindama knygų herojė susiduria su įvairiomis situacijomis ir iššūkiais: baime, pavydu, pykčiu, tinginyste.

Tarp dešimties perkamiausių knygų – Christopherio Lloydo „Britanica vaikų enciklopedija“, jaunimui skirta amerikiečių rašytojos Sarah J. Maas „Dyglių ir rožių dvaras“ bei naujausia šios serijos knyga „Sidabro liepsnų dvaras“, literatūros klasika – Antoine’o de Saint-Exupéry „Mažasis princas“, J. K. Rowling „Haris Poteris. Burtininkų almanachas“.

Suaugusiųjų perkamiausių knygų penketukas

Suaugusiųjų literatūros lauke, kaip teigia leidyklos „Alma littera“ kategorijų vadovė Aušra Kazanavičienė, pastaruoju metu taip pat aiškiai pastebimas susidomėjimas lietuvių autorių knygomis. Taigi, nieko nuostabaus, kad į pirmas penketuko vietas pateko lietuvių autoriai.

5. N. Haratischwili  „Aštuntas gyvenimas (Brilkai)“ 

Iš Sakartvelo kilusios rašytojos Nino Haratischwili romanas „Aštuntas gyvenimas (Brilkai)“ sukėlė daug šurmulio literatūros pasaulyje. Panašu, kad ir – Lietuvoje. Vokiškai parašytas, į lietuvių kalbą Vilijos Gerulaitienės išverstas romanas pasakoja apie XX amžiaus pradžioje Tbilisyje gyvenančią šeimą, kuriai sėkmę atnešė ypatingas karšto šokolado receptas. Istorinio epo gijos driekiasi nuo Tbilisio, Sankt Peterburgo ir Maskvos iki Berlyno, Vienos ir Londono, o pagrindinės herojės lūpomis pasakojama apie didelę, bet pasmerktą meilę, kuri lyg šokoladas – iš pradžių kvaitulingai saldus, paskui apkarsta.

4.K. Pišniukaitė-Šimkienė „Ant medinės lentelės II“.

Iš perkamiausiųjų sąrašo praėjusiais metais neiškrito 2022 metais išleista maisto tinklaraštininkės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės knyga „Ant medinės lentelės II“. Maisto tinklaraščio autorė, nuomonės formuotoja, maisto fotografė į antrąją savo knygą sudėjo viską, ką turi geriausia, – nuo patirties ir žinių apie subalansuotą mitybą iki pačių skaniausių patiekalų receptų. Ji tikra: šiuolaikiniam žmogui kasdieniai, paprasti receptai kur kas aktualesni nei išskirtiniai. Knygoje skaitytojams patiekiami subalansuoti savaitės vakarienių valgiaraščiai.

3. E. Laurinaitis „Žuvis vandenyje“ 

Praėjusių metų rudenį išleista gydytojo psichiatro, psichoterapeuto ir lektoriaus prof. dr. Eugenijaus Laurinaičio knyga apie sklandų bendravimą „Žuvis vandenyje“ skaitytoją veda per visus žmogaus gyvenimo etapus. Knygoje, kurią užrašė žurnalistė, rašytoja Meilė Jančorienė, pateikiama išsami bendravimo abėcėlė, kad nardydami it žuvys būtume sąmoningi ir atidūs, pažintume vandenis, po kuriuos plaukiojame: ar jie skaidrūs, auginantys ir teikiantys laimės? O jei žalingi ar sekinantys, kaip tai pakeisti?

2. E. Gudas, D. Jokūbaitis „Mėlynas kraujas“

2023 metų Vilniaus knygų mugės naujiena, neįtikėtino mugės lankytojų dėmesio sulaukusi dviejų istorijos gerbėjų, žodžio kišenėje neieškančių vyrų – kultūros istoriko Eimanto Gudo ir gido Donato Jokūbaičio parengta knyga iš perkamiausiųjų sąrašo nedingo visus metus. „Mėlynas kraujas“ supažindina su penkiomis įtakingiausiomis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės giminėmis – neatsiejama Europos elito dalimi. Knygos autoriai gyvai, su daugybe smulkmenų̨ ir gausybe iliustracijų piešia galingųjų Radvilų, Chodkevičių, Sapiegų, Pacų ir Tiškevičių giminių ir jų gyvenamojo laikotarpio paveikslą, aprašo jų dorą ir nedorą gyvenimą, konkurenciją, intrigas, meiles, azartiškai dėliojamus vaikų vedybų pasjansus. Negana to, charizmatiškasis gidas D. Jokūbaitis siūlo istoriko pasakojimą patirti patiems – pasivaikščioti įtakingais Lietuvos gimines menančiais maršrutais.

1.I.Skujaitė „Karo nuotaka“

Pirmoje perkamiausių knygų vietoje – debiutinis žurnalistės Ilonos Skujaitės romanas „Karo nuotaka“. Jis tapo ne tik atradimu tiems, kurie domisi Lietuvos istorijos peripetijomis, bet ir visišku bestseleriu. Knygos autorė pasakoja jauniausios Žygimanto Augusto sesers Kotrynos Jogailaitės gyvenimo ir meilės istoriją, vertą Holivudo ekranizacijos. Ivano Rūsčiojo laikais prie Baltijos jūros krantų kilęs lemtingas karas su Maskva šimtmečiams pakeitė ne tik Lietuvos, Lenkijos, Švedijos ir Livonijos likimus, bet ir jauniausios Žygimanto Senojo ir Karalienės Bonos Sforcos dukros Kotrynos gyvenimą. Tyli ir nepastebima, staiga ji tapo geidžiamiausia Europos nuotaka. Negana to, išgyvenusi karo siaubą, skurdą, valdovų beprotybę ir įkalinimą, Kotryna tapo mylima Švedijos karaliene, į Suomiją ir Švediją atnešusia Renesanso idėjų.

Nuo populiariausiųjų penketuko knygų visai nedaug atsiliko Akvilinos Cicėnaitės „Anglų kalbos žodynas“, bene skaitomiausios bibliotekose lietuvių rašytojos Irenos Buivydaitės romanas „Kas būtų, jei ...“, britų meno istoriko, profesoriaus Ernsto Hanso Gombicho „Meno istorija“, įkvepianti Holivudo aktoriaus Matthew McConaughey knyga „Žalia šviesa“ ir pasaulinis prancūzų biochemikės Jessie Inchauspé bestseleris „Gliukozės revoliucija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimantas V.

Rimantas V. portretas
Reklaminis skiedalas. Harispoteris seniausiai visiems nusibodęs, ir gerai - žalinga yra krauti vaikams į galvas prasimanytas žodžių bei šmėklų virtines. O "kakemakių" niekas neperka, taip tos per prievartą brukamos knygelės ir guli prekybos centruose su visiškai negabiai, nuo kartoninio šablono perpiešiama negyva marmūze
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių