- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šylant orams daugelis susirūpiname, ką dėti į savo lėkštes: kuo paįvairinti mitybą ar ko atsisakyti, siekiant atgauti buvusias formas. Anot sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, norintiems pavasarį maitintis sveikiau, yra ko pasimokyti iš senolių, kurie iki Velykų griežtai laikėsi pasninko tradicijų. Daržovės, žuvis, grūdai ir kuo mažiau riebių patiekalų – taip atrodydavo pasninko valgiai, kuriuos specialistė rekomenduoja įtraukti į sveikos pavasario mitybos racioną.
Gavėnios patiekalai – šiuolaikiški
Septynias savaites nuo Užgavėnių iki Šv. Velykų trunkanti Gavėnia daugeliui mūsų asocijuojasi su pasenusiomis, pernelyg religiškomis tradicijomis. Tačiau šis susilaikymo laikotarpis gali būti netgi labai šiuolaikiškas.
„Visame pasaulyje rekomenduojama mažinti gyvūninės kilmės (mėsos ir pieno) produktų kiekį bei vartoti daugiau augalinių produktų: pupelių, raugintų ir šviežių daržovių. Tai puikiai atitinka ir Gavėnios pasninko idėją. Taigi nauja ir yra seniai pamiršta sena,“ – sako V. Kurpienė.
Restoranų tinko „Bernelių užeiga“ gamybos vadovė Rasa Vasiliauskaitė pasakoja, kad pavasarį žmonės neturėdavo mėsos ir intuityviai ją pakeisdavo augaliniais baltymais, kurie turtingi žmogui būtinomis amino rūgštimis, ant stalo būdavo daugiau žuvies. Pasikeitus gyvenimo būdui, pavasarį taip pat norisi iš esmės pakeisti savo mitybos racioną, įtraukiant lengvesnius ir sveikesnius patiekalus.
Nors Gavėnios tradicijos yra labai gilios ir senos, patiekalus šiandien galima patobulinti mažiau tradiciniais ingredientais: įprastas pupeles ar žirnius pakeisti avinžirniais ar lęšiais, naudoti daugiau kepintų ir šviežių daržovių, žalumynų bei sėklų. Šiuolaikiniuose patiekaluose atsiranda bulgur kruopos, bolivinės balandos, čija sėklos, daržovių (moliūgų, morkų, saldžiųjų bulvių ar burokėlių) traškučiai, kurie kepami orkaitėje be riebalų. Kita vertus kai kurie tradiciniai patiekalai, kaip lietuviški brazdai (krosnyje kepti tarkuotų bulvių ir grikių miltų pyragėliai su grybais) vieniems kelia nostalgiją, kitiems atrodo net egzotiškai.
Daugiau žuvies ir daržovių
Žiemą norisi sočių ir kaloringų patiekalų, kad kūnas gautų daugiau energijos, palaikytų šilumą. Visgi pavasaris, kuomet dar neturime pakankamai šviežių vaisių, uogų ir daržovių, puikus metas sumažinti kalorijų skaičių ir išsivalyti organizmą turintiems antsvorio, mažai judantiems ir dirbantiems protinį darbą.
Nors apie sveiką mitybą daug kalbama, tačiau realių veiksmų imasi tik maža grupė žmonių. Daugelis koncentruojasi, kad reikia „nevalgyti mėsos“, tačiau, jei pakeisite mėsą bandelėmis ir pyragais, tai nebus pasninkas. Kuklesnis maistas suteikia sveikatos ir energijos. Kartu su bundančia gamta pabundame ir mes patys.
Iš senolių, kurie laikėsi pasninko, išties yra ko pasimokyti. Pasninko metu lietuviai valgydavo daugiau silkės. Tai išties puikus pavasariškas maistas, iš kurio gauname daug Omega 3 riebalų rūgščių, kurių mums trūksta. Taip pat rekomenduojama vartoti daugiau nesaldžių grūdinių košių, kurias geriau gardinti kanapių, linų sėmenų ir kitomis sėklomis bei grybais. Jos turi būti kaip senovėje – viso grūdo. Su daržovėmis pietums puikiai tiks perlinės kruopos, grikiai ar miežiai.
Salotas ar kitus patiekalus galima paįvairinti lęšiais, kurie ypač sotūs ir lengvai virškinami. Taip pat šiais laikais net kelis kartus per savaitę būtina valgyti baltos žuvies – nuo menkės iki ešerio. Taigi taisyklės tos pačios, o galimybės – platesnės. Būtina kelis kartus per dieną valgykite šviežių daržovių, dalis jų gali būti raugintos. Toks maistas akivaizdžiai suteiks energijos, leis pasiruošti Atgimimo – Šv. Velykų šventei.
Žuvį rekomenduojama kepti natūraliai, tačiau, norint kažko išskirtinio, patiekalą galima paįvairinti šiuolaikiniais garnyrais, kaip mėlynosios bulvės, spalvotųjų (raudonųjų ar geltonųjų) burokėlių salotos ar įvairių žalumynų (ridikėlių, garstyčių, žirnių, burokėlių ar saulėgrąžų) daigai, kuriuose gausu maistingųjų medžiagų.
Maitintis kukliau, o ne badauti
Nors Gavėnios pasninkas pavasarį yra kur kas griežtesnis nei Advento laikotarpis, o žmonės dažnai netgi badaudavo apsivalydami organizmą, tokių kraštutinumų griebtis tikrai neverta. Tereikia suprasti pasninko esmę: besilaikantieji pasninko stengiasi vieną kartą per dieną pavalgyti sočiai, bet ne riebiai, ir dar du kartus užkąsti (pusryčiai ir vakarienė). Taigi vietoje griežtų badavimų, reikia daugiau dėmesio skirti savo mitybos supaprastinimui ir kasdienių mitybos įpročių keitimui.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vilniuje – raginimas integruoti Ukrainos kultūros sektorių į šios šalies atkūrimą1
Vilniuje surengtoje tarptautinėje konferencijoje „Ukrainos kultūros sektoriaus atkūrimo link“ buvo pirmą kartą iškelta kultūros reikšmė ir svarba Ukrainai po karo atkurti. ...
-
Nacionaliniame kultūros forume aštriai diskutuota apie kultūros ir verslo sinergiją regionuose
Nuolat visuomenei ir politikams priminti kultūros svarbą. Kultūra jungia praeitį, ateitį ir dabartį, skatina bendruomenių veiklą, pritraukia talentus, kuria vietos įvaizdį, gydo įsisenėjusias stigmas, jungia skirtingas disciplinas, skatina verslą....
-
Nacionalinis muziejus atnaujins Gedimino bokšto vėliavos stiebą, plazdės didesnė2
Lietuvos nacionalinis muziejus planuoja atnaujinti Gedimino pilies bokšte Vilniuje esančios vėliavos stiebo konstrukciją. ...
-
Vilniuje vyks tradicinis miesto festivalis „Kultūros naktis“2
Penktadienį Vilniuje vyks tradicinis miesto festivalis „Kultūros naktis“. ...
-
Vilnius skirs 300 tūkst. eurų Dnipro T. Ševčenkos teatrui rekonstruoti
Vilniaus savivaldybė skirs 300 tūkst. eurų Dnipro Taraso Ševčenkos teatrui rekonstruoti, penktadienį pranešė sostinės meras Valdas Benkunskas. ...
-
Naujoje „Tartle“ parodoje – lietuvių liaudies meno kolekcija, religinė tapyba, šiuolaikinis menas
Lietuvos meno pažinimo centre „Tartle“ šiandien atidaryta nauja paroda „Vien šventieji“, kviečianti pasižvalgyti po krikščioniškųjų atvaizdų keliones liaudies ir profesionalioje dailėje. Parodoje pris...
-
Aukcione parduotas neįprastas A. Camus romano „Svetimas“ rankraštis
Aukcione Paryžiuje už 656 000 eurų parduotas neįprastas prancūzų rašytojo Alberto Camus romano „Svetimas“ rankraštis. ...
-
„Cholodas“ – kelionė už civilizacijos ir istorijos ribų
Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido vieno žinomiausių lenkų rašytojų Szczepano Twardocho romaną „Cholodas“, kuriame pasakojama istorijos sūkuryje atsidūrusio žmogaus likimas, jo santykio su išpažįstam...
-
Prancūzijos pilyje – lietuvių kūryba1
Neįprastais sodais garsėjančioje šiaurės vakarų Prancūzijoje esančioje d'Hauterives à Argentré pilyje pristatyta tarptautinė paroda „Rendez-vous au jardins“, kurioje buvo matyti ir lietuvių autorių pavardžių. ...
-
Kur tas šuo išeina naktį?
„Ąžuolyno“ bibliotekoje rašytoja Jurga Vilė pradinukus nukėlė į savo knygų pasaulį. Šįkart ji kauniečiams pristatė knygą „Šuo, kuris išeina naktį“. ...