Venecijos meno bienalėje atidarytas Lietuvos paviljonas: priklijavo „pankiškiausio“ etiketę

  • Teksto dydis:

Venecijos meno bienalėje atidarytas Lietuvos nacionalinis paviljonas su Roberto Norkaus projektu „Gut Feeling“,  penktadienį pranešė Šiuolaikinio meno centras.

Paviljono atidarymo ceremonijos akcentu tapo garsios lietuvių kilmės Švedijos reperės Silvanos Imam pasirodymas.

„Iš kelių kritikų jau girdėjau, kad Lietuvos paviljonas yra the punkiest pavilion (angl. „pankiškiausias“ paviljonas). Smagu sulaukti tokių atsiliepimų – projektas tikrai pašėlęs. Nepaisant visų apokaliptinių nuotaikų ir kontekstų, kūrinys žiūrovus nuteikia optimistiškai,“ – pranešime sakė R. Narkus.

Lietuvos nacionalinį paviljoną kelias dienas išankstinių peržiūrų metu lankė Venecijos meno bienalės komisija, žurnalistai, meno kritikai ir žiūrovai. Projekto kuratorė Neringa Bumblienė džiaugiasi, kad paviljonas sulaukė ir pirmųjų atsiliepimų.

„Išgirdome komentarų, kad kūrinys yra vizualiai įtaigus, fotogeniškas, dinamiškas, šmaikštus ir artimas šiandienos realijoms. Taip pat labai džiugu, kad jis persidengia ir su pagrindinės Venecijos bienalės „Svajonių pienas“ (angl. „The Milk of Dreams“) parodos estetika, kurioje, kaip ir Roberto projekte, gausu spalvų, meistrystės, įvairaus medžiagiškumo, formų bei tampraus ryšio su šiandiena ir kultūriniu paveldu,“ – sakė N. Bumblienė.

Jos teigimu, projektas „Gut Feeling“ yra vizualus, turi stiprią konceptualią bazę, o svarbiausia – nestokoja humoro ir sarkazmo.

A. Solomino nuotr.

Anot R. Norkaus, Lietuvos paviljonas yra vartai, pro kuriuos įžengęs patenki lyg į atskirą miestelį – pirmojoje iš dviejų erdvių veikia menama gamykla, o kitoje – šios fikcinės organizacijos biuras.

„Šiame fabrike kartu su profesionaliu virėju Davidu Zilberiu pasitelkę fermentacijos procesus perdirbinėjame invazines jūržoles ir iš jų kuriame produktą, turintį galią priminti mums apie mūsų vidinį balsą, atkreipti dėmesį į intuiciją“ – teigė R. Narkus.

Pasak kūrėjo, paviljonas yra apie kelionę į vidų, apie priartinimą to, kas yra maža, kartais baugina ar atrodo svetima

Lietuvos nacionalinis paviljonas Venecijos meno bienalėje veiks iki lapkričio 27 dienos.

Jį aplankyti bus galima dviejuose Castello gatvės pastatuose – Nr. 3200 ir 3206, Campo de le Gate 30122, Venecijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vėl

Vėl  portretas
šiukšlynų kultūra ir jų beskoniai kūriniai?

Gff

Gff portretas
Mėšlas, kuris vadinamas vakarų “vertybėmis”!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių