- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ pristato šalčiausią sezono naujieną – netradicinių šaltibarščių žemėlapį.
Šaltibarščiai su grietinės, burokėlių ledais ar agurkų šerbetu, pagardinti aviečių alumi, mėsa, sūriu ar net šaltibarščių tortas bei salotos! Žemėlapyje – daugiau nei 30 šaltibarščių interpretacijų, papildytų rekomendacijomis, kur galima rasti ir skaniausius tradicinius šaltibarščius.
„Kad lietuviai neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų ir vis dažniau leidžiasi į keliones, kurių tikslas yra paragauti kažką naujo ir įdomaus, yra faktas. Tai atskleidė ir mūsų pernai išleistas didelio populiarumo sulaukęs GASTROliavimo po Lietuvą gidas. Tiek visame pasaulyje nuskambėjęs J. Laukaičio filmukas apie šaltibarščius, tiek su turizmo informacijos centrų pagalba surinktų šaltibarščių interpretacijų įvairovė rodo, kad Lietuvoje egzistuoja tikras šaltibarščių kultas“, – sako „Keliauk Lietuvoje“ turinio projektų vadovė Gerda Butkuvienė.
Kiekvienuose namuose ši šalta sriuba ruošiama savaip – vieni jų neįsivaizduoja be kefyro, kiti – be grietinės, kai kas į juos nuolat šliūkšteli šlakelį acto, o yra ir tokių, kurie apsieina be burokėlių. O juk šios sriubos istorija yra nemažiau ryški, nei jos spalva. Pasirodo, LDK didikai svečius po tolimos kelionės sutikdavo būtent su šaltibarščių lėkšte. Pirmąkart paminėti daugiau nei prieš 300 metų, vadinti mėgstamiausia lietuvių sriuba, kurios būtina paragauti, kadaise šaltibarščiai buvo gardinti vėžių uodegėlėmis, žvėriena arba žuvimi. Beje, tokių šaltibarščių – su vėžių uodegėlėmis, ir dabar galima paragauti Šakių rajone arba Panevėžyje, su mėsa – Klaipėdos rajone. Neįprastų šaltibarščių žemėlapį galima rasti oficialioje Lietuvos turizmo svetainėje.
„Šaltibarščių žemėlapis yra platesnės „Keliauk Lietuvoje“ vykdomos kampanijos dalis, – teigia G. Butkuvienė. – Šiuo metu itin daug dėmesio skiriame gastronominiam turizmui ir vystome įvairius projektus, orientuotus tiek į vietos, tiek į užsienio turistus.“
Pasaulyje sparčiai populiarėjantis gastronominis turizmas didelę reikšmę turi ir Lietuvoje. Į mūsų šalį atvykstantys užsienio turistai vis dažniau ieško ne tik dėmesio vertų lankytinų vietų, bet ir patirčių, per kurias galima susipažinti su vietos kultūra. Lietuviškos virtuvės tyrinėjimas šiuo metu yra populiariausia turistinė veikla – net 84 proc. į Lietuvą atvykstančių keliautojų teigia, kad viešnagės metu ragauja vietinius patiekalus bei gėrimus.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šuns nužudymu įtariamas A. Misiūnas kaltinimus atmeta: dvigubi standartai?
Prieš kelias dienas viešai apkaltintas, kad be priežasties užmigdė savo augintinį, Mišrių kovos menų (MMA) kovotojas Arnoldas Misiūnas išplatino viešą kreipimąsi. Jame vyras neigia, kad užmigdė pitbulių miš...
-
L. Suodaitis – apie persikūnijusios N. Bunkės panašumą į V. Siegel: praeidamas net krūptelėdavau
Apie įdomybes, nutikusias trečiadienį Klaipėdoje praūžusių, o balandžio 1-ąją ir televizijos eteryje pasirodysiančių „Auksinių svogūnų“ apdovanojimų užkulisiuose. Įdomu buvo išvysti tai, kas apdovanojimų metu v...
-
Mokytoja Veronika prisiminė vestuvių skandalą: kaip mokytoja sau gali leisti tokią prabangą?
Prieš metus garsiausia Lietuvos mokytoja Veronika su vyru Simu Kazilioniu susituokė saulėtuose Maldyvuose. Praėjus metams jauna pora vėl savo meilę atšventė Kenijoje. Ne paslaptis, kad meilės šventė vėl sulaukė daug susidomėjimo...
-
„Auksiniai svogūnai“ grįžo: suskaičiuoti ir apdainuoti ryškiausi politikos herojai ir nusidėjėliai5
Pandemijos pristabdyti, bet dar labiau subrendę, legendiniai, fantastiški, ryškiausiomis žvaigždėmis ir sąmoju spindintys, politikos nusidėjėliams akis graužiantys Lietuvos humoro apdovanojimai „Auksiniai svogūnai“ sugrįžo....
-
A. Pugačiova Rusijoje bus įtraukta į „užsienio agentų“ sąrašą11
Garsiai Rusijos dainininkei Alai Pugačiovai, kuri kartu su vyru Maksimu Galkinu ir vaikais yra palikusi Rusiją, turėtų būti suteiktas „užsienio agento“ statusas. ...
-
G. Savicko laimės recepto ingredientai: kiaušiniai ir A. Bružas2
Artėjant gražiausiai pavasario šventei, eksperimentinėje kulinarijos laidoje „Valgoma ar nevalgoma“ – duoklė Velykų karaliui kiaušiniui. Laidos vedėjas Giedrius Savickas į savo virtuvę šįkart pasikvietė seną bi...
-
A. Chošnau pasisakė apie šių metų atstovą „Eurovizijoje“ ir jo dainą: į finalą nepateksime2
Išgyvenantis tikrą muzikinį renesansą atlikėjas Alanas Chošnau vieną po kitos pristatinėja naujas dainas ir ruošiasi koncertiniam turui po Lietuvą. Paniręs į solinę karjerą, vyras atviravo, kad kartais gerai dainai parašy...
-
Po BMW gaisro Nyderlanduose prabilo Maybacho buvusioji: viską dėl jo atidaviau8
Praėjusią savaitę socialinių tinklų žvaigždė Laurynas Burovas-Maybachas išgarsėjo ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje – Nyderlanduose. Degalinėje sudegė jo automobilis BMW. Lietuvis buvo suimtas ir išvežtas teisėsaugos pareigūn...
-
Ar „Eurovizijos“ pusfinalyje Silvester Belt padės laimingas numeris?7
Antradienį oficialiai paskelbtas „Eurovizijos“ konkurso dalyvių sąrašas ir jų pasirodymų eiliškumas. Paaiškėjo, kelintas savo dainą „Luktelk“ atliks ir Lietuvos atstovas Silvester Belt. ...
-
A. Misiūnui – kaltinimai dėl žiauraus elgesio su gyvūnais: įtariamas užmigdęs nusibodusį augintinį9
Socialiniuose tinkluose plinta naujiena apie mišrių kovos menų atletą Arnoldą Misiūną, taip pat žinomą dėl dalyvavimo 2021 m. vykusiose riaušėse prie Seimo. Aiškėja detalės, kad sportininkas užmigdė savo augintinį, pitbuli...