Dėl įtartinų įrašų Panerių apygardos balsavimo biuleteniuose kreipėsi į teisėsaugą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kreipėsi į teisėsaugą prašydama įvertinti galbūt neteisėtus įrašus balsavimo biuleteniuose Panerių-Grigiškių rinkimų apygardoje.

VRK informavo, kad įtarimų kilo dėl Trakų Vokės rinkimų apylinkės biuletenių, sekmadienį perskaičiuojant visus minėtos apygardos balsavimo biuletenius.

„Perskaičiuojant nurodytai apygardai priskirtos Trakų Vokės rinkimų apylinkės suskaičiuotus daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenius, VRK nariams kilo įtarimų, kad mažiau kaip dešimt už vieną partiją paduotų biuletenių kandidatų reitingavimas galėjo buvo atliktas ne pačių rinkimų biuletenį pildžiusių rinkėjų“, – nurodo komisija.

Pasak VRK, įtarimų sukėlė dalis įrašų, kuriuose daugiamandatės apygardos biuletenyje, žymint vienos konkrečios partijos sąrašą ir reitinguojant kandidatą yra padaryti skirtingų spalvų rašymo priemonėmis.

„Įtarimus sustiprino, kad visi įrašai reitinguojant kandidatą padaryti tos pačios spalvos (galimai ta pačia) rašymo priemone, kas kelia įtarimų, kad įrašai reitinguojant konkretų kandidatą yra galimai padaryti to paties asmens (akivaizdžiai vienoda rašysena), nurodytas to paties kandidato numeris partijos priešrinkiminiame sąraše“, – teigia komisija.

Įtarimus sustiprino, kad visi įrašai reitinguojant kandidatą padaryti tos pačios spalvos (galimai ta pačia) rašymo priemone.

Pasak pranešimo, įtarimų sukėlė ir tai, kad visuose įtarimų sukėlusiuose biuleteniuose padarytas tik vienas reitingavimo įrašas, t. y. užpildytas tik pirmasis langelis, nors rinkėjams sudarytos galimybės pirmumo balsus skirti penkiems kandidatams. 

„Todėl įtariama, kad tokiu būdu, jau balsų skaičiavimo metu, galėjo būti neteisėtai atlikti papildomi įrašai tuose rinkimų biuleteniuose, kuriuose rinkėjai balsavo už vieną konkrečią partiją, tačiau nė vienam kandidatui neskyrė pirmumo balsų“, – sakoma pranešime.

VRK nurodo, kad kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą ir Vilniaus apygardos prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Rinkimų ar referendumo dokumento suklastojimo ir jo panaudojimo. Už tai Baudžiamajame kodekse numatoma maksimali bausmė – laisvės atėmimas iki ketverių metų, o jei dėl pažeidimo rinkimai dėl pažeidimo pripažįstami negaliojančiais – iki penkerių metų.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) ir Darbo partijos atstovai dėl nustatytų pažeidimų prašo VRK anuliuoti rezultatus Panerių-Grigiškių apygardoje ir perskaičiuoti balsus visoje Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonis

Jonis portretas
Pritariu - rezultatai turi būti perskaičiuoti!

tuo

tuo portretas
privalo susirupint prokuratura o ji matosi mafijos itakota tyli

'reikia

'reikia portretas
nedelsiant anuliuoti rinkimus ir atstatydinti VRK pirmininke ir laikinai paskirti vaigauska tam nors nekils noras del konservatoriu o socdemai jau pakankamai /priskalde malku/ kurias ilgai kurensim......
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių