G. Nausėda: įstatymas dėl „užsienio įtakos“ neigiamai paveiks Sakartvelo eurointegraciją

  • Teksto dydis:

Sakartvelo parlamento priimtas įstatymas dėl „užsienio įtakos“ neigiamai paveiks šios šalies eurointegracijos procesą, teigia Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Prezidentas jau yra pasisakęs, kad šis įstatymas prieštarauja Sakartvelo įsipareigojimams Europos Sąjungai, kad priimtas ir įsigaliojęs, jis neigiamai paveiktų šalies eurointegracijos procesą“, – antradienį teigiama BNS perduotame Prezidentūros komentare.

G. Nausėdos teigimu, negalima ignoruoti visuomenės nuomonės, todėl Lietuva ir toliau rems kartvelų siekį tapti Europos Sąjungos (ES) dalimi.

„Sakartvelo pilietinė visuomenė jau ne kartą aiškiai pareiškė, kad savo šalies ateitį mato Europoje. Negalima ignoruoti žmonių valios ir noro gyventi demokratijos ir laisvės principais grįstoje visuomenėje. Lietuva ir toliau palaikys Sakartvelo žmonių pasirinkimą būti Europos dalimi“, – tvirtino G. Nausėda.

Įstatymas dėl užsienio įtakos nevyriausybinėms organizacijoms Sakartvelo parlamente antradienį priimtas, nepaisant kelias savaites trunkančių protestų ir didėjančios įtampos.

Šios valstybės prezidentė Salomė Zurabišvili, atsiribojusi nuo valdančiosios partijos politikos, pažadėjo vetuoti įstatymą. Tačiau valdančioji partija turi pakankamai parlamentarų, kad galėtų atmesti veto.

Įstatymą oponentai pasmerkė kaip panašaus represinio teisės akto Rusijoje dėl „užsienio agentų“, kuriuo Maskva slopina kritikus ir siekia užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą, analogą.

Protestuotojai, daugiausia jaunimas, teigia, kad įstatymas sužlugdys Kaukazo šalies viltį įstoti į ES ir reikš demokratijos pabaigą šalyje.

Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“, kuri pernai buvo priversta atsisakyti panašaus įstatymo projekto dėl didžiulio visuomenės pasipriešinimo, tvirtina, kad juo siekiama tik padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.

Įstatymui įsigaliojus, visos nepriklausomos nevyriausybinės (NVO) ir žiniasklaidos organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio, turės užsiregistruoti kaip „organizacija, veikianti pagal užsienio valstybės interesus“.

ES antradienį įspėjo Sakartvelą, kad priėmus įstatymą dėl „užsienio įtakos“ bus apsunkintas šalies siekis prisijungti prie bloko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tikekimes kad Gruzija nedaleis kad pas juos butu fasistinis perversmas kaip Kijeve. Svarbiausia kad butus panaudoti tankai sutrinti situos Washingtono ir Briuselio nupirkatus idiotus su neriniuotomis moteriskom kelnaitemis ir pi.de.ru europinem gaujom. Grusija zudyk sitas atmatas nes kitaip Gruzijoje BUS KARAS. kaip Ukrainoje. Nuzudykit kelis simtus situ Vakaru agentu kitaip zus simtai tukstanciu.

Anonimas

Anonimas portretas
''Miškas sparčiai retėjo,bet medžiai ir toliau balsavo už kirvį,nes jo kotas buvo medinis ir jie galvojo,kad jis vienas iš jų.''

Buržuazinis nacionalistas

Buržuazinis nacionalistas portretas
Panašu. kad ir ateinančius 5 metus nebus dirbama Lietuvai.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių