Liberalai inicijuoja gynybos forumą, diskutuos kaip finansuoti krašto apsaugą

Valdančiajai koalicijai priklausantis Liberalų sąjūdis inicijuoja gynybos forumą, kuriame partijos nariai su ekspertais diskutuos dėl tvaraus gynybos finansavimo ir suformuos siūlymus Vyriausybei.

Tokį sprendimą priėmė trečiadienį posėdžiavusi Liberalų sąjūdžio valdyba.

„Mes norime ir su ekspertais diskutuoti, gal ir Laisvės partija su ekspertais tarėsi, nežinau, bet mes nematome to poreikio forsuotai čia ir dabar pasakyti, procesas ilgas“, – BNS sakė Liberalų frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Liberalo teigimu, forume suformuluoti siūlymai bus pateikti Vyriausybei.

Anot jo, partijos valdybos posėdyje aptarti galimi papildomo gynybos finansavimo šaltinius. Tarp jų – valstybės įmonių akcijų pardavimas, skolinimasis, papildomas taršos apmokestinimas.

„Išsakėme skeptišką požiūrį dėl Laisvės partijos išsakytos pozicijos, kad gynybos finansavimą reikia sutelkti atimant iš savivaldybių. Ne savivaldos, o valstybės reikalas ir funkcija yra krašto apsauga“, – teigė E. Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio gynybos forumas vyks gegužės 18 dieną.

E. Gentvilo teigimu, Vyriausybė nėra pateikusi termino, iki kada galima teikti siūlymus ir kada ji pateiks jau galutinį papildomo krašto apsaugos finansavimo projektą.

„Neduotas tas terminas. Kažkas išeina Lukiškių aikštėje pionieriškai raportuoja, kažkas išvis net nepradeda svarstymų. Mes pasakome gegužės 18 dieną“, – kalbėjo liberalas.

Anot jo, kadangi kalbama apie finansavimo poreikius kitiems metams, mokestiniai pakeitimai turėtų būti priimti iki liepos 1 dienos.

„Yra galimybė priimti kartu su biudžetu, bet aš sakyčiau, kad geriau iki liepos 1-osios“, – sakė E. Gentvilas.

Laisvės partija trečiadienį paskelbė, kad surinkti reikiamas papildomas lėšas krašto apsaugai siūlo perskirstant savivaldybėms šiuo metu tenkančią GPM dalį, didinant akcizus ir vienu procentiniu punktu didinant pelno mokesčio tarifą.

Anot partijos, tai leis asignavimus krašto apsaugai kitąmet padidinti apie 420 mln. eurų ir taip pasiekti 3 proc. bendrojo vidaus produkto gynybos finansavimo ribą.

Gynybos finansavimą politikai nori didinti siekiant kariuomenėje greičiau kurti diviziją, iki 2027 metų priimti Lietuvoje Vokietijos brigadą ir pasirengti visuotiniam šaukimui.

Vyriausybė taip pat žada steigti specialų fondą, kuriame būtų kaupiamos lėšos gynybai iš didesnių mokesčių, į jį gyventojai taip pat galėtų aukoti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvos politikų „dinastijos“

Lietuvos politikų „dinastijos“ portretas
Landsbergiai, Valinskai, Maldeikiai, Pavilioniai, Gentvilai... Ar mano vieno nuomonė kad jie visi draugiškai turi sėdėti kalėjime arba psichiatrinėje, o ne vladyti valstybę?

iniciatoriau,

iniciatoriau, portretas
per ilgai užsibezdėjai, tau seniai laikas pas masiulį, tą, kuris eligijus,,,

Gentvilai, eik darzu raveti

Gentvilai, eik darzu raveti portretas
Pencijoje padeda. Kvailiu nereikia Lietuviu tautai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių