Lietuvos vadovai sveikina Estiją su nepriklausomybės atkūrimo 32-osiomis metinėmis

  • Teksto dydis:

Lietuvos vadovai sekmadienį sveikina Estiją su nepriklausomybės atkūrimo 32-osiomis metinėmis.

Prezidentas Gitanas Nausėda, sveikindamas Estijos vadovą Alarą Karisą ir šios šalies žmones, pabrėžė šalių draugystės svarbą.

„Šiandien Lietuva ir Estija tvirtai saugo demokratines vertybes ir žmogaus teises, yra bendramintės ir laikosi vienodo požiūrio daugeliu klausimų“, – rašoma G. Nausėdos sveikinime.

Jis teigė vertinantis šalių bendradarbiavimą Europos Sąjungoje (ES) ir Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje, taip pat įsipareigojimus Baltijos regiono saugumo stiprinimui.

„Esu tikras, kad ir toliau visomis išgalėmis remsime Ukrainą – tiek siekdami jos narystės ES ir NATO, tiek suteikdami šiai šaliai kitą visapusišką pagalbą. Labai svarbu siekti ir agresorės Rusijos bei jos bendrininkų atsakomybės“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas taip pat pažymėjo, jog būtina spartinti esminių Baltijos valstybių infrastruktūros projektų įgyvendinimą bei užsitikrinti visapusišką energetinę nepriklausomybę.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Estijos kolegai Lauri Hussarui (Lauri Husarui) ir visiems šalies gyventojams linkėjo, kad prieš 32 metus iškovota laisvė „įkvėptų ir šiandien susitelkti ir darniai dirbti“.

„Be dvišalio Lietuvos ir Estijos bendradarbiavimo kaip ypač svarbų formatą išskirčiau regioninį – Šiaurės ir Baltijos valstybių – matmenį. Esu tikra, kad ir toliau bendros diskusijos ir vizitai stiprins regioninį bendradarbiavimą demokratijos vertybių saugojimo ir puoselėjimo linkme“, – teigė parlamento vadovė.

Bendradarbiavimo svarbą ginant laisvės ir demokratijos idėjas savo sveikinime pabrėžė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Nuoširdžiausi linkėjimai Estijos žmonėms ir mano brangiai draugei Kajai Kallas nepriklausomybės atkūrimo dienos proga! Estijos sėkmė rodo, kiek daug galima pasiekti laisvės ir demokratijos dėka. Šių vertybių negalima laikyti savaime suprantamomis, Lietuva ir Estija jas gins mūsų regione ir už jo ribų“, – socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“) teigė Vyriausybės vadovė.

1991 metų rugpjūčio 20 dieną vienbalsiu sprendimu atkurta Estijos nepriklausomybė. Aukščiausiosios Tarybos nutarimu nutraukta sovietų okupacija ir atkurta Estijos Respublika.

Atkurtą Estijos nepriklausomybę pirmoji pripažino Islandija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zinove

zinove portretas
Nausėdienei skauda pilvą!

argi ne taip?

argi ne taip? portretas
Ot kurat, kiek ilgai laukė su Nepriklausomybės paskelbimu. Žiūrėjo kaip Lietuvai seksis...

Skvernelis

Skvernelis portretas
Nausėda numeta tylią drėgną šaibą į kelnes...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių