Premjerė teigė norinti pamatyti įslaptintą Seimo komisijos medžiagą

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad prieš apsispręsdama, ar palaikyti Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją tyrusios komisijos išvadas, norėtų susipažinti su jos surinkta, bet įslaptinta medžiaga.

„Aš dar bandysiu susipažinti su ta informacija, kuri yra dabar viešai neprieinama, nes norėčiau ją taip pat pamatyti, ir tada apsispręsiu“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

Ji neprognozavo, kokių veiksmų turėtų imtis parlamentas, jeigu patvirtins komisijos išvados, kuriose prezidentas Gitanas Nausėda vadinamas pažeidžiamu dėl savo ryšių su rizika keliančiais asmenimis ir galbūt sulaužęs priesaiką, nes neatsakė į komisijos klausimus, VSD direktorius Darius Jauniškis kaltinamas klaidinęs tyrėjus, o Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas – piktnaudžiavęs pareigomis.

„Ta ateitis bus tik, kai Seimas apsvarstys pačias išvadas ir priims dėl jų kokį nors sprendimą. Seimuose yra buvę įvairių situacijų, yra buvę, kai buvo nepatvirtintos laikinųjų tyrimo komisijų išvados, yra buvę, kai buvo patvirtintos ir kreiptasi į teisėsaugą, atitinkamai teisėsauga priiminėjo sprendimus“, – ketvirtadienį kalbėjo I. Šimonytė.

Ji tik pabrėžė, kad nepaisant tarnybų veiklos subtilybių ir riboto veiklos viešumo, „ta veikla tikrai negali būti atliekama taip, kad institucijos būtų neatskaitingos niekam ir kad būtų metamas šešėlis dėl to, kaip laikomasi procedūrų, kurios pačiose institucijose yra nustatytos, ir pagarbos žmogaus teisėms“.

„Man atrodo, niekas taip nemenkina institucijų darbo kaip neatsakyti klausimai. Visada paprasčiausia atsakyti į klausimus“, – teigė I. Šimonytė.

Seimui ketvirtadienį planuojama pateikti laikinosios Seimo komisijos, tyrusios buvusio VSD pareigūno Tomo Gailaus informaciją apie 2019 metais kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmonių tikrinimą, išvadas.

Po penkis mėnesius trukusio tyrimo komisija konstatavo, kad prezidentas G. Nausėda yra pažeidžiamas ir galėjo sulaužyti priesaiką, neatsakydamas į komisijos klausimus.

Komisija teigia gavusi duomenų, kad kelios dešimtys asmenų iš tuometinio kandidato, G. Nausėdos aplinkos buvo susiję su baltarusiškų trąšu verslu, Rusijos ir Baltarusijos žvalgybų tarnybomis, palaikė ryšius su Rusijos ir Baltarusijos diplomatais ir pan. Anot tyrėjų, tai daro prezidentą pažeidžiamą.

Komisija taip pat tvirtina surinkusi duomenų, kad „kai kurie su baltarusiškų trąšų verslu susiję asmenys bandė tapti ir tapo nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių valstybės įstaigų vadovais bei išrinktojo prezidento patarėjais“.

Komisijos nariai teigia negalintys įvardyti minėtų asmenų, nes VSD sprendimu ši informacija yra įslaptinta.

Komisijos teigimu, apie G. Nausėdos aplinkos ir riziką keliančių asmenų ryšius buvo žinoma VSD direktoriui D. Jauniškiui, „tačiau šią informaciją jis nuo komisijos ir sprendimų priėmėjų nuslėpė“.

Išvadose taip pat konstatuota, kad prieš penkerius metus D. Jauniškis talkino G. Nausėdai rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo komandą ir rėmėjus, o šių asmenų sąrašą žvalgyba gavo iš paties G. Nausėdos arba jis buvo perduotas jo pavedimu.

Dokumente rašoma, jog STT vadovas L. Pernavas piktnaudžiavo pareigomis neteikdamas duomenų parlamentarams apie vykdytą kriminalinės žvalgybos tyrimą, susijusį su pranešėjo istorija, o VSD direktorius D. Jauniškis teikė klaidinančią informaciją Seimo komisijai.

Komisija konstatavo, kad už VSD pranešėjo Tomo Gailiaus tapatybės atskleidimą tiesiogiai atsakingas D. Jauniškis.

Tiek prezidentas, tiek VSD, tiek STT vadovai komisijos išvadas vadina netiesa, neigia padarę ką nors neteisėto ir kaltina tyrėjus viršijus įgaliojimus.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija pagal generalinės prokurorės Nidos Grunskienės prašymą trečiadienį pradėjo tyrimą, ar parlamento laikinosios komisijos sudėtis bei veiksmai buvo teisėti ir pagrįsti.

Seimo komisijoje dirbo tik valdančiųjų atstovai ir vienintelis opozicijos narys – demokratas V. Bakas. Kitų opozicinių frakcijų nariai atsisakė dirbti komisijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Tai ji diedas ar vyras , ar tiesiog kumele be seimos ,norinti tapti arkliu ?

Marius

Marius  portretas
Slykstus transas gali nebent rude palaizyt.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių