R. Morkūnaitė-Mikulėnienė: V. Rakučio pasisakymai apie moteris yra žeidžiantys ir nepadorūs

Kilus pasipiktinimui dėl įžeidžių konservatoriaus Valdo Rakučio pasisakymų apie jaunų moterų sprendimus susilaukti vaikų, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) seniūnė Seime Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako, jog kartu su kolega situaciją aptarė frakcijos posėdyje. Politikė tikina, jog V. Rakučio pareiškimai yra nepadorūs ir žeidžiantys moteris, tačiau ar partija imsis svarstyti Seimo nario elgesį Priežiūros komitete – kol kas neaišku.

„Kalbėjomės frakcijos posėdyje. Man asmeniškai yra absoliučiai nepriimtinas toks kalbėjimas, mano kolegoms taip pat. Jeigu matome iššūkius ir jeigu skauda dėl demografinių problemų, tai galbūt yra suprantama, tačiau moralizuoti ar įžeidinėti žmones, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių, apsisprendimų neturi vaikų – nėra padoru“, – Eltai komentavo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Niekas neturi teisės kažkaip liepti ar neliepti kažką daryti. Kita vertus, yra apeliuojama į moteris. Manau, kad tai nėra teisinga ta prasme, kad vyrai taip pat yra atsakingi už šeimos dalykus. Tokie pareiškimai yra žeidžiantys moteris“, – apgailestavo ji.

Klausiama, ar partijos Priežiūros komitetas ketina svarstyti V. Rakučio elgesį, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė kol kas tokių svarstymų negirdėjusi.

Gimdyti reikia, gana čia išsidirbinėti.

„Jeigu kažkas kreipsis į komitetą – tada, matyt, svarstys. Kol kas negirdėjau tokių svarstymų. Manau, mes pakankamai atvirai pakalbėjome ir frakcijoje. Sakau, viena vertus galiu suprasti susirūpinimą demografine padėtimi. Bet tikrai tokie pasisakymai prie tos padėties gerėjimo neprisideda – anaiptol, manau, iššaukia pasipiktinimą, susipriešinimą“, – apibendrino konservatorių frakcijos seniūnė.

ELTA primena, kad naujienų portalo tv3.lt laidoje „33min. su Artūru Anužiu“ konservatorius V. Rakutis kritikavo jaunas moteris, esą šios „išsidirbinėja“ nenorėdamos turėti vaikų.

„Gimdyti reikia, gana čia išsidirbinėti. Trisdešimtmetės panos vaikšto: „aš nenoriu vaikų“. Va čia yra nelaimė, čia didžiausia problema, kad negimsta vaikai Lietuvoje. Pirmaeilė problema ir apie tai reikia garsiai kalbėti“, – kalbėjo V. Rakutis.

Visgi, po tokių pareiškimų politikas sulaukė replikų dėl, anot kritikų, pasenusio ir patriarchalinio požiūrio.

V. Rakutis sureagavo į kritikų pastabas: nesu kaltintojas, bet diskusija turi vykti

Konservatorių frakcijos narys V. Rakutis sureagavo į kilusį pasipiktinimą dėl pareiškimų apie jaunas moteris ir jų sprendimus neturėti vaikų. Parlamentaras tikino, jog susiduriant su demografiniais iššūkiais, būtina kalbėti apie gimstamumo klausimus. Ir, pabrėžia jis, pasisakymai šia tema negali būti vertinami kaip „neskoningas moralizavimas“.

„Reakcijos, kurių sulaukė mano komentarai, rodo, jog ši tema yra labai jautri, labai nepatogi, nemaloni, galimai net vulgari ar užgaunanti. Kartais kalbame apie demografiją, bet neleidžiame sau kalbėti apie gimstamumą, apie grėsmes jam, apie gyvenimo būdus ir madas, kurios lemia mažėjantį gimstamumą“, – antradienį savo „Facebook“ paskyroje rašė V. Rakutis.

„Noriu pabrėžti, kad aš nesu kaltintojas, nekaltinu jokios moters, ar jokio vyro dėl jų priimtų sprendimų jų asmeniniame gyvenime (...)“, – teigė jis, akcentuodamas, jog gimstamumo tema būtina diskutuoti.

„Diskusija turi vykti, ši tema neturi būti tabu, ji neturi būti priimta asmeniškai, priimta kaip įžeidimas ar neskoningas moralizavimas“, – pridūrė parlamentaras.

Seimo narys tikino, kad naujienų portalo tv3.lt laidoje aptarinėjant saugumo klausimus buvo paliesta ir demografinės padėties problematika. Anot politiko, išsakyta frazė bei kreipinys „panos“ nemažą dalį jaunų moterų įžeidė asmeniškai. Tačiau parlamentaras aiškino, jog sąvokos „panos“ kilmė yra solidi.

„XX a. pradžioje Pana buvo vadinama švenčiausia mergelė Marija. Gal tai lenkų kalbos tradicija – tekėjusios moterys vadinamos Pani, netekėjusi – Panenka. Taigi kalba eina apie merginas“, – aiškinosi politikas.

Jis taip pat pateikė savo matymą, susijusį su moterų sprendimu susilaukti vaikų. V. Rakutis pabrėžė, jog šeimose lemiamą žodį šiuo klausimu taria moteris, kuri ir prisiima didžiąją dalį atsakomybių už vaiką. Visgi, Seimo narys pažymi, jog ne visas amžius yra tinkamas gimdymui.

„Yra optimalus moters amžius, kada jai tinka gimdyti. Jo pradžia kiekvienam žmogui individuali, bet paprastai tai 22–38 metai. Jeigu šeima planuoja turėti tris ar daugiau vaikus (tiek reikia vaikų, kad valstybė išlaikytų stabilų gyventojų skaičių), tai „pampersinis“ laikotarpis trunka apie 10 ar 12 metų“, – dėstė V. Rakutis.

„Vadinasi, palikus laiko pabaigti aukštąjį, aukštesnįjį ar profesinį mokslą ir įsitvirtinti darbo rinkoje 6-8 metus, 25–27 metų moteriai reikėtų sulaukti pirmojo vaiko. Trisdešimtmetė jau artėja prie rizikingos ribos, kad dėl amžiaus galės susilaukti mažiau vaikų, arba reikės skubėti, gimdyti nespėjus atsistatyti po gimdymo. Va ir visa matematika“, – tęsė jis.

Jis apgailestavo, jog moterys ar šeimos, negalinčios susilaukti vaikų, jo pasisakymus priėmė ypač skaudžiai. Tačiau konservatorių frakcijos atstovas akcentavo, jog savo mintis jis adresavo ne jiems.

„Priežastis, kodėl atsirado minėta frazė mano kalboje, tai šiuolaikinė mada neturėti vaikų. Tai kultūrinis reiškinys, mūsų modernaus gyvenimo būdo ir atsakomybių pasekmė. Mielieji, mes turime pareigą suteikti gyvybę ateinančios kartos žmonėms, juos užauginti ir išauklėti. Tai darė visos kartos iki šiol, esame jiems dėkingi“, – rašė V. Rakutis.

„Dėl karjeros abejojančios moterys gali pagalvoti, kad esu baisus maskulinistas. Nieko panašaus. Iš patirties žinau, kad pasibaigus „pampersiniam“ laikotarpiui moterys įsilieja į darbo rinką su dviguba energija, „paveja“ kolegas vyrus ir demonstruoja nuostabius rezultatus, jau būdamos mamos ir močiutės“, – dalijosi mintimis politikas.

Tuo metu vertindamas demografines tendencijas, V. Rakutis pabrėžė, jog mažėjantis gimstamumas išliks viena esminių problemų, o situacija tik blogės, jeigu nebus imtasi sprendimų padėčiai stabilizuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bobų

Bobų portretas
Vieta prie puodų ir vaikus gimdyt

Hehe

Hehe portretas
Liberastai eina i nebuti, ir po 2-3 metu turesim grazias tradicines seimas. Konservatoriai bus konservatoriai, o gerbiama seimo nare bus bambanti boba

Regina

Regina portretas
...šešiasdešimtmetės irgi nebenori, greičiau, nebegali gimdyt, o, žiū, per technologijas ir neurolinngvistiką kompiutery bando primest. Na, vadinasi, bovijamasi...O ta reklama raudona su, atseit, sergančiu vaiku, kuris bus prezidentu...Ir prierašas - linkėjimai nuo Marijos. O gal technologijos ir kt. bando daryt Mariją...juk prasprūsta kai kur. Na, tiems tokiems gi reik kokio mažio...gal kt.O kam moteris įžeidinėt tuo klausimu - lygtai po įžeidimų ims ir pagimdys? Vyrai geriau tegul mažiau prie kompo sėdi, jei dar įmanoma, tegul hantelius pakilnoja, pagaliau, pakapoja malkas. Na, mieste vystomas sterilus gyvenimas - sunkiau...O reklamos galėtų nebūt tokios drastiškos. Prieš trejis metus buvo bandoma ir daininką Kirkorovą įpiršt...bet...fortunos ratas kitaip sukasi. Marija tokia vienintelė, ne be reikalo tokie paveikslai. Išliekamieji. ....Ne šiaip gi...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių